avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... plata lunara a cotelor de intretinere-bloc, prin banca!
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

plata lunara a cotelor de intretinere-bloc, prin banca!


Buna ziua!
Un proprietar al unui apartament achita cotele lunare de intretinere in contul asociatiei, plata efectuata din contul personal, oricare alta banca-vireaza catre CEC, suma afisata la avizier!
Surprinzator, luna urmatoare cand citeste lista afisata, observa o coloana, in tabel, intitulata \"comision CEC\" cu o suma, nesemificativa, dar numai la ap.lui. Intrebat fiind administratorul, raspunde, ca este comisionul pentru retragerea de la CEC sumei achitate de acel proprietar.

Daca acel administrator este numai in ziua de marti, doua ore, seara, si nu poti ajunge a achita sau pur si simplu, tu ca proprietar esti la Londra, nu ai cui delega sarcina asta si achititi in contul afisat pe lista de la avizier, unde si scrie \"puteti achita prin virament in contul...\" de ce se percepe comision, pentru retragerea in numerar a admin.?

Care este articolul din care lege, unde se mentioneaza acest aspect?
Daca este o Hotararea a Adunarii Generale a Asociatiei, care este argumentul sau in aplicarea acestei masuri, de ce nu este adus la cunostinta proprietarilor prin afisarea la avizier a Hotararii respective?

Administratorul plateste cu OP, prin viramement sume, lunar, furnizorilor, sume de ZZZZ lei poate mai mari in sezonul rece, cotele achiate de locatari, care sunt foarte putini care achita prin virament, sunt de ZZZ lei, maxim.

Suma achitata de X, trebuie retrasa ca numerar de admin, sau se adauga la suma existenta in soldul asoc.? Cum dovedeste administratorul ca a retras exact suma de ZZZ lei achitata de X, suma purtatoare de comision si incarca luna urmatoare cotele de intretinere ale lui X cu Z,ZZ lei?

X ACHITA debitul! Admin merge la CEC special si retrage suma lui X, soldul ei in banca nu poate suporta aceea suma, pentru a achita furnizorii de utilitati, sume mari, ale unui sezon rece, sa zicem?

Atunci de ce nu se spune in lege, sau la avizier \"cei care achita prin virament, suporta un comision de retragere, pt ca admin, trebuie sa faca un drum la banca special, intr-o joi, sa faca retragerea de numerar a sumei achitata de dvs.. admin sa aiba numerar, pentru ca doar asa pot fi platiti toti furnizorii, cu numerar, la casierie!\"

Rog, astept cu interes, parerea specialistilor! Este, in primul rand vorba de o problema de principiu, nu de suma, care si ea insumata, nu este lipsita de valoare!

Va multumesc!
Ultima modificare: Joi, 22 Ianuarie 2015
Maria2143, utilizator
Cel mai recent răspuns: Maria2143 , utilizator 20:02, 26 Ianuarie 2015
O parere:
Asociatia are cont la banca si incaseaza banii (taxe intretinere) sau efectueaza plati din contul respectiv. Banca comisioneaza operatiunile efectuate prin acel cont (administrare cont sau plati cu OP) dar nu comisioneaza faptul ca dvs ati platit in contul asociatiei.
Cheltuielile cu contul la banca sunt suportate in totalitate de asociatie prin sumele pe care le platiti lunar pt asociatie - diferite de taxele de intretinere!
Parerea mea este ca administratorul nu are niciun temei legal sa va perceapa comision. Incercati sa rezolvati amiabil problema: faceti o hartie scrisa prin care il rugati sa va explice temeiul pentru care va cere sa platiti comision si cereti sa va raspunda in scris. Puteti trimite hartia pe posta cu confirmare de primire la adresa asociatiei. In felul acesta si cu copie dupa lista de intretinere aveti motiv sa contestati ulterior daca nu-si revizuieste atitudinea pe viitor.
Este obligatia administratorului sa mearga la banca ori de cate ori este cazul. Este platit pentru asta de toti membri asociatiei in fiecare luna. Nu are dreptul sa ceara alti bani!
Rabdare si diplomatie!
1-Este o diferenta semnificativa intre "prinicipiu","sa zicem",si realitatea cotidiana din cadrul asociatiilor de proprietari
2-
de ce se percepe comision, pentru retragerea in numerar a admin.?

Conform norme in vigoare se percepe comision pentru orice operatie bancara
3-
Cum dovedeste administratorul ca a retras exact suma de ZZZ lei achitata de X, suma purtatoare de comision si incarca luna urmatoare cotele de intretinere ale lui X cu Z,ZZ lei?

Administratorul dovedeste suma ridicata cu documentul emis de CEC
Administratorul dovedeste introducerea sumei virate de X,precizand in lista de intretinere inexistnta de debite
4-
soldul ei in banca nu poate suporta aceea suma, pentru a achita furnizorii de utilitati, sume mari, ale unui sezon rece, sa zicem?

