Este perfect adevarat ca noile posibilitati de plata prin transfer bancar online sunt un factor de civilizatie intr-o societate normala si ar fi foarte bine sa putem beneficia cat mai multi de aceste lucruri. Ce ne facem insa cand Asociatia de Proprietari este una mai mica ( sub 40 de membri), cand majoritatea sunt pensionari care primesc pensiile direct in mana prin Posta Romana si, deci, tot numerar isi platesc si cotele de intetinere. Contul bancar deschis la CEC Bank (obligatoriu sa ai cont bancar la infiintarea unei Asociatii de Proprietari) nu este folosit pentru plata facturilor deoarece toate acestea se fac numai in numerar. As extrapola putin situatia de la inceputul acestei postari si afirma ca ar putea fi si reavointa din partea unora care, folosind aceste mijloace de lucru bancare) sa faca transferul de bani pentru cotele de intretinere prin banca (de cele mai multe ori de la o banca la alta) fara sa se duca direct la administrator sa plateasca cash (intr-una din cele 4 zile cand programul este de 2 ore - sau poate ruga un vecin sa ii plateasca aceste cote). In final cred ca se poate plati in numerar daca exista bunavointa dar daca este ,,mistocareala'' poti plati si prin cont bancar numai pentru a-i face in ciuda administratorului.
Nu in ultimul rand, furnizorii de utilitati, nu au toti cont deschis la aceeasi banca, si, deci comisioane de transfer tot vor exista - cine le va plati si pe acestea?
Nelman
"Nu inteleg de ce se scot banii din banca cand facturile pot fi platite direct de acolo.
Doar pentru a produce venituri bancii si cheltuieli asociatiei ?"
Va multumesc pentru atentie si raspuns!
Este o speta simpla, nepagubitoare, "rupta din realitate", dar asa vrea admin. Punct.
Luni de zile am intrebat Asociatia. Am trimis intrebari in scris, legat si de alte probleme, am solicitat raspuns in scris.
Nu au raspuns. Conform legislatiei: Legea 230/ 2007, Legea 544/ 2001, actualizata, trebuia sa primesc raspuns.
Am apelat la Primarie. In zadar. Asociatia, spune Primaria, nu a primit niciodata vreo adresa din partea mea, asa mi-au raspuns. Acest raspuns al Primariei este semnat de viceprimar si un director. Am adrese trimise cu confirmare de primire semnata de presedintele asociatiei.
Cui te mai poti adresa pentru: modalitatea de calcul a penalitatilor, pentru a contesta o lista a cotelor de intretinere, in termenul legal, pentru modalitatea de repartizare a investitiilor realizate sume considerabile, sau de ce nu, pentru un comision de cativa lei, aplicat pe o coloana separata, doar unui apartament?
gloriajilava
Va multumesc pt raspuns.
Aveti dreptate. Insa, administratorul este numai doua ore pe saptamana. In plus, da, luati in calcul faptul ca legea nu interzice plata prin virament, dimpotriva. Se fac plati, viramente-interbancare, pt plata furnizorilor zeci de mii de lei, nu xxx lei, da, adevarat care sunt purtatoare de comision, cheltuiala pt asociatie ca si chitantierul, pixul! Nu toti admin.sunt sociabili, de o anumita conditie si nu este lipsit de importanta faptul ca orice solicitare adresata acestuia (nu lui personal, care este angajat a nostru, al asociatiei, ci mai exact presedintelui) este lipsita de raspuns.
Lipsa comunicarii, faptul ca administratorul si presedintele nu raspund la adrese, conduc la plati prin banca de cele mai multe ori. Da, plata prin vecini, sau lasat la portar, am practicat-o zece ani, alti administratori fiind!
Sigur sunt multe astfel de situatii de "asa vrea admin." in miile de mii de firme (in toata tara) fara "RO", asociatii, neauditate.
De ce nu se expertizeaza an de an de catre stat, contra un leu/ luna de apartament, obligatoriu toate asociatiile din tara, de care experti competenti?
Statul ar obtine sume din impozite, nevirate, din lucrari executate.
Ca orice firma sa fie verificata de ANAF, Min.Finantelor, Min.Muncii si toate celelalte organe financiare si fiscale legale, existente!
In cadrul fiecarei Primarii exista un serviciu/compartiment de ralatii cu asociatiile de proprietari.
Acolo gasiti persoane calificate la care puteti apela si, in virtutea legii 230 si HG 1588, au si atributii de control asupra administratiei si Comitetului asociatiei.
In rest, Asociatia de proprietari fiind persoana juridica, in evidenta ANAF si ITM, se supune legilor la fel ca si o multinationala, sau o S.A., SRL, etc., binenteles tinand cont de specificul activitatii sale.
@Nelman,
Multumesc, apreciez raspunsul!
Cate Primarii, cate sectoare are Orasul? Aceste departamente din primarii cunosc toate problemele din toate asociatiile? Cum le ajuta, cum le verifica? Cate amenzi au aplicat din 2007 pana in 2014, sapte ani? Ce suma a colectat la Bugetul local din "nerespectarea legilor convietuirii impreuna a oamenilor in aceleasi spatii?" Cate blocuri sunt in fiecare sector? Cate asociatii de proprietari (altele inca de locatari, neconstituite ca asociatii de proprietari)? Intr-un bloc pot fi sapte scari, sapte asociatii.
Cred ca trebuie un mic DNA, nu doar ANAF si ITM. Credeti ca se inregistreaza contractele pensionarilor-administratori, portari, femei de serviciu la ITM? Se auditeaza tabelele administratorilor, listele si declaratiile? Nu. Doar daca sunt sesizari, sau daca cel care sesizeaza suporta expertizarea. De ce? Se lamureste situatia tuturor daca cer eu expertizarea unui an intreg. Un expert cere cam 80-100 lei pentru verificarea unei luni, deci 1200 lei pentru 40 apartamente.
Daca nu semeaza jumatate plus unul, din locatari, ca vor expertizarea, nu se face verificarea.
Este pe vrute? Dar de roadele expertizei se bucura toata lumea!
Obligativitatea auditarii, expertizarii, prin Lege ar clarifica multe, repet, nu voluntariat!
Acel serviciu al Primariei raspunde: "nu ne ocupam de auditare, nu facem verificare, nu verificam liste, nu ne amestecam, nu verificam cheltuielile, modalitatea de cheltuire a banilor...nu...nu, noi verificam daca admin este atestat, daca are registre, daca ..." doar atat rezolvi daca mergi acolo. Sau merge si vicepresedintele si se rataceste pe holurile Primariei, apoi, motiveaza "am o cunostinta buna aici"! Gata. Nu s-a rezolvat nimic. Am plecat cu vorbe. La adrese cu intrebari clare primaria raspunde: "pentru clarificarea aspectelor referitoare la neregulile cu privire la repartizarea cotelor de intretinere, va puteti adresa comisiei de cenzori (...) sau CECCAR (...) contra cost (...)"! Probabil nu au timp pt mai multe demersuri efective control, verificari!
Asadar, este un cerc inchis, fara solutii, fara penalizari, fara amenzi, fara verificari, fara a se schimba ceva an de an!
Cred ca este necesara o petitie online, pentru aplicarea Legii 230, a Legilor si pentru expertizarea obligatorie a tuturor asociatiilor, an de an, ca pe orice firma platitoare sau nu de TVA, dar cu foarte, foarte multe implicatii directe asupra vietii noastre, zi de zi!
...Ar avea implicatii sociale, pozitive, imediate!...