avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Impozit ANAF
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Impozit ANAF

Buna ziua.Am un cont la banca de 35.ooo euro si o garsoniera cumparata de mine.Banii i-am strans de-a lungul a 6 ani,sursa lor fiind mama,care lucreaza in Italia cu contract de munca,si prietenul meu,deasemenea avand si el contract de munca.In tot acest timp am fost studenta si nu am fost angajata nicaieri,acum stau in Germania si incep o alta facultate aici.In ianuarie 2014 am primit un titlu executoriu pt neplata cass din 2011,iar anul acesta pt 2012.Am fost la ANAF,am platit tot(si penalitati),in baza unui salariu minim.I-am intrebat de ce nu exista o concordanta intre dobanda pe care am primit-o si suma cass,mi-au spus ca asa e legea.Intrebarea mea este,daca sunt asigurata aici din sept 2014 si figurez ca rezidenta din 2012,presupunand ca in 2016 imi va veni de lata pe 2013,pt perioada incepand cu 2014 pot dovedi cu formularul E 104 si contractul de inchiriere ca sunt asigurata aici?Trebuie sa declar ceva la finante?Nu am pe nimeni in tara si nici prea curand nu ajung,pana la urma nu am nici un venit in afara de dobanda(care e deja impozitata cu 16%),iar banii ii consider cadou.Va rog sa imi spuneti cum sa procedez,cei de la ANAF sunt instabili ca si Codul Fiscal.Am omis sa spun ca cei de la ANAF mi-au aratat contul si dobanzile ,de parca as fi fost la banca.Eu cand am semnat contractul cu banca nu mai era inclusa o terta parte,din ce imi amintesc.Daca vand garsoniera trebuie sa declar si acest lucru si sa platesc ceva,sau platesc doar la notar?
Ultima modificare: Vineri, 13 Februarie 2015
diana_1990, utilizator
Cel mai recent răspuns: diana_1990 , utilizator 17:23, 14 Februarie 2015
Daca vindeti garsoniera toate impozitele se platesc la notar, care il incaseaza inainte de autentificarea actului. Singura declaratie se face la Taxe si impozite locale nu la AJFP.

Finantele pot impozita veniturile din dobanzi doar daca banca declara depozitele pentru ca altfel ar fi pasibila de niste sanctiuni despre care nu mai scriu aici.

In privinta asigurarii de sanatate, ati lucrat legal (cu contract de munca in alt stat UE) ?
Va multumesc pentru raspuns!Nu am lucrat,si nici nu cred ca o sa lucrez in viitorul apropiat,abia ma refac dupa o operatie la coloana pe care a platit-o prietenul(asta a fost inainte sa imi fac asigurare aici).Am tot citit despre noile modificari din Codul Fiscal si m-am ingrijorat pentru ca nu pot sa ajung in tara .Problema este ca prima data am avut banii la brd,iar la anaf mi-au aratat in detaliu dobanzile si contul.Apoi am retras banii si i-am depus numerar la transilvania.Trebuie sa declar contul de la banca Transilvania?
Nu declarati dv. nimic. Banca declara, pentru ca altfel nu poate fi platit impozitul de beneficiarul dobanzii, adica dv. Daca nu declara, face evaziune. In privinta CASS ati facut asigurare si nu ati platit-o, lucru care duce la executare.
Daca in 2011 erati studenta in Romania si aveati sub 26 de ani nu aveati de plata cass pentru veniturile din dobanzi conform art 213 al.1

(1) Următoarele categorii de persoane beneficiază de asigurare, fără plata contribuţiei:
a) toţi copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenţi şi dacă nu realizează venituri din muncă;

Acelasi exceptare este valabila pana la 30.06.2012 cand administrarea contributiilor la sanatate capata caracterul unui impozit si ete preluata de ANAF si in cazul de fata cass aferent dobanzilor este reglementata de art 296^27 al.1 lit.b fara ase mai specifica vreo exceptie (vezi scandalul pentru dobanzi alocatii copii)
Apoi prin OUG 4/2015 in Cod Fiscal se modifica art 296^20 exceptand din nou studentii.
ART. 296^20 Prevederi speciale


Deci pentru perioada cat ai fost studenta anterior datei de 30.06.2012 erai asigurata fara plata contributiei, daca aveai sub 26 de ani---- trebuia sa faci contestatie.

Pentru viitor daca esti asigurata in alta tara UE, ai procedura aici :

[ link extern ]
Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri.M-am lamurit=D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cas - neasigurat stefan8 stefan8 Buna ziua! Am fost asigurat, ca student, pana in iunie 2013, dupa care a urmat o perioada de mai bine de un an in care am fost neasigurat. Din octombrie ... (vezi toată discuția)
Plata cass elev mshboss mshboss Buna tuturor! Un elev care a implinit 18 ani(fiind asigurat fara plata contributiei pana acum),dar care realizeaza venituri din dobanzi,mai este asigurat fara ... (vezi toată discuția)
Cim suspendat in vederea detasarii in strainatate vs. obligatie plata cass voluntar trandafir2 trandafir2 Buna ziua, In situatia unei persoane detasata in strainatate si cu contractul de munca suspendat la Angajatorul roman, exista obligatia platii cass prin ... (vezi toată discuția)