Este o exprimare greu de inteles
Despre ce suma de intretinere vorbiti ,astfel incat banca nu poate suporta acea suma ?
5-Daca apreciati ca achitarea c/v intretinere prin CEC este pagubitoare prin comisionul perceput,aveti posibilitatea sa achitati prin mandat postal cu confirmare de primire
ynocentta \"\"\"Este o exprimare greu de inteles
Despre ce suma de intretinere vorbiti ,astfel incat banca nu poate suporta acea suma ?
5-Daca apreciati ca achitarea c/v intretinere prin CEC este pagubitoare prin comisionul perceput,aveti posibilitatea sa achitati prin mandat postal cu confirmare de primire\"\"\"
Nu este pagubitoare suma. Este corecta practica admin? Este legal ce face?
Va multumesc pt raspuns!

Dar, va rog, ideea de baza o discutam, sa trecem peste exprimari a fi sau nu fi tocmai bine, gramatical sau altfel!
Este simplu.
Platesti cotele de intretinere, prin virament.
Unde scrie in lege ca admin.face retragerea in numerar a 300 lei sau 500 lei, musai, suma achitata de X, pe care vrea sa o aiba in soldul in numerar, nu in soldul din banca-pentru plata utilitatilor?
Care dintre furnizorii de utilitati pretind plata, numai numerar, a facturilor?
De ce aplica acel admin. comision pentru acel ap. de ce merge la banca sa retraga suma depusa, legal, corect prin virament?
De ce admin. este de gasit doar 2 ore pe saptamana pt un salariu mare, decontarea a 150 lei pe luna cheltuieli cu transportul masina personala, decontarea convorbirilor telefonice?Face admin.un drum special la banca, suna la operatorul CEC si intreaba daca X a achitat? consuma: benzita, minute, timp si merge lunar sa ridice, numerar, suma de 300 lei, la un rulaj al asociatiei de 2,5-3 miliarde pe an?
Care este logica lucrurilor? care este art. din Lege care specifica:

\"suporta proprietarul contravaloarea comisionului de ridicare numerar, daca face plata prin virament\"

Plata prin mandat postal este si mai complicata.
Nu exista lege, care sa impuna cuiva sa ridice corespondenta.
Afla cine le.a scris, probabil, si refuza plicul. Plicul sta la posta, legal un numar de zile, apoi se intoarce la expeditor.

\"natyca\"
Va multumesc pt raspuns!
Da, trebuie rabdare si multa, multa diplomatie.

O parere a unui specialist, o asteptam, in speta expusa, poate, ar lamuri lucrurile sau ar indruma cetatenii catre: a citi Legea, sau a intelege practicile celor cu experienta in 'administrarea condominiilor\", sau de ce nu, a impiedica o ilegalitate, pe viitor, aplicata altor locatari/ proprietari.
Ca proprietar, ce poti face? A contesta ZZ lei, pierzi timp! De ce sa existe o coloana in lista de la avizier cu 'banuti\" pentru comisionul, care in registrul comisioanelor bancare aplicate asociatiei, aceste sume, daca sunt in extrasul de la banca, reprezinta o cheltuiala suportata de toti locatarii!?

Adica z,zz lei/ 34 ap = 0,00zzzz este o suma de nesuportat de asociatie si trebuie trecuta ca debit, luna urmatoare, locatarului care a achitat prin virament?


Ultima modificare: Joi, 22 Ianuarie 2015
Maria2143, utilizator
Civilizat, comisionul bancar este o suma care este suportata de toata lumea.
In fond, platind prin banca, ati facut o economie la chitanier...
Daca nu se procedeaza asa, nu mai vorbim de civilizatie ...
Administratorul nu trebuie sa incarce cu comisioane bancare proprietarii care au platit in contul asociatiei.
Proprietarii pot alege sa plateasca prin orice mijloace cota de intretinere.

Toate comisioanele bancare se suporta de catre asociatia de proprietari si sunt scazute din fondurile asociatiei sau sunt repartizate pe lista de intretinere tuturor proprietarilor.

Sfat:
Renuntati la contul de la CEC si deschideti-va cont in alta banca comerciala din contul careia administratorul poate plati direct facturile in mod gratuit catre o seama de furnizori, fara niciun comision.

Alte discuții în legătură

Intretinere depusa la cec prin virament goby goby Buna ziua! Un proprietar motivand ca nu ajunge la timp sa plateasca intretinerea conform orarului de incasari, solicita sa i se dea contul asociatiei de la ... (vezi toată discuția)
Achitarea intretinerii prin virament bancar presupune din partea proprietarului si suportarea comisionului bancar pentru operatiuni efectuate de asociatie? gabikov gabikov Citiva dintre membrii asociatiei noastre de proprietari achita cheltuielile lunare legate de intretinere prin virament bancar, respectiv prin transferul sumei ... (vezi toată discuția)
Comisioane banca incasari si plati (asociatie proprietari) Almaris Almaris Am o nelamurire legata de comisioanele percepute de banca la care asociatia are deschis cont. Mai exact modul de repartizare a acestora pe lista de plata. ... (vezi toată discuția)