avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... procedura obtinere adeverinta de vechime
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

procedura obtinere adeverinta de vechime

buna ziua! ma incadrez la prevederile art 49 din legea pensiilor, persoana cu handicap grav care se poate pensiona daca a realizat o treime din stagiul de cotizare, situatie in care la dosarul de pensionare trebue sa depun un certificat de handicap emis de comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap din cadrul directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului sector 2; pentru obtinerea acestui certificat de handicap trebue sa fac si acestei comisii dovada criteriului treimii ca stagiu de cotizare cu o adeverinta, alta decat adeverinta de stagiu de cotizare pe care o elibereaza casa de pensii, fiind ca cei de la expertiza doresc o adeverinta centralizata din care sa rezulte numarul de ani cotizati, nu un listing cu contributiile pe toata perioada. vechimea mea se compune in prima parte din contributii ca angajat cu contract individual de munca si ultima parte din contributii pe baza declaratiei de asigurat in calitate de persoana fizica autorizata; cine imi poate elibera o asemenea adeverinta de vechime centralizata? mentionez ca in calitatea de p.f.a. mi-am eliberat eu o asemenea adeverinta pe care nu mi-au acceptat-o. întrebarea mai simpla ar fi p.f.a-urile cum pot face dovada vechimii?
Cel mai recent răspuns: topmasaj , utilizator 21:47, 14 Septembrie 2015
1. Este vorba de art. 58 din Legea 263/2010:

Art. 58
Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat beneficiaza de reducerea varstelor standard de pensionare prevazute in anexa nr. 5, in functie de gradul de handicap, dupa cum urmeaza:
a) cu 15 ani, in situatia asiguratilor cu handicap grav, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin o treime din stagiul complet de cotizare;
b) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap accentuat, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin doua treimi din stagiul complet de cotizare;
c) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap mediu, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, stagiul complet de cotizare.


2. Din Normele de aplicare a Legii 263/2010:

Art. 43
(1) Reducerea prevazuta la art. 58 din lege se aplica persoanelor cu handicap care, la data solicitarii pensiei, fac dovada acestui statut cu certificatul de incadrare in grad de handicap, emis in conditiile legii;

(2) In vederea aplicarii art. 58 din lege, certificatul de incadrare in grad de handicap va contine obligatoriu:
a) data dobandirii handicapului;
b) gradul de handicap;
c) mentiunea ca persoana este nerevizuibila;
d) mentiunea ca certificatul a fost emis pentru aplicarea art. 58 din lege.

(3) Reducerea prevazuta la alin. (1) se face numai in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat.

(4) Schimbarea ulterioara inscrierii la pensie a gradului de handicap nu afecteaza drepturile de pensie acordate, cu exceptia cazului in care certificatul de incadrare in grad de handicap a fost anulat, in conditiile legii.


3. Din cele de mai sus eu inteleg ca este suficient:
- daca faceti dovada ca handicapul este preexistent calitatii de asigurat (data dobandirii handicapului);
- data cand ati inceput activitatea cu contract individual de munca (CIM).

