avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Loc de munca periculos
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Loc de munca periculos

Buna ziua.Lucrez intr-o fabrica in functia de macaragiu si instalatiile de ridicat sunt foarte vechi.De 3 ani nu au mai fost reparate si nu au autorizatie de functionare, sunt un pericol in timpul functionarii.In anul 2012 am facut o instiintare catre conducerea fabricii in legatura cu problemele existente dar nu am primit nici un raspuns. Mentionez faptul ca instiintarea are numar de inregistrare. Unde ma pot adresa mai departe? Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 6 Ianuarie 2015
040779, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 12:42, 17 Ianuarie 2015
Inaintati o adresa cu nr. de inregistrare la Inspectoratul Teritorial de Munca in raza caruia isi desfasoara activitatea societatea la care lucrati.
Lucrati intr-o fabrica. Asta inseamna mai mult de 50 de angajati. Conform art. 57 din Normele metodologice de aplicare a Legii 319 / 2006 trebuie sa fie constituit la nivelul firmei Comitetului de Securitate si Sanatate in munca. Daca sunt mai putini angajati atributiile specifice revin Reprezentantilor lucratorilor, cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii in munca.

Problema d-voastra nu este personala si deci nu trebuie abordata personal. Fabrica o sa mearga inainte cu sau fara un macaragiu.

Trebuie sa faceti instiintarea (prin registratura firmei) catre:
Comitetului de Securitate si Sanatate in munca / Reprezentantii lucratorilor, cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii in munca. Ei pot si trebuie sa rezolve problema.
Dupa inregistrare, o copie insotita de o adresa prin care solicitati sa se verifice inscrierea acestei probleme pe ordinea de zi a sedinei CSSM, le depuneti la registratura sau le trimiteti prin posta, la Inspectoratului Teritorial de Munca.

In alta ordine de idei:
Sunteti macaragiu. Sunteti autorizat ISCIR? Aveti autorizatia vizata in termen? Cine va autorizat? Pentru ce utilaj? Ce scrie in Fisa postului la d-voastra? Aveti Fisa de aptitudini (medicina muncii) cu mentiunea "Apt macaragiu" atasata la Fisa de instruire individuala?
Ce este utilizarea Instalatiilor mecanice de ridicat fara autorizare?
Mai sunteti macaragiu?

Asta nu inseamna ca trebuie sa renuntati. Incepeti cum am spus:
Adresa catre CSSM si instiintare la ITM.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Ianuarie 2015
old_cipi, utilizator
old_cipi a scris:

Lucrati intr-o fabrica. Asta inseamna mai mult de 50 de angajati.


O societate comerciala, ca sa se numeasca fabrica trebuie sa aiba mai mult de 50 de angajati ? De unde ati tras concluzia asta ?
Poate fi "fabrica" si daca are 9 angajati, de exemplu si sa aiba si macaragiu.
Referitor la subiectul in discutie, abordarea prezentata de dumneavoastra este corecta, cu observatia ca il cam faceti vinovat pe macaragiu. Chiar daca Fisa Postului, autorizatia, etc nu ar fi in regula, este vina angajatorului, nu a lucratorului.
@old_cipi
Nu am inteles ce ati dorit sa scoateti in evidenta, facand aceasta mentiune: "....In alta ordine de idei. Sunteti macaragiu. Sunteti autorizat ISCIR? Aveti autorizatia vizata in termen? Cine va autorizat? Pentru ce utilaj? Ce scrie in Fisa postului la d-voastra? Aveti Fisa de aptitudini (medicina muncii) cu mentiunea "Apt macaragiu" atasata la Fisa de instruire individuala ? Ce este utilizarea Instalatiilor mecanice de ridicat fara autorizare?
Mai sunteti macaragiu? ...."
Care ar putea fi, in opinia dvs., de inginer, vina angajatului ca este obligat sa lucreze in conditiile precizate in discutie de catre utilizator ? Daca refuza, sa lucreze, macaragiul poate lua salariu, isi poate intretine familia ? Dupa cum scrie utilizatorul, ce putea sa faca, a facut, adica a sesizat angajatorul si nu a primit niciun raspuns.
Trebuie mentionate prevederi din Legea ssm nr.319/ 2006,
-art.13 În vederea asigurării condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă şi pentru prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, angajatorii au următoarele obligaţii:
b) să întocmească un plan de prevenire şi protecţie compus din măsuri tehnice, sanitare, organizatorice şi de altă natură, bazat pe evaluarea riscurilor, pe care să îl aplice corespunzător condiţiilor de muncă specifice unităţii;
c) să obţină autorizaţia de funcţionare din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă, înainte de începerea oricărei activităţi, conform prevederilor legale;
i) să ia măsuri pentru autorizarea exercitării meseriilor şi a profesiilor prevăzute de legislaţia specifică.
Repararea si autorizarea instalatiilor de ridicat trebuie mentionata in planul mentionat la lit.b).ca urmare a evaluarii riscurilor profesionale la locurile de munca/ posturile de lucru, deci inclusiv la postul macaragiului.
Obtinerea autorizatiei de functionare dpvd al ssm mentionata la lit.c) este conditionata si de repararea si autorizarea instalatiilor de ridicat.
Intreaga responsabilitate revine angajatorului asa cum reiese din inceputul art.13 dar si din mentiunea specifica se la lit.i).
Nu spun că angajatorul nu are răspundere. Ba are. Să si-o poarte sănatos!

