avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Iesirea din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Iesirea din indiviziune

Buna Ziua,
Va rog tare mult sa ma ajutati si pe mine sa ma lamuresc in urmatoarea speta.
In urma succesiunii dezbatuta pe cale judecatoreasca, mama mea, impreuna cu cei 2 frati ai ei, a dobandit un imobil - casa de locuit, in cote de 1/3 fiecare. Acum, problema care intervine este urmatoarea: mama doreste sa-i doneze ( vanda ) daca este cazul, partea ei de mostenire fratelui meu.De asemenea si unul dintre cei doi frati doreste sa- i vanda partea ce-i revine, adica cota de 1/3 tot fratelui meu. Pot sa faca acest lucru mama si unul dintre cei doi frati fara sa ceara iesirea din indiviziune? ( dat fiind gradul de rudenie )
A doua intrebare, in cazul in care acest lucru ar fi posibil, poate fratele meu, care in viitor va avea un procent de 66% din casa sa-i ceara fratelui mamei pe cale judecatoreasca - iesirea din indiviziune - si astfel sa fie obligat cumva prin lege sa se hotarasca daca vrea sa ramana el cu imobilul in natura sa plateasca sulta fratelui meu sau, daca nu, legea sa-l oblige sa accepte sulta de la fratelui meu.Mentionez ca nici cand s-a dezbatut succesiune nu a fost chip sa se intelega cineva cu el. Nu a vrut nici sa-si vanda partea lui din mostenire catre mama si respectiv celalalt frate, nici sa fie el despagubit de catre ceilalti.
Cum ar putea fi soluitionata aceasta cauza?
Va multumesc mult si astept cu mult interes opiniile Dumneavoastra.
Cu stima,
Simona Cazanaru
Cel mai recent răspuns: Irina Carina , Alte profesii 10:59, 13 Iunie 2009
Daca cotele de 1/3 au fost stabilite prin certificatul de mostenitor sau prin alt inscris, atunci oricare dintre coproprietari poate instraina cota sa. IOn cazul de fata, fratele dumneavoastra poate cumpara de la 2 coproprietari cota acestora, iar apoi poate solicita pe cale actiunii judecatoresti , iesirea din indiviziune.
Daca bunul poate fi partajat in natura, atunci instanta se va pronunta in acest fel, stabilind care parte din imobil revine fiecarui coproprietar.
Daca imobilul nu este partajabil in natura, instanta va stabili cui revine acel imobil, obligand pe aceea persoana la plata unei sulte catre coproprietar.
fratii pot sa-i vanda unui dintre ei, cotele mostenite in baza certificatului de mostenitor
daca acea persoana nu doreste sa primeasca sulta pt partea sa din imobil, fratele care a primit cotele de la ceilalti frati, va putea cere in instanta iesirea din indiviziune , respectiv atribuirea in natura si a acelei parti din imobil , cu obligatia platii sultei.
exista insa si posibilitatea ca instanta sa constate ca imobilul nu este comod partajabil, si sa dispuna atribuirea acestuia in natura , conform cotelor catre cei doi.
Fiecare poate vinde cota-partea din bun,iar cumparatorul se va substitui lor.,devenind coproprietar cu cel care nu a vandut.
Daca bunul nu e comod partajabil in natura,bunul se va atribui coindivizarului celui mai indreptatit (cota-parte mai mare,natura bunului,posibilitatea folosirii mai eficiente a bunului,ocupatia coindivizarului,folosire bunului de catre unul dintre ei timp indelungat si imbunatatirile aduse bunului sau constructia realizata in timpul indiviziunii).Aceste criterii trebuie corelate,neputand fi absolutizat numai unul dintr ele.Daca nu se constata criterii de preferinta si partile insista in atribuirea bunului se atribuie prin tragere la sorti.
Pentru realizarea cadastrului este necesara semnarea unor anexe de catre toti proprietarii din acte. Cel putin teoretic!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare despre mostenire (si posibilitatea de vanzare ) Vali2 Vali2 Buna seara, Parintii mei detineau in comun o proprietare, pt care, dupa moartea tatalui s-a facut succesiune. Mie si fratelui meu ne-a revenit cate 1/8 iar ... (vezi toată discuția)
Partaj casa SICLING SICLING Va rog, dati-mi niste sfaturi, cu privire la urmatoarea situatie: detin in coproprietate (mai sunt inca 3 proprietari) o casa in Bucuresti (eu detin 50%). ... (vezi toată discuția)
Proprietate comuna popd_ms popd_ms Buna ziua, Am o problema si m-am gandit ca voi gasi cateva idei utile pe acest forum. In urma unei succesiuni, a ramas un imobil/teren aferent/anexe, ... (vezi toată discuția)