avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Actiune raspundere patrimoniala art.138!!!!!!
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Actiune raspundere patrimoniala art.138!!!!!!

Buna ziua!Am o problema....am avut un srl ,eu fiind administrator. Finantele au cerut insolventa...a fost numit lichidator reprezentantul Finantelor...prin hotararea trib sindic s a dispus inchiderea procedurii si radierea...in motivare se arata ca lichidatorul, in raportul asupra cauzelor care au dus la aparitia insolventei, sustine ca :" aceasta se datoreaza in principal atitudinii fostului administrator, care a administrat in mod defectuos societatea, dar tot el a sustinut ca nu sunt indicii privind atragerea raspunderii in baza art. 138 din lg 85/2006"....exact la o zi de la pronuntarea acestei hot, lichidatorul depune actiune in atragerea raspunderii patrimoniale a administratorului. As vrea sa stiu daca are vreo sansa sa castige in instanta, avand in vedere ca a depus cererea la o zi dupa pronuntarea in ds de falim, dar si ca in acea hot se mentioneaza ca lichidatorul nu crede ca se poate atragerea rasp in baza art 138.....
Cel mai recent răspuns: germanu , utilizator 10:35, 24 Februarie 2015
Cererea de atragere a raspunderii administratorului se formuleaza in termen de 3 ani de cand se inchide procedura insolventei. Nu are nicio legatura ca s-a dispus dizolvarea si radierea.
Actiunea de atragere a raspunderii se face in termen de 3 ani de la hotararea de radiere, deci este facuta in termen si depinde de instanta ce va decide.
Nu se aplică termenul special de prescripţie extinctivă de 3 ani de la data când a fost cunoscută sau trebuia cunoscută persoana care a cauzat apariţia stării de insolvenţă, dar nu mai devreme de 2 ani de la data hotărârii de deschidere a procedurii.?...dar in orice caz nu dupa ce s a pronuntat o hotarare de insolventa....eu asa interpretez...
Asa este. Ceea ce vroiam sa spun, este ca nu are relevanta daca s-a pronuntat sentinta de inchidere a insolventei. Cererea de atragere a raspunderii administratorului merge mai departe.
Pai ori am eu dreptate ori ei? daca lichidatorul a depus cererea de atragere a rasp adimn ulterior pronuntarii hot de insolventa, va mai fi admisa sau se va invoca din oficiu sau chiar la cerere vreo exceptie de tardivitate sau chiar lipsa de capacitate procesula a lichidatorului, care, dupa cum bine a zis cineva mai sus, este descarcat de orice raspundere?puteti fi mai explicita, va rog...
Ultima modificare: Miercuri, 11 Februarie 2015
germanu, utilizator
CristinaPaisa a scris:

Cererea de atragere a raspunderii administratorului se formuleaza in termen de 3 ani de cand se inchide procedura insolventei. Nu are nicio legatura ca s-a dispus dizolvarea si radierea.
Actiunea de atragere a raspunderii se face in termen de 3 ani de la hotararea de radiere, deci este facuta in termen si depinde de instanta ce va decide.

In mod normal, dupa inchiderea procedurii judecatorul sindic si lichidatorul sunt descarcati de orice indatorire cu privire la procedura.
Care este baza legala care ii permite lichidatorului sa introduca actiunea de atragere a raspunderii dupa ce societatea a fost radiata din Registrul comertului?

Alte discuții în legătură

Inchiderea procedurii insolventei si procesul penal rrocambole rrocambole Procedura insolventei poate fi inchisa anterior solutionarii unei cauze penale in care societatea este parte vatamata si parte civila? In caz ca procedura se ... (vezi toată discuția)
Atragerea raspunderii asociatilor, este posibila?????? carm97 carm97 Sunt asociat intr-o firma cu un procent de 3%. Nu am luat dividente niciodata si nici nu m-am ocipat vreodata de firma respectiva. Firmei i s-a deschis ... (vezi toată discuția)
Societate radiata din registrul comertului aleodor27 aleodor27 Printr-o hotarare judecatoreasca s-a dispus inchiderea procedurii insolventei unei societati si radierea sa din registrul comertului. Se mai pot recupera ... (vezi toată discuția)