avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie anticipata

Daca o persoana a lucrat timp de 12 ani in grupa a 2 de munca, in procent de 70%, dar fara diminuarea varstei de pensionare, perioada respectiva se ia in calcul la stabilirea vechimii in munca pentru pensionare anticipata?
Iar in conditiile in care doamna are o vechime de 35 de ani si patru luni (fara cei 12 ani mai sus mentionati), si varsta de 55 de ani, care ar fi procentul de penalizare.
O a doua problema ar fi in cazul unei persoane de sex masculin care are varsta de 60 de ani si 36 de ani vechime, in cazul pensionarii anticipate i s-ar lua in calculul vechimii si perioadele de stagiu militar si de studii superioare de lunga durata?
Ultima modificare: Vineri, 12 Iunie 2009
lilly11a, utilizator
Cel mai recent răspuns: PaulBogdan , utilizator 10:02, 28 Iunie 2009
1. Ratiunea pentru care v-am solicitat date complete a fost pentru a vedea daca tatal dvs. poate beneficia de pensie anticipata, nu de pensie anticipata partiala, caz in care cuantumului pensiei nu i s-ar mai fi aplicat procentul de diminuare.
Din pacate, si cu cei 5 ani pentru grupa II de munca tot nu depaseste stagiul complet cu 10 ani, pentru a beneficia de pensie anticipata.

Sa va dau si datele generale, nu-i asa? :)
Barbatii nascuti in septembrie 1948 pot beneficia de pensie pentru limita de varsta la implinirea varstei de 64 ani si 6 luni; stagiul complet de cotizare este de 34 ani iar stagiul minim de cotizare este de 14 ani.

2. Daca adeverinta este intocmita conform prevederilor legale, si presupun ca este, pensia tatalui dvs. va fi recalculata.
Procentul de diminuare pentru fiecare luna de anticipare ar trebui sa fie de 0,20%, fata de cel de acum, care este de 0,50%, deci cel mai mare prevazut in tabelul nr. 2 de la art. 50 din Legea nr. 19/2000.
Calculul exact il vor face cei de la Casa de Pensii.

3. Tatal dvs. va primi drepturile de pensie recalculate si diferentele incepand cu data depunerii cererii; din punctul de vedere al datei primirii banilor, data emiterii deciziei nu conteaza.
Spuneti tatalui dvs. sa solicite, in scris, buletinul de calcul si "date privitoare la activitatea in munca", acolo va vedea evidentiata si perioada lucrata in grupa a II-a de munca.

4. Incepand din 2007, termenul de emitere al unei decizii de pensie este de 45 de zile de la data depunerii cererii.

5. Tatal dvs. poate beneficia de pensie pentru limita de varsta la implinirea varstei de 60 de ani, datorita reducerii cu 4 ani si 6 luni a varstei standard de pensionare pentru anii lucrati in grupa a II-a de munca.
Deci, daca adeverinta este intocmita corect de catre fostul angajator, tatal dvs. poate solicita, in scris, trecerea la pensie pentru limita de varsta.

Mult succes! :)

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

Ultima modificare: Vineri, 26 Iunie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Gabriela Pintea a scris:

Tatal dvs. poate beneficia de pensie pentru limita de varsta la implinirea varstei de 60 de ani, datorita reducerii cu 4 ani si 6 luni a varstei standard de pensionare pentru anii lucrati in grupa a II-a de munca.
Deci, daca adeverinta este intocmita corect de catre fostul angajator, tatal dvs. poate solicita, in scris, trecerea la pensie pentru limita de varsta.

Tatal meu a implinit 60 de ani, inteleg ca poate beneficia de pensie pt limita de varsta, intrebarea e de ce nu a fost de la inceput trecut la pensie pt limita de varsta avand in vedere ca a depus dosarul in februarie 2009 cand avea deja 60 ani ?
Trebuie sa solicite trecerea la pensie pt limita de varsta in scris Casei de Pensii sau se va face din oficiu la recalculare ?

multumesc
PaulBogdan, utilizator
Iata ce spune Legea 19/2000:

Art. 52. - La data indeplinirii conditiilor pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta, in conformitate cu prevederile art. 42, pensia anticipata partiala devine pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin eliminarea diminuarii prevazute la art. 50 alin. (2) si prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de anticipare, trecerea la pensia pentru limita de varsta facandu-se la cerere.

Am si eu o problema...si va rog mult sa ma ajutati:
Este vorba de pensia de militar si cea din sistemul public.

Mama mea, nascuta in 1953, 10 septembrie, a cotizat dupa cum urmeaza:
- 1972-1974 Scoala tehnica sanitara (nu stiu daca are vre-o importanta..)

- 1974-1976 Asistent medical - Blaneofizioterapie - Mangalia - conditii normale
- 1976-1994 Asistent medical -Fizioterapie - Spital Municipal Medgidia
_____________________________________________ total cotizatii in conditii normale 19 ani si 6 luni

- 1994-1995 angajat civil in conditii speciale - Unitate Penitenciar Poarta Alba
______________________________________________ total cotizatii conditii speciale 1 an si 6 luni

-1995-2009 militar - subofiter - Spital Penitenciar Poarta Alba
_______________________________________________total cotizatii militar 13 ani si 6 luni

De la acest ultim loc de munca la 1 mai 2009 a fost scoasa la pensie, si acum 2 zile a venit decizia de pensionare cu un anumit cuantum al pensiei.
De la serviciu Personal al Penitenciarului ni s-a spus ca aceasta pensie este doar pentru cat a fost militar.

Ne puteti spune cum putem verifica daca e sau nu asa?
Si daca este asa..in ce conditii si cand poate lua si pensia din sistemul public? Se incadreaza la anticipata?

Multumesc mult!
anastancu, utilizator
PaulBogdan a scris:

Tatal meu a implinit 60 de ani, inteleg ca poate beneficia de pensie pt limita de varsta, intrebarea e de ce nu a fost de la inceput trecut la pensie pt limita de varsta avand in vedere ca a depus dosarul in februarie 2009 cand avea deja 60 ani ?
Trebuie sa solicite trecerea la pensie pt limita de varsta in scris Casei de Pensii sau se va face din oficiu la recalculare ?

La cea de-a doua intrebare v-a raspuns domnul Tudor Valeriu.

In privinta primei intrebari stiu, evident, ca tatal dvs. are deja 60 de ani. M-ati citat dar va rog sa cititi cu atentie!
Cum sa beneficieze tatal dvs. de pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare pentru activitatea lucrata in grupa II de munca daca adeverinta ati depus-o ulterior emiterii deciziei de pensie?

Repet: este foarte important ca adeverinta sa fi fost intocmita conform prevederilor legale.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

Alte discuții în legătură

Cind ma pot pensiona !?? stoica ionut 13 stoica ionut 13 Mama mea nascuta pe 13-04-1955 a lucrat 32 ani din care 23 ani si 6 luni grupa a II-a plus 3 ani ordonanta . La ce virsta se poate pensiona cu limita virsta ... (vezi toată discuția)
Pensionare limita de varsta keops_mic keops_mic As dori sa cunosc care este varsta la care as putea sa ma pensionez la limita de varsta. Am lucrat : 1977 - 1984 grupa 1 1984-2002 grupa 2 2002-2009 fara ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata ContSters42179 ContSters42179 Pe \"Legislatia muncii.ro\" a aparut editorialul din care redau un citat : La implinirea varstei standard de pensionare [b]sau, dupa caz, la implinirea ... (vezi toată discuția)