avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Ce lege se aplică în cazul furtului la cântar din ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Ce lege se aplică în cazul furtului la cântar din supermarket-uri?

Buna ziua,

Nu gasest in dreptul civil nici o lege privind produsele neambalate sau fara o cantitate fixa.

De exemplu: Daca un individ este descoperit ca a cantarit un produs din sectiunea "Legume si fructe" a hypermarketului Auchan si a pus o eticheta cu un pret mai mic pe ea, acesta este descoperit de paza. Ce lege intra in vigoare ce ii da dreptul Magazinului sa actioneze impotriva acestuia?

Intra in discutia si faptul ca Vanzatorul nu informeaza folosirea corecta a mijloacelor de cantarire? Sau faptul ca Vanzatorul nu previne Cumparatorul cu privirea la sanctiunile unei astfel de fapte?

Daca Magazinului I se restituie banii pe care i-ar fi pierdut in urma nedescoperirii faptei, acesta inca mai are dreptul sa ceara o ancheta Penala impotriva infaptuitorilor? Daca da atunci care ar putea fi sanctiunile aplicate? Se intomeste Dosar Penal si se palteste o amenda sau se poate trimite la puscarie un astel de infaptuitor?

Daca exista o astfel de lege ca rog sa ma ajutati sa o identific. Majoritatea raspunusrilor pe care le-am pus ar trebui sa isi abia raspunsul in aceasta lege.

va multumesc!
Ultima modificare: Luni, 17 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 06:31, 19 Decembrie 2018
Nu numai ca e o situatie naturala, dar erau si standarde de pierdere in greutate pentru trecerea pe cheltuieli deductibile a diferentelor.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util


ludo a scris:

... produsele pierd in greutate ...

Este adevărat, fie se deshidratează, fie mai cade un cartof din sac. Există și preambalate care cântăresc mai mult. Variațiile sunt mai mari decât cele admise. Același catron cu 30 ouă, cu aceeași etichetă și furnizor poate cântări (cu aceleași cartoane) 1810 g și cel de alături 2190 g, un client râdea de mine că am cântărit ouă, dar am vrut să mă conving de diferența sesizată la mână. Ambalajul cu o singură bucată neregulată de cașcaval de "fix" 500 g poate avea între 555 g (la ochi părea mai mare) și 490 g (probabil -2% este acceptat) (exemplele sunt reale).
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util


cristi.andreea a scris:

... magazinului auchan care fura ...

Topicul a fost inițiat cu furt/înșelăciune în dauna comerciantului. Dar doresc informații pentru situația inversă (cazurile relatate sunt reale):
a) la Carrefour prețul afișat este 4 lei/kg pentru MERE ROSII ROMANIA, dar cântăritoarea emite etichetă cu 5 lei/kg pentru MERE ROSII, la reclamație se invocă o confuzie pe motiv că le-a văzut mari (dar clientul le-a ales pe cele mai mari dintre cele ieftine)
b) la Carrefour prețul afișat este 4 lei/kg pentru MERE ROSII ROMANIA, dar cântăritoarea emite etichetă cu 5 lei/kg pentru MERE ROSII ROMÂNIA (aceeași denumire), la reclamație se invocă că cântăritoarea abia a intrat în schimb și nu știa modificarea nomenclatorului de produse, în alt caz că nu s-au actualizat prețurile din cântar
c) la Carrefour prețul afișat este 3 lei/kg pentru PORTOCALE la promoție la capăt de raft, și acolo Șeful de departament se ceartă cu un client care reclamă că cântăritoarea i-a emis etichetă cu 6 lei/kg pentru PORTOCALE JUMBO; solicit Șefului de departament să fie martor că am pus în pungă portocale de 3 lei, și pe etichetă costă 6 lei; apare și Șeful de raion Legume-fructe, îi reproșez și eu tentativa de fraudă, dar el mă acuză că eu sunt escrocul, vreau să cumpăr portocale JUMBO de 6 lei/kg cu 3 lei/kg (adică hoțul strigă "săriți, hoțul"), noroc că-mi luasem martor
d) la Cora casoleta cu ficat are imprimat la gramajul respectiv 19.35, dar la scanarea codului de bare pe bon apare 22.10 (chiar nu am înțeles de ce).
În toate situațiile (vreo 8 în Carrefour, 2 în Auchan, toate la fructe) comerciantul a considerat chwestiunea încheiată prin acoperirea prejudiciului (restituirea diferenței 100%).
La început Cora a restituit DUBLUL diferenței la preț afișat la raft mai mic decât cel de la casă, dar apoi, deși pe raft erau 20-30 de produse identice sub prețul respectiv (deci nu un exemplar lăsat aiurea de către un client) au refuzat, pe motiv că produsul din etichetă și cel cumpărat sunt diferite, deși denumirea de la raft corespundea cu cea de pe produs și cifrele codului de bare erau lipsă pe eticheta de preț din cauza nealinierii etichetei la imprimare.

Cum trebuie procedat în cazurile a), b), c), d) sau cel de la Cora, pentru a nu stinge prin acoperirea prejudiciului tentativa de fraudă a comerciantului (intenționată sau din neglijență), nu pentru ca cumpărătorul să obțină un profit, ci pentru a i se despăgubi timpul pierdut (aștepți la coadă la Relații clienți, aștepți să vină șeful, se merge la raft pentru a vedea produsul și eticheta, aștepți să facă formele de stornare, mai stai la niște cozi) și mai ales PENTRU A DESCURAJA ACESTE PRACTICI ale comerciantului: lupta cu prețurile înseamnă prețuri mici la raft, dar ușor mai mari la casă, astfel încât clientul care cumpărmă mai multe produse să nu sesizeze, sau dacă își dă seama, acceptă paguba ca să piardă timpul
Timpul pierdut pentru reglementarea situatiei nu va fi despagubit niciodata de un comerciant.
Trebuie avut in vedere ca intr-un supehyperrmarket sunt mii de produse, angajatii sunt platiti de regula pe minim pe economie, nu prea exista interes din partea multora de a modifica/actualiza preturile de raft sau de a verifica daca produsele se afla in dreptul etichetelor, asa ca se da mai mereu vina pe angajati. si inregistrarea in baza de date a sistemului este un motiv pentru a justifica erorile de la casele de marcat. prin magazinele mari se perinda zeci, sute, mii de clienti si produse, erori au fost, sunt si vor mai fi, depinde de fiecare cum isi gestioneaza achizitiile, daca verifica bonul de casa cu ce a vazut la raft.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere politie hypermarket anakarenina1 anakarenina1 Buna ziua, Fratele meu a fost la cumparaturi in auchan. pe langa altele a cumparat detergent, smochine si curmale toate vrac. Cand le-a cantarit la detergent ... (vezi toată discuția)
Furt 2 mere. grav! asdfghjkl asdfghjkl As dori o opinie. La iesirea din magazin cu autoservire (Kaufland) am fost oprit pt a fi recantarite 1 kg mere, iesind cu 300 gr. in plus. Eu le cantarisem ... (vezi toată discuția)
Am voie sa fotografiez preturile intr-un magazin? valentin0001 valentin0001 Buna seara, In aceasta seara am fost in penny market, am vrut sa fotografiez cateva preturi care erau expuse in magazinul respectiv. Dupa cateva momente ... (vezi toată discuția)