avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 771 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Obligatii coplatitor
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Obligatii coplatitor

Buna seara,

Am fost solicitat zilele trecute sa semnez ca si coplatitor un contract de credit. Trecand peste latura emotionala (este vorba de cineva din familie), am inceput sa ma interesez in legatura cu obligatiile ce mi-ar reveni. Informatiile pe care le-am gasit duc toate catre acelasi raspuns: raspund pentru rambursare in aceeasi masura cu platitorul. Problema este ca cel de la banca sustine ca eu, coplatitorul, imi asum riscuri minime (chiar catre zero) si ca nu mi se va intampla nimic in cazul in care ratele nu sunt achitate de catre platitor. Deja mi se pare ciudat.
Platitorul imi spune: "Daca nu platesc, vin si-mi iau mie casa; tu nu patesti nimic". Dar casa va fi sub-evaluata de catre banca, iar diferenta de catre cine va fi platita? Platitorul nu va mai avea nimic in acel moment!
Am intrebat daca se poate introduce in contract o clauza prin care coplatitorul este scutit de orice obligatii privind rambursarea creditului. Spre surprinderea mea, raspunsul a fost DA. Iar mi s-a parut ciudat.
Cineva mi-a spus ca termenul "coplatitor" este definit in Codul Civil si drepturile/obligatiile nu pot fi modificate printr-un contract.
As avea nevoie de o parere deoarece sunt un pic derutat de multitudinea informatiilor contradictorii care "mi se ofera"


Multumesc,

Stefan
Cel mai recent răspuns: ContSters76710 , utilizator 18:35, 11 Octombrie 2009
pare intr-adevar ciudat. Deoarece chiar denumirea..,,coplatitor" , ne indica rolul pe care il veti detine in cadrul acestui credit. Fiind coplatitor, in sensul de codebitor, probabil , si nu de garant al platii creantei , din acest fapt se naste o solidaritate la plata , adica veti fi in aceeasi masura obligat ca si celalalt..platitor. Daca puteti introduce fara probleme o clauza ca aceea prin care ati fi scutit de obligatia de a plati alaturi de celalalt, atunci care mai este rolul dvs.?celalalt ar putea la fel de bine sa contracteze imprumutul de unul singur...
In C. civil Avem obligatiile solidare , iar acest caz mi se pare cazul unei solidaritati pasive , situatie in care , creditorul poate pretinde plata intregii creante de la oricare dintre codebitorii obligati solidar, iar plata efectuata doar de unul dintre codebitori, il libereaza si pe celalalt..:hm:
Cateva din obligatiile imprumutatului si coplatitorului
-creditul sa fie utilizat in scopul pentru care a fost aprobat
-restituirea creditului utilizat si a dobanzii la termenele prevazute in graficul de rambursare
-in cazul declararii creditului scadent si platibil,imprumutatul si coplatitorul raman direct raspunzatori pentru toate consecintele financiare directe si/sau indirecte antrenate de exigibilitatea anticipata a creditului,fiind obligati sa achite bancii toate pagubele cauzate

Asa este,creditorul poate pretinde plata intregii creante de la oricare dintre codebitori.
Cel mai bine este sa solicitati conditiile contractuale inainte de a va obliga,pentru a semna in cunostinta de cauza.
Multumesc pentru raspuns.

Mi se confirma temerile. Oricum, saptamana viitoare imi voi face timp pentru o vizita la BRD sa incerc sa lamuresc lucrurile si cu "vanzatorul" de credit.

Mai am insa o nelamurire in legatura cu prevederile Codului Civil. Daca acele modificari de care aminteam se vor putea face in contract, banca poate apela la Codul Civil in momentul in care platitorul nu va mai plati ratele? Se va putea trece peste ceea ce scrie in contract (DACA se vor accepta modificarile solicitate de mine)?
Coplatitorul este si el parte in contract.Nu vad cum ar fi posibila neantrenarea raspunderii si in acelasi timp considerarea sa in ceea ce priveste aportul la obtinerea respectivului credit.
daca in calitate de coplatitor ai fi scutit de obligatii atunci banca de ce sa te puna sa semnezi.esti primul garant.pana ii ia casa celui care a facut imprumutul tu platesti.citeste contractul si vei vedea ce obligatii ai.

Alte discuții în legătură

Asigurare viata incheiata in baza contract de credit underworld underworld Credit de nevoi personale contractat in anul 2007; exista imprumutat, coplatitor si garant. Imprumutatul a decedat in 2008. Coplatitorul s-a dus la societatea ... (vezi toată discuția)
Partajarea datoriilor elian c elian c Am doua intrebari: 1. Daca partajul se face in raport cu aportul fiecarui sot la veniturile aduse in casnicie (ex. 1/3), cum se partajeaza creditele ... (vezi toată discuția)
Titular imprumut decedat marius_cluj marius_cluj buna ziua, datele problemei sunt: credit de nevoi personale ~20 k eur : un titular, un coplatitor si o ipoteca pe un apartament care nu apartinea ... (vezi toată discuția)