4. - Nu va de ce vi se cere o altfel de adeverinta.
- Incercati tot la Casa de Pensii sa va dea o adeverinta asa cum solicita comisia medicala.
cu scuze pentru greseala mea, e vorba de art 59, cel care se refera la nevazatori si care prevede o treime de stagiu de cotizare; pentru asta, la dosarul de pensionare, casa de pensii cere acel certificat de handicap in conformitate cu art 59 din legea 263, certificat pe care il elibereaza comisia de evaluare a persoanelor cu handicap din cadrul D.G.A.S.P.c. aceasta comisie la rândul ei ca sa emita certificatul de handicap, verifica suplimentar si anterior casei de pensii daca îndeplinesc conditia de vechime de o treime ca nevazator cu gradul grav nerevizuibil dobandit anterior perioadei in care am lucrat. când le-am dus la dosarul pentru comisie copie dupa carnetul de munca, adeverinta de stagiu de cotizare si adeverinta emisa de p.f.a-ul meu m-au refuzat pentru ca ei nu sunt contabili sa imi calculeze mie vechimea, asta fara sa mai vorbesc despre modul agresiv de adresare din partea presedintei comisii... am intrebat cu calm de unde sa-i aduc acea adeverinta centralizata si ma trimitea la I.T.M. ii explicam ca nu am legaturi ca P.F.A. cu I.t.M.-ul si nu intelegea, fapt pentru care pana la urma mi-a eliberat certificatul de handicap, dar cel pentru drepturile legii 448/2006 nu pe cel pentru casa de pensii. de un an tot caut solutii pentru speta mea si pare ca as fi primul nevazator care vrea sa se pensioneze din calitate de P.F.A. situatie cu care cei de la comisia de evaluare par ca nu sunt obijnuiti si ca nu au procedura si deci de asta incerc sa gasesc o solutie. va rog sa studiati atent speta si sa imi dati o indrumare... la pile si relatii nu vreau sa apelez ca in urma mea vor mai veni si alte cazuri similare pe care le-as putea servi ca precedent. multumesc mentionez ca primul contract de munca debuteaza inca din iulie 2000 si gradul de handicap grav ca nevazator cu caracter permanent il detin cu continuitate inca din 1992.
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 August 2015
topmasaj, utilizator
1. Din Legea 263/2010:

Art. 59
Nevazatorii beneficiaza de pensie pentru limita de varsta, indiferent de varsta, daca au realizat ca nevazator cel putin o treime din stagiul complet de cotizare.

2. Din Normele de aplicare a Legii 263/2010:

Art. 44
Reducerea prevazuta la art. 59 din lege se aplica nevazatorilor care fac dovada acestui statut cu certificatul de incadrare in grad de handicap emis in conditiile legii, care va contine obligatoriu urmatoarele elemente: data ivirii handicapului, gradul de handicap, termenul de revizuire, precum si mentiunea ca certificatul a fost emis in vederea aplicarii art. 59 din lege.

3. Dvs. va trebuie doar certificatul de handicap din care sa reiasa cele prevazute in art.44 din Norme.

4. - Daca aveti probleme va recomand sa faceti o sesizare la Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP), pe e-mail, la: cnpp.ro@petitii-si-sesizari
- Poate vi se spune ce fel de adeverinta este necesara si de unde sa o procurati.
- Eu cred ca tot Casa de Pensii va poate da o adeverinta cu stagiul efectiv de cotizare pana la data solicitarii.
multumesc pentru raspuns, o sa incerc inca odata, cu mentiunea ca am intrebat pe e-mail la casa de pensii, dar e drept ca nu am stiut sa elaborez solicitarea in contextul normelor de aplicare ale legii 263 si mi-au raspuns ca adeverinta de vechime mi-o elibereaza ultimul angajator. inca odata multumesc si daca ma voi lovi de un refuz, voi reveni pentru noi indrumari.
Cu multumiri pentru directionarea catre casa de pensii, va pot spune ca am mai facut un pas important: pentru certificarea stagiului de cotizare ca p.f.a. e nevoe de o adeverinta de la anaf, solicitata in baza ordinului 3093/14/10/2014 al anaf, adeverinta cu care la casa de pensii, ghiseul 29 in cazul bucurestiului, se poate dobandi adeverinta de vechime din pozitia de p.f.a. multumesc inca odata!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare ionutzul ionutzul Sunt nascut in 8 martie 1962 si am lucrati 21 de ani si 8 luni.Am un handicap,nu vad deloc cu un ochi si am fost incadrat in grad de handicap mediu.Intrebarea ... (vezi toată discuția)
Cand ma pot pensiona? mariana1956 mariana1956 Buna seara.Va rog sa imi spuneti cand pot sa ma pensionez la limita de varsta analizand urmatoarele aspecte: m-am nascut la 14 nov.1961; sunt angajata din 5 ... (vezi toată discuția)
Care este varsta de pensionare pentru o persoana cu handicap popamre popamre Data nasterii:16.06.1967 Handicapul il am din nastere Lucrez din 1986, dupa terminarea liceului. Beneficiez de vreo reducere a varstei de pensionare? ... (vezi toată discuția)