avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 721 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... conflict de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

conflict de munca

Buna ziua tuturor.

Am dubii cu privire la un aspect legat de munca si vreau daca se poate sa ma lamuriti.

Am lucrat la o firma doua luni. In prima luna mi-am primit salariu in doua parti egale la intevale mari de timp si doar pentru ca am insistat eu nu pentru ca asta era una din obligatiile angajatorului dar nu am semnat niciun stat de salariu.

In a doua luna au intervenit schimbari si am hotarat sa plec comunicand administratorului ca de ziua urmatoare nu mai vin la servici.
Mi s-a promis ca mi se va da salariu pe care binenteles ca nu l-am primit si la interbarea mea "de ce?" mi s-a raspuns ca nu mi-am respectat contractul, probabil ca se refereau la preaviz.
Intrebarea mea este : Ca si angajator poate sa-mi incheie contractul de munca fara nicio semnatura din partea mea? Exista in codul muncii o litera cu care se poate incheia contractul de munca fara ca eu sa fiu instiintata in vreun fel? Cartea mea de munca se afla la Inspectoratul Teritorial de Munca.

Va multumesc anticipat!
Imi cer scuze daca m-am lungit prea mult ce explicatiile.
Cel mai recent răspuns: Filimon Aurel , utilizator 14:55, 13 Iunie 2009
cristina mc a scris:

Da, aveti dreptate. Trebuia sa semnam niste acte dar seriozitatea nu a fost mai intai de toate din partea lor.
D-voastra v-ar comveni sa lucrati o luna pe gratis? Obligatii are si angajatorul nu numai angajatul. Ce dovada au ei ca mi-au platit salariul? Daca erau oameni corecti eram si eu, din pacate nu am avut cu cine.

Multumesc!

Trebuia sa depuneti o cerere prin care solicitati incetarea CIM art. 55 lit. b sau notificare pt. preaviz de 15 zile calendaristice, art. 79 din Codul Muncii. Ambele parti au drepturi dar si obligatii.
Pentru ca ati gresit, mergeti la unitate si incercati amiabil sa-i propuneti angajatorului variantele prezentate in acest mesaj. Cereti scuze, pentru ca ati gresit ! Culpa mare va apartine, angajatorul are si el vina (pentru ca nu ati semnat stat de salariu).
Mult succes.
Ultima modificare: Vineri, 12 Iunie 2009
Samoila Georgeta P.F.A., Consultant resurse umane
Da, asa este salariul nu l-am primit nici pana acum. Ideea este ca asa fac cu toate persoanele care lucreaza acolo indiferent daca au perioada de preaviz sau nu. De aceea am hotarat sa nu stau cele 2 saptamani in preaviz pentru ca oricum nu mi se platea nici aceasta perioada. Asa cum am scris si mai sus nici primul salariu nu mi l-au dat cand trebuia si nici atunci tot ci injumatatit. Nu mi se pare normal ca eu sa vin la servici sa-mi fac treaba si sa nu fiu platita. Am lucrat si in cadreul unei firme mari si nu mi s-a intamplat asa ceva.
Cand am plecat au fost de acord sa plec fara preaviz dar motiv sa nu-mi dea salariu au invocat ca nu am stat in preaviz desi au fost de acord cu lucrul acesta. Oricum foarte urat din partea lor plus jigniri.

