avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... garantie asupra unui imobil
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

garantie asupra unui imobil

am o sc si am fost la cateva banci pentru contractarea unui credit; la cele mai multe mi s-a solicitat un imobil ca si garantie pt inscrierea unei ipotec;'; la o alta institutie de credit insa, mi s-a spus ca as putea constitui si un alt tip de garantie asupra imobilului;
exista si o alta garantie imobiliara in afara de ipoteca sau ofiterul acela de credit nu prea stia ce spune?

multumesc,
Cel mai recent răspuns: Diana Persa , Avocat 22:20, 16 Iunie 2009
pe langa ipoteca mai exista privilegiile si dreptul de retentie aplicabile imobilelor.
puteti veni cu cateva detalii suplimentare?
cum functioneaza acestea, concret?...
ms
In raport cu banca, nicicum:D Va recomand sa cautati pe net si sa lecturati codul civil, art. 1722-1753.
Teoretic, prin carti, exista aceste privilegii si drept de retentie, dar niciodata intr-un contract de garantie cu banca.
Astfel, privilegiile sunt cauze legitime de preferinta a unor creditori in raport cu altii - sunt creditori privilegiati cu privire la imobile, de ex. cei care au avansat cheltuielile de judecata privind acel imobil, apoi, conform art. 1737 Cod civil, vanzatorul pentru imobilul vandut, pentru plata pretului, imprumutatorii de bani pentru achizitia unui imobil, coerezii, pentru sultele pe care le au de incasat, arhitectii, constructorii care au construit imobilul, pentru remuneratia lor.
Dreptul de retentie din nou nu apare in legatura cu vreun imprumut bancar, ci in situatii in care o parte ce detine un bun mobil sau imobil al altei parti avanseaza niste cheltuieli care vizeaza intretinerea, conservarea sau imbunatatirea acelui bun; in temeiul dreptului de retentie, partea care a avansat aceste cheltuieli nu va putea fi obligata la restituirea bunului decat cu conditia restituirii cheltuielilor efectuate.
Deci, nicio legatura cu banca, doar cu teoria ;)

Cred ca ofiterul bancar v-a spus despre alte garantii, nu despre alte garantii cu privire la imobile, pentru ca practic nu exista decat ipoteca. Alte garantii acceptate de banci sunt gajul pe bunuri mobile - auto, utilaje etc, cesiunea de creante sau garantiile personale - fidejusiunea si avalul. Probabil ati inteles dvs. gresit ca vi se propune o altfel de garantie imobiliara:))
Totusi, in conditiile actuale nu prea cred ca se mai dau credite firmelor cu garantii mobiliare, doar imobiliare:(

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Garant per aval pentru societate comerciala cocohatz cocohatz Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea problema: Am o societate comerciala pentru care am luat o linie de credit (linia de credit luata pe societate)acum trei ... (vezi toată discuția)
Legal sau ilegal?- executare imobiliare credit negarantat imobiliar CBucuresti CBucuresti As dori sa aflu si eu parerea unui specialist referitor la un paragraf care se trimite in acele scrisori, de catre firmele de recuperare, si anume cel ... (vezi toată discuția)
Credit cu garantie imobiliara societate comerciala Bibix Bibix Buna ziua, Am avut un credit la banca cu garantie imobiliara(proprietate persoane fizice). Intre timp societatea a intrat in faliment iar banca a si executat ... (vezi toată discuția)