Locuiesc intr-un bloc conectat la radet si platim facturi la caldura greu de suportat. In blocul nostru nu avem gaze si singura metoda de reducere a facturilor ar fi repartitoarele. Problema este ca deja exista o tendinta de renuntare la aceste repartitoare si vecinii au refuzat sa le ia in considerare. Am aflat de un sistem, se pare nou, care controleaza temperatura din tot blocul. Descrierea sistemului am gasit-o la adresa siscoterm.eu.
Din cate am inteles sistemul se monteaza la subsolul blocului, deci pe proprietatea asociatiei.
Din descriere mie mi se pare o idee foarte buna si as dori sa o promovez vecinilor, dar inainte de a face asta as pune o intrebare pentru cei care se pricep:
- Exista vreo lege (sau altceva) care sa interzica montarea si folosirea acestui sistem ?
Trebuie acordul furnzorului de energie termica, intrucat sistemul nu poate fi montat doar pe proprietatea privata.
Sistemul ar presupune montarea unui reglator automat de presiune pe reteaua de distributie, inainte de contorul de bransament, care nu este proprietate privata. Inchiderea unor calorifere provoaca cresterea presiunii si pe conducta de alimentare a blocului, iar regulatorul de presiune va reduce automat presiunea si debitul, realizind economii. Regulatorul trebuie montat tehnic neaparat inainte de contor, pentru a nu se inregistra surplus de agent termic pe contor. Astfel se asigura alimentarea ratioanala si eficienta cu caldura.
Si in prezent exista obligatia legala a furnizorului de a echilibra hidraulic automat reteaua de distributie, la bransament, dar nu se prea practica. Ati putea cere decontarea ulterioara a acelui regulator de catre furnizor.
In Vest se utilizeaza de zeci de ani regulatoare automate cu termostat, care regleaza alimentarea cladirii si in functie de temperaturile exterioare:
"Reglarea automata in sistemele de termoficare din Romania – O problema acuta mereu amanata" Prof dr. ing. Mircea Beldiman, Prof dr. ing. C-tin Ionescu, Inst de Constr Buc, Rev. Instalatorul, nr. 3/1994!!
Degeaba sistemul este protejat cu drepturi de proprietate intelectuala, daca nu este validat stiintific. Dreptul de proprietate intelectuala protejeaza originalitatea ideii, nu valideaza caracterul stiintific al acesteia.
Desi explica corect efectele debransarii, asa cum se intampla si in cazul montarii de repartitoare, exista anumite erori de conceptie a sistemului.
Folosirea drept sistem de referinta a unui calorifer din bloc drept temperatura de confort pentru intreg blocul este eronata. In conditiile constructive din Romania, cu majoritatea blocuriloe neizolate termic, exist diferente destul de mari de temperaturi intre apartamente situate intre etaje sau la parter, ultimul etaj, coltul blocului.
In cazul inchiderii unor calorifere, dezechilibrul hidraulic creat nu va putea fi combatut decat partial de o reglare la brasament.. Este necesara si echilibrarea coloanelor de distributie din bloc, pentru a putea face o economie reala.
Oricum, chiar si cu o economie partiala, pe care o poate face reglarea automata la bransament, este benefica pentru proprietari.
Am venit pe acest forum sa obtin sfaturi juridice si se intre in detalii tehnice.
M-am dus pe un forum de pe softpedia ca sa primesc sfaturi tehnice si am inceput sa primesc sfaturi juridice si sfaturi civice.
Intre timp m-am informat la autori, care au spus urmatorul lucru:
Toata instalatia se monteaza pe domeniul privat al asociatiei.
Furnizorii detin pompe cu debit variabil, din acest motiv se poate inchide si manual robinetul de alimentare al blocului ca nu se intampla nimic. MI s-a spus de asemenea ca exista solutie tehnica care nu va modifica presiunea in instalatie externa blocului, dar ca aceasta solutie este mai scumpa atat pentru asociatie cat si pentru furnizor. Nu sunt specialist in instalatii dar au spus ceva de un bypass montat tot pe domeniul privat al asociatiei.
Cat despre dezechilibre nu cred ca sunt mai mari in cazul acestui sistem decat in cazul sistemului de repartitoare in care are loc o schimbare dinamica a SET-ului blocului in fiecare ora, adica in fiecare ora sunt calorifere care se inchid si se deschid automat.
Sunt niste reglementari tehnice care stabilesc unde se monteaza dispozitivele de reglare, adica inainte de contor, pentru a fi maxim eficiente. Pe pagina firmei nu aparea carui dispozitiv ii transmite informatia cronotermostatul, cum se numeste si ce principiu de functionare are. Daca se repecta normativele tehnice, e nevoie de acordul furnizorului.
De aceea am facut acea precizare. Daca specialistii firmei va pot indica si normativul tehnic unde se prevede ca organele de reglare se monteaza dupa bransament, as fi tare curios sa stiu si eu.
Poate ca au ales solutia de a monta de montaj dupa contor, pe proprietatea privata, sa scape de hartogarii cu furnizorul.
Caldura in comun
petre76
Avem caldura in casa de ne sufocam,stam cu geamul deschis la 2-3 grade afara, factura e pe masura, iar cei care o furnizeaza nu au nici un interes sa o ... (vezi toată discuția)