Pana sa termin eu postarea d-l gigipopa a scris. Totul este corect.

Eu vorbesc cu lucrătorul.
Partea lui de participare este partea lui de vina.
El trebuie să știe, să se teamă și să se ferească!
Nu asta înseamnă Securitate si Sănatate în muncă? Lucru în condiții de siguranță.

Deci:
Legea 319/2006
Obligaţiile lucrătorilor
Art. 22. - Fiecare lucrător trebuie să îşi desfăşoare activitatea, în conformitate cu pregătirea şi instruirea sa, precum şi cu instrucţiunile primite din partea angajatorului, astfel încât să nu expună la pericol de accidentare sau îmbolnăvire profesională atât propria persoană, cât şi alte persoane care pot fi afectate de acţiunile sau omisiunile sale în timpul procesului de muncă.

Infracţiuni
Art. 38. - (1) Nerespectarea de către orice persoană a obligaţiilor şi a măsurilor stabilite cu privire la securitatea şi sănătatea în muncă, dacă prin aceasta se creează un pericol grav şi iminent de producere a unui accident de muncă ... constituie infracţiune şi se pedepseşte ...
(3) Dacă nerespectarea constă în repunerea în funcţiune a instalaţiilor, maşinilor şi utilajelor, anterior eliminării tuturor deficienţelor pentru care s-a luat măsura opririi lor, pedeapsa este închisoarea ...
(4) Faptele prevăzute la alin. (1) şi (3) săvârşite din culpă se pedepsesc cu închisoare ...sau cu amendă.

Codul de Procedură Penala:
Culpa este atitudinea psihică a făptuitorului care prevede rezultatul faptei sale dar nu-l acceptă, considerând fără temei ca nu se va produce, ori nu prevede rezultatul faptei sale deși putea și trebuia să-l prevadă.

Asta dacă nu se intâmplă nimic. Doar se creează o stare de pericol. Dar dacă se întâmplă?
Cine a pornit macaraua?

Serios, nu țin cu ursul dar este nevoie de atenție mare!
Daca tine la locul lui de munca trebuie sa-l faca sigur. Pentru el si pentru familia lui.


Pentru d-l dragupfa:
Mulțumesc pentru apreciere.
Răspunsul meu este: din DEX 2009: " FABRICĂ - Întreprindere industrială care ... produse finite, în serie și în cantități mari." și din Dicționar de sinonime 2002: " FABRICĂ s. v. uzină."
Ultima modificare: Miercuri, 14 Ianuarie 2015
old_cipi, utilizator

Alte discuții în legătură

Autorizatie interna pe linie de securitate si sanatate in munca pentru angajati cu activitati specifice-operatori utilaje autorizati iscir cyan cyan Unde se regaseste in legislatia specifica obligatia lucratorilui desemnat si a sefului serviciului tehnic responsabil de a intocmi o autorizatie interna pe ... (vezi toată discuția)
Atributii secretar cssm utilizatorx utilizatorx Buna ziua! Eu sunt secretar CSSM de 10 ani la o institutie de invatamant, calitate in care fac singur (fara plata, desigur, onorific,) tot dosarul cu toate ... (vezi toată discuția)
Ssm dascalumihaita64 dascalumihaita64 este permisa incarcarea-descarcarea (cu macaraua portuara)a bustenilor in navele maritime ,pe timp de noapte?. aceasta operatiune era interzisa inainte de ... (vezi toată discuția)