avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... PLATA ABONAMENT LUNAR LIFT SI INTERFON
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

PLATA ABONAMENT LUNAR LIFT SI INTERFON

Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca plata abonamentelor lunare la ascensor si interfon se platesc conform cotei parti sau pe nr de persoane. Am citit art 44/legea 230/2007, dar vreau sa fie cat mai clar deoarece aici se poate interpreta (nu este vorba de reparatii sau intretinere, ci pur si simplu folosirea, exploatarea lor). Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 06:31, 12 Septembrie 2020
Service-ul lunar al ascensorului, reparatiile, reviziile, se platesc pe cota parte indiviza de catre toti proprietarii indiferent de etajul la care locuiesc, de la subsol si pana la ultimul etaj.
Energia electrica atat pentru lumina pe scara cat si pentru functionarea ascensorului se repartizeaza pe numarul de persoane care au locuit in condominiu in luna pentru care se repartizeaza facutra, iar cei de la parter si etajul 1 POT sa fie scutiti, daca la ultimul etaj nu exista uscatorii, administratia, etc.
Acum este f clar, va multumesc tuturor!
Apropo, dar cu interfonul cum se procedeaza legal, deoarece tot in 230 scrie clar ca plata se face pe cota parte, aici scrieti ca pe apartament? Deasemenea, semnatura electronica, cum se face plata caci nu scrie nicaieri despre asta? Va multumesc inca o data.
Pentru cheltuielile cu interfonul, care sunt destul de rare (cu exceptia cazului in care v-ati hotarat la o madalitate de plata tip abonament lunar) puteti opta sa repartizati cheltuielile - pe apartament (egal) - avand in vedere ca fiecare apartament benficiaza in mod egal de serviciile furnizate de interfon. Aici v-as recomanda ca in intelegerile cu firma prestatoare de servicii sa se prevada in contract si facturi, costul de xxx lei/apartament;

Costul facturii pentru semnatura digitala trebuie repartizata pe proprietari, proportional cu CPP, dar nu este gresit daca repartizarea se face in mod egal. Trebuie sa se poarte o discutie in com. ex. care poate decide ca repartizarea sa se faca intr-o forma sau alta.
Decizia com. ex. trebuie afisata la avizierul as. prop.
Acum, fiecare poate face o cautare pe internet si aici am gasit:

" SECTIUNEA a 5-a
Repartizarea cheltuielilor pe beneficiari


ART. 48
Cheltuielile pe beneficiari reprezinta cheltuielile aferente serviciilor de care beneficiaza
în mod individual proprietarii, toti sau în parte, gestionate financiar prin intermediul
asociatiei de proprietari.
ART. 49
Cheltuielile pe beneficiari sunt cheltuielile cu privire la: citirea, calculul si gestiunea
consumurilor individuale de apa rece, apa calda, caldura, gaze, energie electrica, deseuri
municipale; servicii cu privire la repartitoarele de costuri; chiriile spatiilor comune - boxe,
casa scarii, holuri, spatiu ghena, terasa etc.; gestiunea ajutoarelor banesti; gestiunea
contractelor cu caracter individual; întretinerea interfonului si a partii de instalatie din
interiorul apartamentului; verificarea metrologica a contoarelor individuale de energie
termica, în cazul distributiei orizontale; reviziile instalatiilor interioare de gaze, apa si
încalzire; alte servicii individuale catre proprietari.
"

Asadar, interefonul se repartizeaza egal pe fiecare apartament...


dam si sursa: [ link extern ]

Alte discuții în legătură

Bun comun liftul de pe casa scarii florinfane florinfane Buna ziua ma numesc Florin Chelea si locuiesc ca multi alti romani la parterul unui bloc turn cu 10 nivele . Intrebare cum pot sa scap de plata liftului la ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli intretinere apartament nelocuit lucystoian lucystoian Sunt plecat din tara. Apartamentul este nelocuit. Este situat la etaj1 intr-un bloc cu 10 etaje. Cheltuielile de intretinere lunare (exemplu, luna februarie) ... (vezi toată discuția)
Cum se distribuie costurile înlocuirii unui lift, și cum se împart cheltuielile în funcție de etaj? vasilica_f vasilica_f Buna ziua, La înlocuirea unui lift pe o scara a unui bloc de locuințe cum se distribuie costurile? Normal ar fi ca costurile sa se împartă pe numărul de ... (vezi toată discuția)