avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Presedintele asociatiei de proprietari si comitetul
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Presedintele asociatiei de proprietari si comitetul

Buna seara!

Un cetatean poate deveni presedintele unei Asociatii de Proprietari daca nu locuieste in imobilul respectiv? Adica, in bloc sunt 88 de apartamente, insumate intr-o asociatie de proprietari. Presedintele nu are domiciliul legal, in acte, in niciunul din cele 88 de apartamente ci, undeva, in alta parte..... E posibili asa ceva?

Pe de alta parte, presedintele Asociatiei de Proprietari poate detine concomitent cu functia de presedinte si un loc in comitet?

As aprecia foarte mult orice fel de raspuns!

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: catalinm75 , utilizator 08:56, 11 Februarie 2015
Cetateanul respectiv nu este proprietar in niciunul din cele 88 de apartamente din cadrul asociatiei. Cu toate astea ,este presedintele asociatiei!

Acest lucru vreau eu sa-l lamuresc: cine are dreptul sa candideze la functia de presedinte? Chiar si un cetatean care NU are o proprietate in cadrul respectivei Asociatii de Proprietari si nici macar NU locuieste cu forme legale in cadrul respectivei Asociatii de Proprietari?

Ce cale avem ca sa invalidam aceasta alegere? Unde trebuiesc reclamate astfel de abuzuri?
Cetateanul respectiv trebuie sa fie proprietar de apartament in blocul dvs dar si membru al asociatiei de proprietari pentru a putea fi ales in organele de conducere (comitet, comisie de cenzori) cat si pentru a avea drept de vot la adunarea generala sau a face propuneri.
Sesizati Serviciul de relatii cu asociatiile de proprietari din cadrul primariei...
Legea nu interzice ceva, dar spune cum trebuie sa fie. Situatia din teren o analizati prin indeplinirea conditiilor legale.
Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari prevede:
Art. 5. - (1) Asociatia de proprietari se infiinteaza prin acordul scris a cel putin jumatate plus unu din numarul proprietarilor apartamentelor si spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta, din cadrul unei cladiri. Acordul se consemneaza intr-un tabel nominal, anexa la acordul de asociere.
................
CAPITOLUL III
Drepturile si obligatiile proprietarilor

Art. 9. - Proprietarii membri ai asociatiei de proprietari au dreptul sa participe, cu drept de vot, la adunarea generala a proprietarilor, sa isi inscrie candidatura, sa candideze, sa aleaga si sa fie alesi in structura organizatorica a asociatiei de proprietari. Pentru a beneficia de dreptul de a fi ales, persoana in cauza trebuie sa aiba capacitate deplina de exercitiu.

Deci conditia este sa fie proprietar, nu neaparat sa locuiasca in condominiu si, bineinteles, sa fie membru al asociatiei. Nu toti proprietarii sunt si membri ai asociatiei si, in acest caz, n-ar putea sa fie presedinte al asociatiei.

Puteti reclama la primarie, la compartimentul de Relatii cu asociatiile de proprietari.
Ultima modificare: Luni, 9 Februarie 2015
elga50, moderator
catalinm75 a scris:
Cetateanul respectiv nu este proprietar in niciunul din cele 88 de apartamente din cadrul asociatiei. Cu toate astea ,este presedintele asociatiei!

Daca nu este proprietar, asa cum au explicat si alti colegi de dialog, nu poate fi presedintele asociatiei. Dar nici nu are ce cauta la adunarea generala a asociatiei dumneavoastra. Cum a patruns, cine l-a invitat si de unde a aparut acest "cetatean" pe care dumneavoastra, proprietarii l-ati ales? Asemenea lucruri se intampla in politica mare unde unul de la Constanta este ales deputat de Vaslui sau unul de la Iasi, senator de Barlad.
Ce cale avem ca sa invalidam aceasta alegere? Unde trebuiesc reclamate astfel de abuzuri?

Calea cea mai simpla era sa participati la adunarea generala si sa va alegeti ca presedinte un vecin pe care-l stiti, un proprietar membru al asociatiei dumneavoastra.
O alta cale e sa va adresati serviciului asociatii de proprietari din cadrul primariei.
O a treia cale este sa contestati hotararea adunarii generale de alegere a presedintelui la judecatoria de care apartineti in termen de 45 de zile de la adunarea generala.

Persoana respectiva a fost invitata de catre cineva.....pe "prietenie". Eu nu am fost cand s-a organizat votul pentru persoana respectiva , sunt programator, lucrez intr-o firma si, cateodata stau si cate 12-13 ore la birou. Asociatia organizeaza sedinte seara, la ora 18.00. De obicei, abia plec de la birou la ora aia.

Sunt deja multi oameni nemultumiti de acest cetatean. Bine ca mi-ati spus, aceste informatii imi sunt de mare ajutor!

Alte discuții în legătură

Este necesar ca presedintele asociatiei de proprietari sa locuiasca in blocul asociatiei? alertbrain alertbrain Presedintele asociatiei de proprietari nu mai locuieste in bloc de mai bine de 4 ani. [b]Este legal sa mai detina aceasta functie?[/b] Precizez ca nu se ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, va rog sa-mi permiteti sa va prezint o speta. in blocul ... hamamet hamamet Buna ziua, Va rog sa-mi permiteti sa va prezint o speta. In blocul in care locuiesc, in cadrul Adunarii Generale pt. alegerea unui nou Presedinte si a unui ... (vezi toată discuția)
Membru al asociatiei Nita Costel Nita Costel Un proprietar care are resedinta ( locuieste in alta parte decat unde e proprietar) mai este membru al asociatiei? Poate sa fie presedinte de asociatie? Un ... (vezi toată discuția)