avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită drept de proprietate constitutie vs. cod procedura ...
Discuție deschisă în Executare silită

drept de proprietate constitutie vs. cod procedura civila

Buna seara! Doresc sa aduc in discutie o problema cu privire la creditele fara ipoteca.
Conform art. 44 din Constitutia Romaniei: " Dreptul de proprietate, precum şi creanţele asupra statului, sunt garantate. Conţinutul şi limitele acestor drepturi sunt stabilite de lege.
(2) Proprietatea privată este garantată şi ocrotită în mod egal de lege, indiferent de titular. Cetăţenii străini şi apatrizii pot dobândi dreptul de proprietate privată asupra terenurilor numai în condiţiile rezultate din aderarea României la Uniunea Europeană şi din alte tratate internaţionale la care România este parte, pe bază de reciprocitate, în condiţiile prevăzute prin lege organică, precum şi prin moştenire legală.
(3) Nimeni nu poate fi expropriat decât pentru o cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dreaptă şi prealabilă despăgubire.
(4) Sunt interzise naţionalizarea sau orice alte măsuri de trecere silită în proprietate publică a unor bunuri pe baza apartenenţei sociale, etnice, religioase, politice sau de altă natură discriminatorie a titularilor.
(5) Pentru lucrări de interes general, autoritatea publică poate folosi subsolul oricărei proprietăţi imobiliare, cu obligaţia de a despăgubi proprietarul pentru daunele aduse solului, plantaţiilor sau construcţiilor, precum şi pentru alte daune imputabile autorităţii.
(6) Despăgubirile prevăzute în alineatele (3) şi (5) se stabilesc de comun acord cu proprietarul sau, în caz de divergenţă, prin justiţie.
(7) Dreptul de proprietate obligă la respectarea sarcinilor privind protecţia mediului şi asigurarea bunei vecinătăţi, precum şi la respectarea celorlalte sarcini care, potrivit legii sau obiceiului, revin proprietarului.
(8) Averea dobândită licit nu poate fi confiscată. Caracterul licit al dobândirii se prezumă.
(9) Bunurile destinate, folosite sau rezultate din infracţiuni ori contravenţii pot fi confiscate numai în condiţiile legii.
Detalii: [ link extern ]
Codul de procedura civila este o lege organica. Aceasta (legea organica) se "supune" unei legi superioare...anume Constitutia. Prin urmare, daca exista un credit fara ipoteca, de ce creditorul se poate indrepta impotriva dreptului de proprietate consfintit de constitutie? Poate sa iti ia doar "fructul" rezultat din dreptul de proprietate, nu si dreptul de proprietate garantat de constitutie.
Sa dau un exemplu: x ia un credit de 11000 ron fara ipoteca. Nu poate plati din vari motive; vine creditorul si incearca sa recupereze debitul. Intrebarea mea este..de ce sa il dea afara din casa..sa ii vanda masina..din moment ce creditul nu este ipotecat? Nu se poate invoca exceptia de neconstitutionalitate din moment ce Constitutia este superioara (ca si forta) unei legi organice?
Astept pareri si multumesc pentru rabdare.
Cel mai recent răspuns: quasimodo_50 , utilizator 22:40, 12 Februarie 2015
quasimodo_50 a scris:

Intrebare: exista in jurisprudenta o contopire intre dreptul de proprietate si gajul general?

Ce intelegeti dvs. prin contopire intrre cele doua?


quasimodo_50 a scris:

un professor nu ar fi putut sa obtina in instanta recuperarea discrepantelor salariale deoarece exista o lege (neaplicata) si exista o alta lege (aplicata)?

Ce inseamna recupererea discrepantelor salariale si restul frazei de mai sus?


quasimodo_50 a scris:

un debitor de buna credinta ar intelege de ce un creditor poate ataca tot ce ai, daca nu ai pus tot ce ai in joc?

Un debitor de buna credinta este un debitor care achita.


quasimodo_50 a scris:

Stiti cumva cum este in Franta, Italia, Germania? Vis-à-vis de creditele fara ipoteca? M-ar interesa o corelare.

