avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 312 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Cafeneaua avocaţilor Persoane non-umane ?
Discuție deschisă în Cafeneaua avocaţilor

Persoane non-umane ?

In 21 decembrie 2014 agentiile de stiri anuntau ca un tribunal din Argentina a dispus eliberarea unui urangutan dintr-o gradina zoologica cu motivarea ca urangutanii sunt persoane non umane si au dreptul la libertate. Asociatia care a promovat cererea in fata tribunalului a argumentat ca urangutanul are suficiente functii cognitive pentru a nu fi tratat ca un obiect.
aici aveti stirea
[ link extern ]

Unu. In Noul Cod civil nu mai exista dispozitia din vechiul cod (art. 473) potrivit careia animalele sunt bunuri mobile. Insa cat timp dispozitiile care se aplica bunurilor mobile in general se aplica si animalelor putem zice fara sa gresim ca in codul civil nou nu s-a schimbat nimic esential fata de cel vechi privind regimul animalelor.
Doi. In alte coduri europene situatia este difetita, de ex. art. 90a din BGB (Codul civil german) si art. 285a din ABGB (Codul civil austriac) dispun: "Animalele nu sunt lucruri. Ele sunt ocrotite prin legi speciale".
[ link extern ]
[ link extern ]
Codul civil german dispune ca normele privitoare la bunuri sa se aplice animalelor, cu modificarile necesare, cu exceptia situatiilor in care exista dispozitii contrare.
Trei. Decizia curtii argentiniene mi se pare exagerata. Desigur ca tinerea unui urangutan in conditii precare, in custi, sau in locuri in care se plictiseste si sufera trebuie interzisa insa de aici si pana la personalitate non-umana bazata pe faptul ca animalul are functii cognitive avansate ... hmmmm ... porcii sunt inteligenti dar, din nefericire pentru ei, au carnea delicioasa. Priviti-o pe Nelly.
[ link extern ]
Sau priviti papagalii Kea din Noua Zeelanda
[ link extern ]
Vi se par neinteligenti? Inteligenta trebuie sa fie criteriul esential de definire al persoanei?
Patru. Haideti sa facem un mic experiment mintal si sa presupunem ca maine gasim material genetic viabil de la mai multe specii de hominide disparute (neanderthal, homo floriensis, homo erectus, denisovani, etc.) si folosind tehnica inlocuirii informatiei genetice din ovulul fecundat vom avea cateva specii de hominide.
Sunt animale sau sunt persoane? Ii punem in gradinite sau in gradini zoologice?
Si daca vom recunoaste ca persoane pe cei care nu sunt oameni pentru ca nu sunt homo sapiens sapiens ce vom face cu celelalte specii inteligente?



Cel mai recent răspuns: andy_r , utilizator 21:39, 7 Aprilie 2015
godspeed a scris:


Toma de Aquino este un asemenea om, care nu refuza faptul ca stiinta si credinta sunt complementare si nicidecum nu se exclud una pe alta. Se pot exclude, daca interpretam Biblia ad-literam :)


Offtopic
Ceea ce numi astazi stiinta s-a nascut dupa anul 1600. Ceea ce facea Aristotel in "Fizica" nu este stiinta. Pe vremea lui Toma d'Aquino era aproape la fel ca in timpul lui Aristotel.
Din cauza asta religia (care in forma actuala a aparut la inceputul epocii bronzului) si stiinta (care apare dupa Galileo) se exclud una pe cealalta pentru ca sunt din lumi diferite.
[ link extern ]
Uite un doctor in fizica si preot la Vatican care are exact aceeasi parere.

Dar aici discutam despre alceva.
u.b.i.k. a scris:

godspeed a scris:

...
Ma intreb , cum va fi sanctionat un om al strazii, care ar ajunge sa manance un caine comunitar, care nu este aliment ...mainstream in Romania, sustinand ca a facut-o din motive de subzistenta, gen Bear Grylls, cu mentiunea Real life stories... Va fi considerat un act de cruzime conform Legii 205/2004 privind protectia animalelor?
...

Unu. Bear Grylls n-ar manca un caine comunitar! El mananca doar viermi slinosi, chestii putrede si gelatinoase, serpi puturosi sau rahat de urs relativ proaspat, pentru ca este platit sa faca asta. Uciderea si mancarea unui caine scade audienta. Bear Grylls vrea sa faca bani cu emisiunea: "Cum sa mori in padure de unul singur in maxim 30 de minute in timp ce vomiti tot ce ai mancat?" asa ca uciderea si mancarea unui caine are prioritate redusa fata de rahatul de urs dospit la soare sau alt gen de "mancare" absolut dezgustatoare dar care-i creste audienta.
Doi. "Regula" in functie de care facem cercetarea si care ne permite sa pastram unele lucruri (ce este bun) si sa le aruncam pe celelalte (ce nu este bun) ne permite, de fapt, sa facem orice lucru ne trece prin cap daca nu incalcam regula. "Regula" din "Thesalonicieni" nu este, de fapt o regula ci doar o vorba. Cercetarea presupune observatii, indoiala metodica, probe, teorii infirmate sau confirmate, etc. toate lucrurile care sunt departe de religie.



Mongolii manaca caini si nu vomita.
In lagarele din Japonia se mancau sobolani si se afirma ca au acelasi gust precum iepurii...
Nu cred ca trebuie sa va dau link intrucat stiti...

Chestiunea relativa la cruzime este tot ceea ce este relavant intr-o astfel de discutie si intr-un proces de acest fel.

Crzuzime exista atunci cand nu exista niciun argument logic care sa ajute un om sa traiasca din uciderea unui animal adica sa faca ceva in mod normal nu ar face decat daca nu ar avea de ales pentru a supravietui.

In speta expusa de dvs. se poate considera ca ar fi vorba de cruzime si instanta a decis in mod corect.
eh, acum sa fiu sincer mie mi se cam pare ca unele animale sunt mai inteligente decat unii oameni... ar trebui ca acele animale sa aiba mai multe drepturi? :P
Ultima modificare: Marți, 7 Aprilie 2015
andy_r, utilizator
@andy_r, sincer, cred ca sarcina probei va apartine :)
:))

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturile animalelor ? Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici Se vorbeste tot mai des despre drepturile animalelor. Exista chiar si o "Declaratie universala a drepturilor animalelor" ... (vezi toată discuția)
Cainele vecinului latra foarte mult si puternic micael108 micael108 Va rog sa-mi indicati daca exista legislatie privitor la relatiile intre vecini cu referire la nivelul zgomotului produs intre gospodarii. Am incercat sa ... (vezi toată discuția)
Am fost casatorit si in timpul casatoriei eu si fosta sotie am ... Ionescudanut43@yahoo.com Ionescudanut43@yahoo.com AM FOST CASATORIT SI IN TIMPUL CASATORIEI EU SI FOSTA SOTIE AM ADOPTAT(FARA ACTE) 2 pisicute pe care le-am cipat cu numele noastre. Acum dupa divort fosta ... (vezi toată discuția)