avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 731 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Garantie produs inlocuit
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Garantie produs inlocuit

Am o intrebare...
Am cumparat un produs care s-a defectat. L-am dus la garantie si nu a putu fi reparat. A fost inlocuit cu un produs nou.
Intrebarea este ce garantie are noul produs care il inlocuieste pe cel defect, care nu a putut fi reparat?
Cel mai recent răspuns: dan_alex , utilizator 10:00, 1 Februarie 2015
Beneficiati de 2 ani garantie din momentul cumpararii produsului, nu incepe o noua perioada daca v-a fost inlocuit.
Adica daca imi iau un tv cu garantie 2 ani si se strica in ultima zi si este inlocuit cu unul nou... cel nou are garantie o singura zi?
Adica, noul produs, ne testat, neverificat, nou nout, cu garantie de la mama lui sub legile UE in romanica beneficiaza doar de o singura zi de garantie?
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Ianuarie 2015
dan_alex, utilizator
Da. Conf. Legii 449/2003,

Art. 16. - Răspunderea vânzătorului, conform prevederilor art. 9-14, este angajată dacă lipsa de conformitate apare într-un termen de 2 ani, calculat de la livrarea produsului.

Livrarea produsului se face la achitarea lui, asadar obligatia de a asigura garantia incepe din acel moment si se incheie cand se implinesc 2 ani calendaristici de cand l-ati primit.
Daca s-ar intampla cum spuneti cred ca v-ati putea adresa producatorului, nu stiu cu ce sanse sau ce organism v-ar putea sprijini in demers - oricum, nu ANPC.
Inteleg ce spuneti dar... cand cumparati sa zicem un tv care costa 300 lei si are seria zzz. In momentul cand eu primesc alt tv in locul celui defect acesta nu mai are seria zzz ci xxx. La acest tv primesc si o factura de 250 lei sa zicem. Pentu ca in acesti 2 ani modelul s-a devalorizat. Dar mai exista si varianta in care modelul nu se mai fabrica si atunci primesc un tv model mai nou in pretul de achizitie al primului. In cazul asta vorbim de un alt produs la care se da o factura noua.
Garantia insoteste factura, aveti o noua factura, aveti si o alta garantie de 2 ani. Daca produsul va e inlocuit in baza garantiei- va scrie pe garantie inlocuit si gata, nu aveti o alta garantie.

ART. 15
Produsele de folosinta indelungata care inlocuiesc produsele defecte in cadrul termenului de garantie vor beneficia de un nou termen de garantie, care curge de la data preschimbarii produsului.

era prevazut in hg 394/1995 care hot a fost abrogata si in nicio lege aflata in vigoare nu mai e reglementat clar aceasta chestiune.
N-o sa aveti garatie doar o zi pt ca ea se prelungeste cu perioada cat sta produsul in service, cred ca trece o perioada de cand duceti produsul pana sa se ia hot ca trebuie inlocuit.

Dupa expirarea termenului de garantie de 2 ani, cred ca va puteti folosi de acest art 16ind1


Art. 161. - După expirarea termenului prevăzut la art. 16, consumatorii pot pretinde remedierea sau înlocuirea produselor care nu pot fi folosite în scopul pentru care au fost realizate ca urmare a unor vicii ascunse apărute în cadrul duratei medii de utilizare, în condiţiile legii.@
Ultima modificare: Luni, 19 Ianuarie 2015
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Termenul de 10 zile pentru retur in cazul unui produs schimbat, diferit sierra sierra Un produs X are garantie 2 ani. Produsul este defect. Consumatorul face mai multe retururi la care se inlocuiesc produsele in urma constatarii ca sunt ... (vezi toată discuția)
Cum se acorda garantia in cazul unor produse defecte si inlocuite, dupa vanzare M*M M*M Buna ziua, am nevoie de ajutorul dvs in urmatoarea problema: - in luna mai 2009 am achizitionat o saltea medicala cu pompa (care se umple cu aer) cu o ... (vezi toată discuția)
Termeni legali de garantie Robby_ Robby_ Buna ziua ! Am lasat la Flanco un telefon pentru a fi trimis in service pentru o problem de garantie. Telefonul a fost trimis inapoi(a fost inlocuit in ... (vezi toată discuția)