avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Vanzare cladire firma in insolventa si inactiva fiscal
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Vanzare cladire firma in insolventa si inactiva fiscal

O SC a fost declarata inactiva fiscal in 2012 si i s-a anulat si calitatea de platitor TVA.Este in insolventa si vinde o cladire pt.a-si plati datoriile,prin executor,la licitatie.
1.Are voie sa emita factura pt.cladirea respectiva?Acum e neplatitoare de TVA,va trebui sa factureze cu TVA,valoarea cladirii depasind 60.000 euro?
2.Firma care cumpara are voie sa deduca TVA-ul aferent,in caz ca se factureaza cu TVA?
3.Daca nu are voie sa emita facturi,fiind inactiva,ce se intampla cu licitatia stabilita de executor,cum se finalizeaza?
Cel mai recent răspuns: ContSters256771 , utilizator 08:56, 15 Decembrie 2014
Daca este neplatitoare de TVA nu are voie sa vanda cu TVA.
Daca este platitoare de TVA dar inactiva fiscal chiar daca vinde cu TVA nu aveti dreptul de deducere.
La toate acestea se adauga faptul ca trebuie sa aibe notificare pentru optiunea de a taxa aceasta livrare conform art 141 CF. In mod normal este fara TVA.

Daca este inactiva nici cheltuiala nu o deduceti.

www.avocatnet.ro/content/art...

Mai bine vorbiti sa se reactiveze inainte ...
De altfel cine organizeaza licitatia nu este interesat de aspectele fiscale in acest caz pt ca nici firma inactiva nu are dreptul de a deduce cheltuielile cu scoaterea din gestiune a cladirii.
Fiind in insolventa, instanta a stabilit fie un administrator judiciar (daca se doreste reorganizare si continuarea activitatii), fie un lichidator, daca societatea se afla in lichidare.
In aceste conditii, reprezentantii legali ai societatii sunt acel administrator judiciar sau lichidatorul.Societatea nu mai emite nici o factura, totul se deruleaza prin lichidator si judecator sindic.
Ce inseamna ca se deruleaza prin lichidator sau judecator sindic?Ce documente se intocmesc la vanzarea cladirii?Ce inregistreaza cumparatorul in contabilitate?
procmarci a scris:

Societatea nu mai emite nici o factura.


Cred ca este gresit ce spuneti aici. Faptul ca societatea nu mai este administrata de administratorul statutar ci de administrator judiciar nu inseamna niciun moment ca nu se mai emit facturi.

Ori ca vinde societatea ori ca este executata cum a scris utilizatorul (licitatie prin executor) tot livrare de bunuri se numeste si trebuie intocmita factura de catre executor in cazul licitatiei sau de catre administratorul judiciar in cazul vanzarii directe de catre societate.

Oricum ar fi in cazul in care societatea este inactiva fiscal riscul de a nu deduce nimic de catre cumparator este ridicat.

In caz ca este vorba de o licitatie trebuie avute in vedere normele art 155 alin 18 din CF.
Nu stiu ce se intampla aici, poate cazul nu e descris corect, dar in momentul intrarii in insolventa firma se reactiveaza si redevine platitoare de T.V.A., cu toate drepturile si obligatiile ce decurg pe cale de consecinta.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Decembrie 2014
Iulian MANEA, Contabil

Alte discuții în legătură

Deducere tva mihaelatanasactb mihaelatanasactb Se poate deduce tva-ul dintr-o factura primita de la un furnizor in faliment? Multumesc! (vezi toată discuția)
Decizie de declarare in inactivitate primite de la anaf albu.andrei1985 albu.andrei1985 Buna ziua, Va rog mult sa ma ajutati intr-o problema. Ca urmare a unei decizii de declarare in inactivitate primite de la ANAF incepamd cu data de ... (vezi toată discuția)