avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Vanzare cladire firma in insolventa si inactiva fiscal
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Vanzare cladire firma in insolventa si inactiva fiscal

O SC a fost declarata inactiva fiscal in 2012 si i s-a anulat si calitatea de platitor TVA.Este in insolventa si vinde o cladire pt.a-si plati datoriile,prin executor,la licitatie.
1.Are voie sa emita factura pt.cladirea respectiva?Acum e neplatitoare de TVA,va trebui sa factureze cu TVA,valoarea cladirii depasind 60.000 euro?
2.Firma care cumpara are voie sa deduca TVA-ul aferent,in caz ca se factureaza cu TVA?
3.Daca nu are voie sa emita facturi,fiind inactiva,ce se intampla cu licitatia stabilita de executor,cum se finalizeaza?
Cel mai recent răspuns: ContSters256771 , utilizator 08:56, 15 Decembrie 2014
Ne puteti ajuta cu o baza legala?

Eu am avut un caz in care o societate intrata in insolventa (ceruta de anaf) a figurat inactiva pana la radierea acesteia. Administratorul statutar nu mai avea dreptul sa reprezinte societatea iar cel judiciar nu si-a batut capul sa o scoata din inactivitate fiscala.

Si eu consider ca nu este descris corect cazul. Nu stiu daca poate fi executata de un executor o societate in insolventa. Stiam ca in astfel de cazuri trebuie sa te inscrii la masa credala. Daca aveti mai multe informatii privind si acest aspect as fi interesat sa le aflu.
Revin cu descrierea situatiei.La un birou executari exista un anunt de vanzare la licitatie a unei cladiri.Am cautat date despre firma executata,in vederea achizitiei cladirii,pe firma,interesandu-ne in special situatia TVA-ului.Am gasit asa : pe site-ul ANAF,la cautarea dupa CUI,apare neplatitoare de TVA.Tot pe site-ul ANAF,in registrul contribuabililor inactivi/reactivati,firma apare inactiva din 2012,cu anulare inregistrare TVA tot din 2012.Pe un alt site(risco) scria asa: faliment,dizolvare judiciara cf.art.237 legea 31/1990,este sub incidenta legii 85/2006.Pretul de vanzare afisat este xxx euro+tva.Vreau sa stiu daca platim pretul cu tva,cum se va factura,daca avem drept de deducere tva,in caz ca se factureaza cu tva.
Ultima modificare: Duminică, 14 Decembrie 2014
carmenbn, utilizator
V-am mai spus. Cititi normele art 155 alin 18. Detalieaza exact cazul dvs. Cum trebuie sa faca executorul o factura. Vanzarea de cladiri vechi este o operatiune scutita de TVA. Cu toate acestea vanzatorul poate opta pt taxarea operatiunii (art. 141). Executorul trebuie sa afle optiunea debitorului executat.

Am vazut ca exista si o exceptie (pct 4, norme art. 155 alin 18) si executorul poate emite factura cu TVA chiar daca soc a fost declarata inactiva. Cu toate acestea veti avea nevoie de optiunea de taxare a debitorului executat. In lipsa acesteia consider ca TVA-ul va fi nedeductibil pt dvs. Din punctul meu de vedere executorul trebuie sa aplice legea si anume sa factureze fara TVA (asa este legea standard). Pentru a factura cu TVA (adica exceptia de la lege) trebuie sa se asigure ca sunt indeplinite conditiile pentru a face acest lucru ---- adica sa obtina notificarea privind taxarea operatiunii de la debitorul executat.

Atentie: executorul nu este vanzator si pe el nu il intereseaza toate conditiile pentru ca el chiar daca colecteaza TVA il plateste imediat la stat dar dvs in calitate de cumparator sunteti interesata sa fie indeplinite conditiile pentru ca nu veti deduce TVA-ul daca nu aveti notificarea chiar daca executorul il incaseaza de la dvs si il vireaza la stat.

editare ulterioara:
Inca ceva - am intalnit executor care considera ca pe el nu il intereseaza CF pentru ca el se ghideaza doar dupa legile dupa care se fac executarile. Consider ca o astfel de atitudine este complet neprofesionala si o ignorare rudimentara a obligatiilor care ii revin. Concret este obligatia executorului sa intocmeasca factura prin urmare este obligat sa stie cum sa o intocmeasca. Daca nu cunoaste aceste aspecte inseamna ca este nepregatit profesional.
Ultima modificare: Luni, 15 Decembrie 2014
ContSters256771, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deducere tva mihaelatanasactb mihaelatanasactb Se poate deduce tva-ul dintr-o factura primita de la un furnizor in faliment? Multumesc! (vezi toată discuția)
Decizie de declarare in inactivitate primite de la anaf albu.andrei1985 albu.andrei1985 Buna ziua, Va rog mult sa ma ajutati intr-o problema. Ca urmare a unei decizii de declarare in inactivitate primite de la ANAF incepamd cu data de ... (vezi toată discuția)