avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Ce se intampla cand expira un PUZ in baza caruia nu ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Ce se intampla cand expira un PUZ in baza caruia nu s-a construit nimic

Buna ziua,

Am o intrebare referitoare la ce se intampla cand expira un PUZ in baza caruia nu s-a construit nimic.

Situatia este in felul urmator:

- am recuperat in instanta un teren intravilan care este parte a unei parcele mai mari, proprietate a firmei cu care ne-am judecat

- terenul se afla la sosea, intr-o zona cu case, in care regimul de inaltime este P+2

- in timpul procesului firma respectiva a obtinut un PUZ pentru constructia unui centru comercial si a unei cladiri P+12

- in PUZ-ul respectiv firma a cerut exproprierea terenului nostru, impreuna cu partea lor de teren aflata la sosea, in vederea largirii strazii adiacente (probabil o conditie ceruta de cei de la Urbanism, astfel incat se le accepte P+12 intr-o zona P+2).

Dar, pana la ora actuala, nu s-a construit nimic si au trecut 6 ani de la emiterea PUZ-ului, care este valabil doar 5 ani, inteleg.

Firma respectiva este in faliment sau insolventa si nu mai va realiza nimic.

Intrebare:

Dupa expirarea PUZ-ului, ce se intampla cu terenul nostru, recent obtinut in instanta, revine la coeficientii urbanistici ai zonei adiacente (unde sunt numai case), putem construi o casa pe el ?


Multumesc mult !
Cel mai recent răspuns: SimonaFks , utilizator 19:56, 21 Noiembrie 2016
Dupa expirare PUZ, pe terenul pe care sunteti proprietari, puteti solicita intocmirea documetatiei necesare pentru inceperea unei constructii conform planului general de urbanism respectiv planului local de urbanism.
Va multumesc mult pentru raspuns ! Asta doream sa stiu.

Mai indraznesc sa intreb inca ceva: am inteles ca, daca pana la momentul expirarii PUZ-ului firma respectiva a obtinut autorizatie de constructie pentru proiectul respectiv, atunci PUZ-ul este inca in vigoare. Exista vreun termen ? Este conditionata valabilitatea si de inceperea unor lucrari efective de construire ?

Multumesc !
Pentru a putea realiza o constructie de orice tip este necesar sa obtineti o autorizatie de construire. Oriunde doriti sa construiti pe teritoriul Romaniei este obligatorie obtinerea autorizatiei de construire.
Realizarea de constructii fara a detine autorizatie de constructie valabila se sanctioneaza cu amenda si in unele cazuri penal si chiar prin demolarea constructiei realizate pe propria cheltuiala.
Legea care sta la baza obtinerii autorizatiei de construire este legea 50 privind autorizarea lucrarilor de construire. Aceasta legea prevede si cine elibereaza autorizatia de construire si ce documentatie trebuie depusa.
Obtinerea autorizatiei de constructie implica parcurgerea mai multor pasi si necesita colaborarea cu o serie de specialisti in constructii. Principalii specialisti pe care ii veti intalni in procesul de autorizare sunt: arhitectul, inginerul structurist, inginerii instalatori, verificatorii de proiecte, in unele cazuri expertii tehnici.
Autorizatia de constructie se elibereaza uzual de primariile pe raza caruia se afla terenul pe care se va realiza constructia. In cazul comunelor care nu dispun de birou propriu de urbanism va fi necesar a se obtine si avizul de specialitate din cadrul biroului de urbanism din cadrul consiliului judetean. In cazuri speciale autorizatia de construire se va elibera de catre institutii speciale: de exemplu ministerul apararii pentru obiective militare din zone protejate, etc…
Pentru a se elibera autorizatia de construire trebuie platita taxa de autorizatie de construire. Cuantumul acesteia este de 0,5% din valoarea lucrarilor de constructie in cazul persoanelor fizice si 1% din valoarea lucrarilor de constructie in cazul persoanelor juridice. Nimeni nu este scutit de plata autorizatiei de construire. La realizarea receptiei lucrarilor se va realiza o actualizare a taxei de autorizare in functie de costurile reale sau cele direct consumate. Taxa de autorizatie de construire se va plati de catre beneficiarul investitiei atunci cand se depune dosarul la primarie. Valoarea estimata pentru realizarea lucrarilor de construire este cea data de catre proiectant. Exista insa multe primarii care au o valoare minima impusa sub care estimarea nu se poate face ( lucru care nu este prevazut in legea 50 si care deseori a fost atacat in instanta).
Termenul de valabilitate al autorizatiei de construire este de 12 luni si se poate prelungi cu inca 12 luni. Acesta este termenul in care constructia trebuie sa inceapa ( deci nu cel de finalizare). Daca constructia nu incepe in acest termen sau el nu este prelungit ( termenul de valabilitate a autorizatiei de construire se poate prelungi o singura data dupa care trebuie refacut procesul de autorizare) va fi necesara obtinerea unei noi autorizatii de construire. Durata de executare a lucrarilor de constructie se mentioneaza in cererea de autorizatie de catre beneficiar si este preluata ulterior in autorizatia de construire. Termenul de executie nu este impus de primarie el depinzand de durata solicitata real de catre beneficiar.
Termenul maxim pentru eliberarea autorizatiei de construire este de 30 de zile din momentul in care a fost depusa documentatia completa.
Cred ca aveti toate lamuririle necesare. In caz contrar mai intrebati....
Ultima modificare: Miercuri, 21 Ianuarie 2015
BEJENARU PETRU, Expert judiciar
Va multumesc frumos pentru toate informatiile, au fost de mare ajutor ;)


Fac un mic sumar si pentru altii care sunt in aceasta situatie, sperand sa le fie de folos:

- un PUZ expira in 5 ani de la emitere

- autorizatia de constructie trebuie obtinuta in interiorul acestor 5 ani

- autorizatia de constructie expira in 12 luni de la data emiterii si poate fi prelungita cu inca 12 luni, timp in care trebuie sa se inceapa efectiv lucrul, chiar si ceva cat de mic, aproape nesemnificativ (saparea santurilor de fundatie, etc)

- daca au trecut cei 5 ani de la PUZ + inca 2 ani de la autorizatie, fara sa se fi inceput constructia, atunci PUZ-ul este mort definitiv si terenul revine la situatia anterioara (reglementata de obicei prin PUG - planul de urbanism general).

Multumesc !
In 2007 a fost aprobat un PUZ iar beneficiarul persoana juridica se radiaza in 2016 din Registrul ORC. Beneficiarul avea obligatia introducerii tuturor utilitatilor. Partial executa doar reteaua electrica in anul 2008. De atunci...nimic! Primaria spune ca PUZ-ul nu are termen de valabilitate conform HCL-ului...
In acest context, cine imi executa utilitatile, pana cand e valabil acest PUZ fantoma????

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autorizare-reautorizare constructie nicolmihai nicolmihai Buna ziua. Problema mea este urmatoarea, va rog. Am obtinut o autorizatie de construire in martie 2013 pentru P+M, dar din lipsa de bani a trebuit sa ... (vezi toată discuția)
Interdictie constructie casa pe teren intravilan agricol joegrecu joegrecu Buna ziua, O intrebare as avea. Am dori sa construim o casa cu parter si mansarda pe un teren intravilan agricol. Terenul are o suprafata de 1000 mp, iar ... (vezi toată discuția)
Impozit pe cladire noua mihaelasfr mihaelasfr Buna ziua Am obtinut autorizatie de constructie pentru un P+2 in mai 2009, autorizatie prelungita apoi inca un an pana in 30.06.2011. Inainte cu o luna de ... (vezi toată discuția)