avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 366 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Conventie cu cabinet medical individual medic de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Conventie cu cabinet medical individual medic de familie

Sunt presedintele unei asoc de proprietari si doresc sa incheiem o conventie cu cabinetul medical individual (medic de familie) de la parter, cf. prevederilor art. 37 din HG 1588/2007, dar proprietarul cabinetului (sotul doctoritei) se opune vehement acestei idei, intrucat sustine dansul ca "furnizeaza servicii de sanatate gratuite", adica nu ia bani de la oameni, dupa exprimarea dansului - desi se stie ca are contract cu CASMB - iar utilitatile le plateste cf legii ca persoana particulara, apartamentul respectiv fiind proprietate personala. In art respectiv se precizeaza ca aceasta conventie se negociaza si se incheie cu comitetul executiv, dar greseala care s-a facut #-o este ca subiectul s-a supus dezbaterii in AG reconvocata la care au participat 10 proprietari (din 88), dintre care cei mai multi erau pacientii medicului si s-au jenat sa voteze impotriva lui, desi le-am explicat ca acesti bani ar fi bineveniti intrucat vor intra in fondul de reparatii, care este foarte mic raportat la necesitatile blocului.
Cum sa iesim din acest impas? Cum sa reparam greseala? :((

Ultima modificare: Duminică, 15 Februarie 2015
coryzalia, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 09:47, 7 Octombrie 2015
Multumesc pt acest raspuns, stiam ca trebuie hotarat in comitet dar pt ca nu s-a intrunit niciodata cvorumul necesar in sedinte, am sperat ca in AG oamenii vor vota pentru conventie si atunci nu mai depindea de comitet pt ca acesta trebuia sa duca la indeplinire o hotarare a AG. Dar m-am inselat, la AG au venit 10 oameni dintre care majoritatea fiind pacientii cabinetului s-au jenat sa voteze in favoarea conventiei pt ca era de fata si sotul doctoritei. Voi convoca o noua AG pt ca oricum trebuie aprobat bugetul si voi mobiliza mai multi locatari pe care in prealabil ii voi informa asupra importantei aprobarii acestei conventii ca parte dintr-un plan mai amplu pe care l-am conceput pt marirea fondului de reparatii fara cresterea contributiilor.
Avem in asiciatie, pe langa apartamente, mult spatii comerciale ce insumeaza 40% din suprafata utila totala. Avem si apartamente in care functioneaza cabinete de avocatura, executori judecatoresti, sedii de firme fara activitate... Toate acestea contribuie la fondul de reparatii, la cheltuielile de reapartii, numai in functie de suparata utila a fiecarui spatiu sau apartament asa cum prevede legislatia si nu pe alte criterii (numar de persoane, persoana juridica sau fizica, activitate cu profit sau fara s.a.m.d.).

Asa ca, repet, puteti incheia conventie in care sa prevedeti un anumit numar de persoane (cei ce locuiesc, ce-si desfasoara activiattea acolo plus clientela), o chirie modica pentru firma sau afis. Dar atat si nu altceva.
Nu vad cum sa contribuie acel cabinet cu sume suplimentare la fondul de reparatii. Numarul de persoane are importanta pentru ca pe numar de persoane repartizam costul energiei electrice pentru iluminat casa scarii si functionarea liftului; tot pe persoane se plateste si salubritatea. Dar acestea nu va creaza fonduri suplimentare pentru ca sumele repartizate luna de luna trebuie doar sa acopere facturile furnizorilor si nu mai mult.
Puteti incasa doar din inchirierea spatiului de afisare a firmei, a unei cutii postale suplimentare sau altceva de acest gen, acestea fiind, conform legii, venituri din exploatarea proprietatii comune, venituri ce se transfera in fondul de repartii.
coryzalia
Orice hotarare care se ia intr o adunare generala trebuie sa fie in concordanta cu Legea 230/2007si HG. 1588/2007, asadar :
" Conform Legii 230/2007 si a Hotararii nr. 1588/2007 din 19.12.2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind infiintarea , organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari , asociatia de proprietari are urmatoarele obligatii :
- nu va permite schimbarea destinatiei locuintelor precum si a spatiilor cu alta destinatie decat cea de locuinta , fata de cea initiala conform proiectului initial al cladirii cu locuinte se poate face numai cu avizul comitetului executiv si cu acceptul proprietarilor direct afectati cu care se invecineaza pe plan orizontal si vertical ".
Asadar Dumneavoastra vedeti unde este daca o fi , acel document pentru care respectivul doctor si a transformat locuinta in cabinet medical .
Mai solicitati si o parere de la serviciul din primarie care se ocupa cu asociatiile de proprietari , asta asa facultativ ca nu are sa va " lamureasca " prea mult .
Cat priveste utilitatile , nu am inteles bine , sunt debransati de la apa , adica au conducta separata ? cu caldura cum stau si aici sunt debransati ? iar vrajeala cu gazele ca nu gatesc , nu sta in picioare , asa ca trbuiesc taxati acolo la numar de pesoane , pentru ca asa cum spunea cineva , acea usa se inchide si deschide de mai multe ori , intrefonul consuma si el curent , femeia de serviciu trebuie sa spele de mai multe ori pentru ca circulatia este mai intensa si se vine cu mizeria de afara direct si altele , asa ca , punetii la plata , ca dpreste el sa faca consultatii gratis , e treaba lui , dar spuneti mi mie cine face ceva gratis in ziua de azi ? si atunci acel doctor de unde traieste ? inseamna ca ia bani din alta parte .
Nu ati inteles ideea. Am spus ca: "vreau sa aduc venituri suplimentare la fondul de reparatii si aceasta conventie este una din posibilitati", intrucat legea prevede si posibilitatea crearii unui fond special, cf art. 24, pc. 6: "[...] fond special.....se vor utiliza in exclusivitate pt intretinerea si repararea propr com [...]. In aceste fonduri se cuprind si cele obtinute [...] din orice sursa."