Va multumesc foarte mult pentru sfaturi.
Buna ziua

Poate ma ajutati si pe mine
Lucrez la o firma de 8 luni Pana pe data de 15-05-2009 am lucrat in schimburi de24 cu 48 ore fara nici o zi luata de concediu odihna,medical,etc La interviu,in noiembrie anul trecut,am negociat salariul minim pe economie(8 ore pe zi,luni-vineri),plus 5 bonuri valorice,dar trebuie sa incep munca chiar de-a doua zi,dar pe programul de24-48 operioada pana mai fac angajari Mi-au spus sa stau linistit ca-mi va plati orele suplimentare Doar primele doua luni am primit din mana,o suma de bani(circa un milion lei vechi) pe langa salariul minim semnat pe statul de plata,dimprotiva nu ne mai dau nici cele 5 bonuri de masa,motivand criza.Dar stiu ca munca prestata de mine a fost platita de beneficiar firmei la care lucrez,cu varf si indesat sa spun asa
Ce se poate face in aceasta situatie mai ales ca de doua luni nu am mai primit nici un ban,ca trec printr-o perioada grea(spun ei) si daca nu ne convine putem sa plecam
Multumesc,
parerea mea proprie (de om patit) este sa va cautati in alta parte, ca ei oricum nu va vor da banii " a fost platita de beneficiar firmei la care lucrez", inesamna ca incasand au alte datorii si alte prioritati.Partea proasta este cu a gasi in alta parte.

Legal, puteti sa va dati demisia pentru motiv de neplata a salariului.
Sau in functie de vechimea in munca, necesara la somaj, sa ii rugati sa vi se inchida CIM cu restrangere activitate si sa va luati somaj.
Sau sa actionati firma in judecata pentru plata salariului si drepturilor restante. Dureaza mult si intre timp isi declara insolvabilitatea sau nu sunt de gasit (vorbeste omul patit acum)
Firma la care lucrez are doi patroni Acum cateva luni unul dintre ei a luat banii din cont si a deschis o noua firma,celalant patron a aflat,cum era si firesc,si se tot cearta de atunci Asta ca o paranteza
Din motive economice,evident, de dinainte de pasti ,pierzand o parte din obiective(firma la care lucrez are domeniu de activitate paza si ordine) ,au inceput sa trimita salariatii in somaj Problema e cum o fac
Profitand de nestiinta noastra in materie de legislatie De pe data de 15-05-2009, beneficiarul la care lucam a renuntat la serviciile firmei si astfel postul meu sa desfiintat Pe data de 18 am fost chemat la sediul firmei unde mi-au spus ca pana la data de 1-06-2009 sunt angajatul firmei si pana atunci daca nu-mi gasesc de lucru in alta parte sa vin inapoi si sa mai discutam ce se poate faca Am solicitat desfacerea contractului pe motive economice(neplatirea salariului,desfiintarea postului)Mai discutam afost raspunsul Pe 1 m-am prezentat la firma unde,verbal mi-a spus ca sunt in previz pentru somaj incepand cu data de 1-06-2009 ,dar trebuie sa inlocuiesc un coleg din alt obiectiv care a plecat in somaj
Nelamuriri;
1-Cate ore trebuiesc lucrate in perioada preavizului?Deja am lucrat 120 ore Cand am intrebat cate ore trebuie sa lucrez in preaviz(ieri) nu am primit nici unul, ba chiar mi-a dat de inteles ca preavizul s-a amanat Cred ca asteapta sa plec eu prin demisie fiindca am gura mare
2)Daca lucrez orele prevazute in preaviz in pima jumatate a lunii pot sa nu ma mai prezint la lucru? Mi-au dat de inteles ca in cazul asta imi pun nemotivate
3)Preavizul e verbal s-au scris? Eu stiu ca e scris si se da inainte
4)Ce pot face?Demisia nu e o solutie, tocmai ca asta vor ei
5)Cum pot afla daca firma e in insolventa?

Multumesc mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetare contract de munca cu acordul partilor crish crish Buna ziua, lucrez de 1 an la o firma de vanzari si zilele trecute mi s-a spus sa imi caut alt job.Fara nici un motiv clar.Asa se procedeaza mai nou in ... (vezi toată discuția)
Demisie cu preaviz sau nu!!! Cosmino Cosmino Companie:multinationala Domeniu:caen 9200-Jocuri de noroc;capital 100% privat; M-am angajat in mai 2008 pe postul de \"Atendant\" operator sala,apoi in ... (vezi toată discuția)
Acordarea de salarii compensatorii ramona800 ramona800 am fost anuntata de catre managerul meu verbal ca aceasta luna este ultima in care voi lucra aici deoarece se restructureaza postul meu. posibilitatile de ... (vezi toată discuția)