avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Refuz de punere in aplicare a unei hotarari ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Refuz de punere in aplicare a unei hotarari judecatoresti

Buna seara,

Ma confrunt cu o speta mai putin obisnuita si de neinteles. Datorita situatieie financiare precare, socrii mei au inregistarat restante la intretinere pe parcursul anilor 2012-2013.
Asociatia a ales calea cea mai facila - fara mediere si i-au actionat in instanta pentru recuperarea prejudiciului.
Dupa ce s-a finalizat procesul - asta in aprilie 2014 - situatia se prezinta cam asa:

Tip solutie: Admite in parte cererea
Solutia pe scurt:
Admite în parte cererea. Ordonă debitoarei să plătească creditoarei, în 10 zile de la comunicarea prezentei hotărâri, suma de 4500 lei reprezentând cote de întreţinere restante aferente perioadei ianuarie 2012-decembrie 2013 , precum şi suma de 1450lei, reprezentând penalităţi calculate pentru cotele de întreţinere aferente perioadei ianuarie 2012-decembrie 2013. Respinge cererea privind acordarea dobânzii legale şi actualizarea debitului, ca neîntemeiată. Obligă debitoarea la 250 lei cheltuieli de judecată către creditoare. Cu cerere în anulare pentru ambele părţi în 10 zile de la comunicarea prezentei hotărâri, cerere care se depune la Judecătoria Sectorului 6 Bucureşti. Pronunţată în şedinţă publică, azi 24.04.2014.

Acum o sapatamana, Presedintele asociatiei ma opreste si imi comunica ca am de plata o cu totul alta suma - mai mare , evident - spunanadu-mi de proces, dar evitand sa se refere strict la hotararea instantei.
La intrebarea mea -unde se afla hotararea , mi-a rapuns ca la avocat.
Am intrat, am luat-o de pe net si am citit-o
Nu este investita cu formula executorie - la intrebarea mea " de ce nu au investit-o cu formula executorie" pana in acest moment, a invocat ca sa vorbim mai intai,, sa vedem ce si cum, sa nu puna direct executorul pe capul nostru.
Ideea care este? Administratia vrea sa scoata mai multi bani de la socrii mei decat prevede hotararea.
Astazi, mi-au refuzat plata sumelor prevazute de hotarare, invocand faptul ca suma este mai mare, pt ca au mai curs penalitati.
Au dreptul sa imi refuze incasarea sumelor prevazute de hotararea judecatoreasca, adica sa impiedice respecatarea hotararii judecatoresti?
Mai mult, mi-au spus ca pot face o intelegere de plata esalonata a diferentei - care nu este de loc mica (1450 lei)
Cum pot respecta hoatararea judecatoreasca in acest caz?
chiar daca nu am platit in cele 10 zile de la pronuntare si nici administartia nu s-a obosit sa o investeasca cu formula executorie?
Ultima modificare: Miercuri, 14 Ianuarie 2015
monamour, utilizator
Cel mai recent răspuns: hotumattua , utilizator 21:10, 17 Ianuarie 2015
daca aveti contul asociatiei de proprietari achitati in acel cont, cu mentiunea conform hot jud nr pronuntata de judecatoria in dosar...
Asociatia respectiva nu era obligata sa incerce solutionarea problemei prin mediere.Daca doriti sa va conformati hotararii le trimiteti o notificare prin care le solicitati un nr de cont pt a putea face plata.Nu se intelege din postarea dvs daca hotararea a fost redactata,daca v-a fost comunicata etc.Hotararile judecatoresti nu se mai investesc cu formula executorie,este suficienta legalizarea.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Ianuarie 2015
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT, Avocat
Am contul asociatiei, deoarece pe parcursul anilor am mai virat anumite sume de bani - contravaloarea a cotelor de intretinere.
Efectuand astfel transferul ii oblig la recunoasterea siincasarea umei, nu?
Multumesc pentru raspunsul promt!

Hotararea nu mi-a fost comunicata - Presedintele atunci cand i-am cerut sa mi-o arate mi-a spus ca este la avocat. Dupa discutia cu dansul, am intrat pe portalul instantelor de judecata i am cautat-o sa iau act de aceasta. Acolo am si aflat debitele reale pe care le am. Suma comunicata de Presedinte este mai mare decat cea cuprinsa in hotarare.
Este suficienta plata sumelor specificate in Hotarare sau trebuie sa o legalizez?
Inteleg ca aceasta legalizare se poate face si acum chiar daca aceasta a fost pronuntata in 24.04.2014
Ultima modificare: Duminică, 18 Ianuarie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
Incercati sa platiti la casierie iar in cazul in care sunteti refuzat puteti sa le trimiteti o notificare prin care precizati ca datorita faptului ca refuza primirea sumei o sa o achitati in contul asociatiei,astfel avand si un inscris drept proba cat si dovada achitarii sumei la care socrii dvs au fost obligati.
Exact cu chestiunea aceasta ma confrunt - am incercat sa platesc astazi suma specificata in hotarare, dar d-na administrator mi-a raspuns politicos ca nu poate incasa , respectiv elibera chitanta, deoarece, membrii comitetului Executiv se opun. Probabil dansii incearca sa mai scoata ceva bani in plus fata de suma enuntata in hoatarare. Este normal asa ceva?

Alte discuții în legătură

Restanta-evacuare mireladolta mireladolta Buna ziua,am acumulat datorii la intretinere suma totala cu penalitati este de 2722.58,asta datorita faptului ca am intrat in somaj iar sotul meu castiga in ... (vezi toată discuția)
Hotarare judecatoreasca monamour monamour Ma confrunt cu urmatoarea problema: niste rude au intampinat probleme in achitarea cotelor de intretinere pe parcursul anilor 2012-2013, drept pentru care au ... (vezi toată discuția)
Onorariu executor Gloria1969 Gloria1969 Buna ziua si multumesc pentru timpul acordat celor care nu-si permit o consulatie la un avocat.In urma unei sentinte civile am achitat suma pentru care am fost ... (vezi toată discuția)