Art. 37. - (1) Cheltuielile care sunt determinate de numărul persoanelor [...] şi nu pot fi individualizate pe fiecare proprietar pe baza unor dispozitive de măsură se repartizează proporţional cu numărul de persoane care locuiesc sau desfăşoară activităţi în clădire în luna pentru care se calculează lista de plată şi reprezintă cheltuielile asociaţiei pentru: apă şi canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde menajere şi a hranei; energia electrică utilizată pentru funcţionarea instalaţiilor comune; colectarea deşeurilor menajere; vidanjare. Modul de repartizare a acestor cheltuieli se stabileşte printr-o convenţie aprobată de comitetul executiv al asociaţiei de proprietari.
(2) Convenţia prevăzută are durată nedeterminată, fiind valabilă pe toată perioada activităţii desfăşurate de deţinătorii prevăzuţi la alin. (1), şi se actualizează periodic, în funcţie de elementele noi care intervin, în funcţie de numărul persoanelor care desfăşoară zilnic activităţi în spaţiul sau apartamentul respectiv, de numărul mediu zilnic de clienţi şi de obiectul de activitate. Numărul acestora se stabileşte de deţinătorul spaţiului şi se certifică de comitetul executiv al asociaţiei de proprietari. Acest număr se utilizează pentru calculul cheltuielilor pe persoană aferente spaţiului respectiv.

(3) Convenţia precizează contribuţia proprietarului la cheltuielile asociaţiei de proprietari, cu privire la consumurile care nu pot fi înregistrate distinct pe fiecare proprietate în cauză şi care sunt determinate de activitatea desfăşurată.
(4) Convenţia completează obligaţiile proprietarului faţă de cheltuielile din cadrul asociaţiei de proprietari menţionate la art. 47 din Legea nr. 230/2007 lit. b)-f).
eugarizan
Cat priveste utilitatile , nu am inteles bine , sunt debransati de la apa , adica au conducta separata ? cu caldura cum stau si aici sunt debransati ? iar vrajeala cu gazele ca nu gatesc , nu sta in picioare , asa ca trbuiesc taxati acolo la numar de pesoane , pentru ca asa cum spunea cineva , acea usa se inchide si deschide de mai multe ori , intrefonul consuma si el curent , femeia de serviciu trebuie sa spele de mai multe ori pentru ca circulatia este mai intensa si se vine cu mizeria de afara direct si altele , asa ca , punetii la plata , ca dpreste el sa faca consultatii gratis , e treaba lui , dar spuneti mi mie cine face ceva gratis in ziua de azi ? si atunci acel doctor de unde traieste ? inseamna ca ia bani din alta parte .


Nu sunt debransati de la apa, au contoare si platesc cf indexurilor.
Caldura o platesc pausal, dupa c.p.i., ca toate apartamentele.
Consultatiile si eliberarea retetelor sunt gratuite doar pt pacientii inscrisi pe lista, restul pacientilor care apeleaza la serviciile cabinetului platesc cash.
Pt pacientii inscrisi are contract cu CASMB, care ii plateste per capita si per serviciu.
Intretinerea o plateste 1 persoana - doctorita respectiva, care este si proprietara apart si titulara cabinetului medical.

Alte discuții în legătură

Sponsorizare fond de reparații Viorel_Lucaciu Viorel_Lucaciu La parterul blocului este în chirie o firma tip CAZINOU, care urmează sa primească avizul de funcționare . Pentru aceasta, firma solicita avizul ... (vezi toată discuția)
conventie cu as.de proprietari (diferenta dintre cabinet individual si societate comerciala) ContSters122901 ContSters122901 Pietena mea, medic stomatolog, profeseaza in cadrul ``Cabinetului individual Dr....`` avand in proprietate un spatiu la parterul unui bloc de locuinte. ... (vezi toată discuția)
Conventia incheiata intre asociatia de proprietari si proprietarii spatiilor cu alta destinatie decat cea de locuit unicorn_tl unicorn_tl Bună ziua, Dețin un apartament la parterul unui bloc de locuințe, care a fost transformat legal (prin obținerea acordului proprietarilor şi al ... (vezi toată discuția)