avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 357 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... ce se intampla cu martorii acuzati de marturie ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

ce se intampla cu martorii acuzati de marturie mincinoasa

Am depus plangere penala impotriva martorilor care au facut marturie mincinoasa in procesul civil.
Am atasat ca dovada inregistrarea audio a sedintei de judecata, respectiv inscrisuri care contrazic cele sustinute de martori.
Doresc sa invederez instantei cercetarea penala impotriva infractiunii savarsite de marturie mincinoasa, fiind evident un lucru de care instanta trebuie sa tina in judecarea dosarului civil.
Ce trebuie sa fac si ce obligatii are instanta in acest caz?
Spre exemplu, pot sa solicit suspendarea cauzei in temeiul Art. 413 alin (1) pct. 1, deoarece dezlegarea cauzei depinde in tot de existenta unui drept care face obiectul altei judecati?
Pot sa solicit indepartarea marturiilor de pe fond?
Ce altceva mai pot solicita??
Cel mai recent răspuns: aidu , utilizator 18:15, 26 Decembrie 2014
Art. 413 C.proc.civ. - Suspendarea facultativă
(1) Instanţa poate suspenda judecata:
1. când dezlegarea cauzei depinde, în tot sau în parte, de existenţa ori inexistenţa unui drept care face obiectul unei alte judecăţi;

2. când s-a început urmărirea penală pentru o infracţiune care ar avea o înrâurire hotărâtoare asupra hotărârii ce urmează să se dea, dacă legea nu prevede altfel;

3. în alte cazuri prevăzute de lege.

(2) Suspendarea va dura până când hotărârea pronunţată în cauza care a provocat suspendarea a devenit definitivă.

(3) Cu toate acestea, instanţa poate reveni motivat asupra suspendării, dacă se constată că partea care a cerut-o nu are un comportament diligent în cadrul procesului care a determinat suspendarea, tergiversând soluţionarea acestuia, ori dacă urmărirea penală care a determinat suspendarea durează mai mult de un an de la data la care a intervenit suspendarea, fără a se dispune o soluţie în acea cauză.


[Mesaj editat - partea ștearsă se referea la un mesaj care a fost ulterior șters]
Ultima modificare: Vineri, 26 Decembrie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Ah, da, ce ironic... tocmai asta zisesem si eu :)
Dar oare va accepta judecatoarea sa dispuna suspendarea judecatii... avand in vedere ca este facultativa??

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere suspendare proces costa332 costa332 Buna ziua, am inceput doua procese dar as vrea sa suspend unul din ele intrucat dupa solutionarea primului voi putea avea o dovada pt al doilea (ca si ... (vezi toată discuția)
Proces verbal de contraventie contestat s.stefan s.stefan Buna ziua, Ce statut are un prcoes verbal contestat? In speta, in urma unui eveniment rutier, mi s-a intocmit un proces verbal de contraventie prin care sunt ... (vezi toată discuția)
Procedura in procesul civil ionfliundra ionfliundra Am un proces civil cu obiectul rectificare titlul de proprietate la care un vecin s-a constituit intervenient in interes personal si a actionat in proces penal ... (vezi toată discuția)