avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 597 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Anularea PV cu semnatura electronica pentru lipsa ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Anularea PV cu semnatura electronica pentru lipsa rovinietei de catre o decizie a ICCJ, zvon sau realitate

Vuiesc televiziunile, am gasit-o si pe
[ link extern ] /
E adevarat? Imi cer scuze anticipat pentru intrebare, poate e stupida insa nu stiu unde sa caut o sursa care sa-mi inspire incredere si pe Avocatnet inca nu a aparut niciun articol referitor la asta.


Decizia ÎCCJ (Complet RIL) nr. 6/2015

ÎCCJ, prin Decizia nr. 6/2015, a admis recursul în interesul legii formulat de Avocatul Poporului.

Înalta Curte s-a pronunțat cu privire la interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 17 din O.G. nr. 2/2001 (M. Of. nr. 410 din 25 iulie 2001; cu modif. ult.) privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002 (M. Of. nr. 268 din 22 aprilie 2002), cu modificările şi completările, raportate la dispoziţiile art. 4 pct. 1-4 şi art. 7 din Legea nr. 455/2001 (rep. M. Of. nr. 316 din 30 aprilie 2014) privind semnătura electronică.

Art. 17 din O.G. nr. 2/2001 prevede: „Lipsa menţiunilor privind numele, prenumele şi calitatea agentului constatator, numele şi prenumele contravenientului, iar în cazul persoanei juridice lipsa denumirii şi a sediului acesteia, a faptei săvârşite şi a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constată şi din oficiu”.

Art. 4 pct. 1-4 din Legea nr. 455/2001 dispune: „În înţelesul prezentei legi:

1. date în formă electronică sunt reprezentări ale informaţiei într-o formă convenţională adecvată creării, prelucrării, trimiterii, primirii sau stocării acesteia prin mijloace electronice;

2. înscris în formă electronică reprezintă o colecţie de date în formă electronică între care există relaţii logice şi funcţionale şi care redau litere, cifre sau orice alte caractere cu semnificaţie inteligibilă, destinate a fi citite prin intermediul unui program informatic sau al altui procedeu similar;

3. semnătură electronică reprezintă date în formă electronică, care sunt ataşate sau logic asociate cu alte date în formă electronică şi care servesc ca metodă de identificare;

4. semnătură electronică extinsă reprezintă acea semnătură electronică care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

a) este legată în mod unic de semnatar;

b) asigură identificarea semnatarului;

c) este creată prin mijloace controlate exclusiv de semnatar;

d) este legată de datele în formă electronică, la care se raportează în aşa fel încât orice modificare ulterioară a acestora este identificabilă”.

Art. 7 din Legea nr. 455/2001 prevede: „În cazurile în care, potrivit legii, forma scrisă este cerută ca o condiţie de probă sau de validitate a unui act juridic, un înscris în formă electronică îndeplineşte această cerinţă dacă i s-a încorporat, ataşat sau i s-a asociat logic o semnătură electronică extinsă, bazată pe un certificat calificat şi generată prin intermediul unui dispozitiv securizat de creare a semnăturii”.

Astfel, ÎCCJ a decis:

Procesele-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor prevăzute de art. 8 alin. (1) [„Fapta de a circula fără a deţine rovinieta valabilă constituie contravenţie continuă şi se sancţionează cu amendă”] din O.G. nr. 15/2002 (M. Of. nr. 82 din 1 februarie 2002; cu modif. ult.) privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 424/2002 (M. Of. nr. 468 din 1 iulie 2002; cu modif. şi compl. ult.), încheiate potrivit art. 9 alin. (1) lit. a), alin. (2) şi alin. (3) din respectivul act normativ, transmise persoanelor sancţionate contravenţional pe suport de hârtie, sunt lovite de nulitate absolută în lipsa semnăturii olografe a agentului constatator.
Așa e, în urmă cu ceva ani, practica era împărțită.
Apoi, încet încet, instanțele care respingeau plângerea motivând că de fapt acel înscris comunicat petentului este doar o copie a procesului verbal care era de fapt un înscris electronic, au devenit majoritare. De prin 2014, doar cei de la Bistrița mai admiteau plângerile pe motiv că semnătura electronică nu poate fi „atașată” unui înscris pe suport de hârtie.
Buna ziua, am avut pe data de 25.02.2015, la T.B. Giurgiu, un recurs privind anularea unui PV cu semnatura electronica. Am invocat instantei decizia ICCJ. Instanta mi-a admis recursul, a anulat procesul verbal, si m-a exonerat de plata amenzii.
As dori sa intreb, ce trebui sa fac in continuare?
Sa astept hotararea, sa merg s-o legalizez, dar unde s-o depun?

Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizia nr 6 din dosar nr.14/2014 zenitnove zenitnove Stie cineva in ce nr. din Monitorul Oficial s+a publicat....daca s+a publicat Deciyia nr 6 din dosar nr.14/2014pronuntata in sedinta din 16 februarie a ... (vezi toată discuția)
Recuperare amenda platita a unui pvcc - lipsa rovinieta vasea_13 vasea_13 In august 2013 am primit o amenda de la CNADNR pentru lipsa rovinieta. Am contestat-o in instanta pe urmatoarele motive: - Lipsa semnăturii agentului ... (vezi toată discuția)
Cum iti recuperezi banii din amenzile ilegale pentru rovinieta? Andra2014 Andra2014 Buna ziua , aveti idee cand o sa intre in vigoare cele de mai jos sa putem actiona in instanta deoarece eu am f multe procese cu CNADNR-UL iar instanta le da ... (vezi toată discuția)