Da, de exemplu in Anglia esti urmarit 25 ani pentru un credit, nu 3 ani ca la noi, in Germania vreo intre 10 si 30 ani, si tot asa, si ..acolo vom ajunge si noi :))
Ultima nuanta sesizata de mine, strict in cazul firmelor de recuperare: un tert preia un credit prin cumparare. Ce cumpara? Contractul sau debitul? Dupa mine..cumpara debitul (suma de bani) nu contractul. Prin urmare...joaca dupa regulile tu ai sa imi dai bani. Daca nu ai..imi esti indatorat si ma folosesc de forta statului sa ii recuperez (executare silita). Aici intervine nuanta: O FIRMA NU POATE PRELUA (CUMPARA) UN DEBIT DE LA BANCA DECAT ULTERIOR MOMENTULUI DECLARARII CREDITULUI SCADENT ANTICIPAT, PRIN URMARE O SUMA DE BANI. Domnule trandafir2, ceea ce corect ati scris (din punctul meu de de vedere), cu privire la limitele art. 44 din Constitutie, NU SE APLICA SI IN DOMENIUL FIRMELOR DE RECUPERARE. De ce? Fiindca limita legii se refera la un contract semnat, nu la preluarea debitului de un srl (repet...a sumei...nu a datoriei rezultate din contractul semnat). Contractul semnat de mine (in 2002, nevoi personale) nu preciza potentialitatea adoptarii unui nou cod de procedura civila (in 2011) ce prevede dreptul creditorului sa se indrepte impotriva TUTUROR BUNURILOR MELE, MOBILE SI IMOBILE. Multumesc
quasimodo_50 a scris:
Ce cumpara? Contractul sau debitul? Dupa mine..cumpara debitul (suma de bani) nu contractul.

Cumpara un drept de creanta (este un drept patrimonial si asta). (facem lectii acum?)
:)

quasimodo_50 a scris:

NU SE APLICA SI IN DOMENIUL FIRMELOR DE RECUPERARE. De ce? Fiindca limita legii se refera la un contract semnat, nu la preluarea debitului de un srl (repet...a sumei...nu a datoriei rezultate din contractul semnat).

Codul civil nu stie de "firme de recuperare", ci doar de persoane fizice si persoane juridice (firmele de recuperare fiind persoane juridice, intra acolo).


quasimodo_50 a scris:
Contractul semnat de mine (in 2002, nevoi personale) nu preciza potentialitatea adoptarii unui nou cod de procedura civila (in 2011) ce prevede dreptul creditorului sa se indrepte impotriva TUTUROR BUNURILOR MELE, MOBILE SI IMOBILE. Multumesc

Efectele contractului dvs. din 2002 se produc conform legii in vigoare atunci (vezi art.6 din codul civil nou). cat priveste codul de procedura civila este alta mancare de peste si nu are incidenta in discutia noastra (doar daca nu vreti sa il luam si p'asta la puricat).
Domnule trandafir2:
1.Exista vreun debitor care a invocat exceptia de neconstitutionalitate vis-à-vis de executare silita a unei proprietati ca urmare a unui credit fara ipoteca?
2.E lunga discutia. Amendament...fara actiunile in instanta a profesorilor de recuperare a pierderilor salariale din 2009 nu s-ar fi castigat acele drepturi.
3. Aveti dreptate (cu nuante, in functie de speta).
4. Multumesc pt. informatii (desi e necesara o explicatie..cu privire la cine e creditor, banca sau un srl.?).
Ideea mea este: ce folos public au "exproprierile" unor debitori in folosul unor srl, multe dintre ele cu sediul in afara Romaniei? Ca sa ce?
1) Nu conteaza daca a invocat, ci daca i-a folosit la ceva (de invocat au invocat multi).
2) da
3) da
4) legea civila nu face distinctie, mai ales cu privire la efecte (o anume distinctie o face legea speciala)
5) Rostul este dat pe de-o parte de necesitatea armonizarii legislatiei comunitare (apropo, deja se lucreaza la o Constitutie europeana, asta ca fapt divers) si in plus legea romana apara si garanteaza drepturile civile (cu alte cuvinte, ma repet, si creanta este un drept patrimonial aflat in circuitl civil)
Diluati discutia si nu vad rostul, sincer. O seara buna!

Alte discuții în legătură

Executare garantie garant ipotecar ContSters194995 ContSters194995 Am urmatoarea problema: am garantat cu un apartament pentru cineva. Acel cineva nu mai plateste ratele, de fapt are de gand sa nu mai plateasca peste cateva ... (vezi toată discuția)
Fals in declaratii jinga_adrian jinga_adrian buna ziua. am imprumutat pe cineva cu o suma de bani printr-un act notarial cu garantie reala mobiliara. garantia era reprezentata de 2 chioscuri ce sunt ... (vezi toată discuția)
Bilet la ordin avalizat osaka osaka Buna ziua, In urma cu doi ani de zile am cumparat un teren la semnarea contractului de credit cu banca mi s-a solicitat si un bilet la ordin avalizat, pe care ... (vezi toată discuția)