avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Eroare, sau nu, a notarului public
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Eroare, sau nu, a notarului public

Acum un an mi-a murit soacra, lasand un testament in favoarea mea si a sotului. actele de intabulare au fost facute pe soacra 1/1 parte. Socrul a murit in 1993. Cind ne-am prezentat la notar sa facem succesiunea, prima data a facut-o dupa socru , si dupa acea dupa soacra. Eu am intrebat-o pe notar cum se poate ca am facut un testament unde soacre este trecuta unicul proprietar, iar la succesiune l-a bagat si pe socru, pertea soacrei fiind de doar5/8 din casa si terenul aferent.
Cumnatul asa a obtinut 3/8 parti in loc de 2/8 cat i sar fii cuvenit. Acuma cumnatul ne-a dat in tribunal sa-i platim partea lui, si cind am ajuns la un avocat ne-a spus ca am fost fraieriti de notar ca cumnatul sta in alt judet, nu a folosit nimic din casa sau teren si nu a cerut mostenirea dupa socru timp de un an de la decesul lui. Socru a murit in 1993, titlu de proprietate s-a facut in 1998 unde deja soacra apare unic proprietar. Avocatul ne-a spus ca nu mai putem face nimic din moment ce am samnat ca acceptam mostenirea.
Acuma nu mai stiu cine are dreptate, avocatul sau notarul? Daca notarul a gresit unde sa-mi caut dreptatea?
Va rog ajutati-ma! Multumesc!
Cel mai recent răspuns: elisabeta propszt , utilizator 17:04, 21 Februarie 2015
Nu aveti de ce reclama notarul.
V am intrebat cum scrie pe titlu de proprietate? Ca i s a dat terenul prin reconstituire sau prin constituire?
In mod normal, numai daca soacra dvs mostenea terenul de la parintii sai era bunul sa propriu. Daca pamantul nu este mostenire de la parinti ei si a fost dat prin constituirea deptului de proprietate iar casa asa cum ati zis a fost facuta in timpul casatoriei socrilor dvs, atunci notarul a procedat corect.
Dvs puteti cere cumantului despagubiri pentru imbunatatirile aduse.

Iar notarul nu fraiereste pe nimeni...
Ultima modificare: Joi, 19 Februarie 2015
ContSters338589, utilizator
In lege se zice ca daca nu a beneficiat de casa sau teren in tot acest timp, din 1993 dupa moartea socrului , si se da si un termen de 6 luni sa-si ceara dreptul la mostenire, pe care el nu l-a facut, cum se poate ca are tot aceleasi drepturi si dupa 21 ani?
Doamna eu discut de natura bunurilor, ca ele nu au fost proprii ale soacrei dvs ci comune cu sotul dansei care a decedat.
Faptul ca la notar sotul dvs a fost de acord sa imparta mostenirea cu fratele sau, inseamna ca notarul a procedat in consecinta. Nimeni nu l a fortat pe sotul dvs sa semneze incheierea finala a dezbaterii succesiunii,recunoscandu-i astfel calitatea de mostenitor fratelui sau.
La notar, partile se prezinta cand se inteleg, daca nu se apeleaza la instanta.
Acum intelegeti ca nu notarul este de vina?! De ce? Pai :
1. Regimul juridic al bunurilor cuprinse in masa succesorala este de bun comun.
2. Trebuia dezbatuta succesiunea si dupa socrul dvs, succesiune legala caci nu a lasat testament.
3. Din moment ce in fata notarului public au aparut fratii ca mostenitori ai parintilor si au spus ca accepta succesiunea , notarul a luat act de acest lucru si a procedat in consecinta, dezbatand succesiunile celor doi parinti.
4. Dvs la un eventual partaj trebuie sa dovediti ce imbunatiri ati adus bunurilor si aveti un drept de creanta pentru acestea.
Ultima modificare: Joi, 19 Februarie 2015
ContSters338589, utilizator
nimanei nu va poate da o solutie cap-coada pana nu vede actele si stie intreaga situatie...se pot gasi variante: pescriptia achizitiva, solictati depagubiri, compensatii, dar cel mai bine este sa mergeti la un avocat.
Va multumesc frumos de ajutor!
Am inteles. Legile sunt aplicate in functie la cine ma prezint prima data. Daca ma duceam la avocat puteam sa obtin mai mult dar numai in instanta,atunci se lua in vedere termenul de 6 luni dupa moarte socrului, asa ca m-am dus la notar , el a procedat corect , pentru ca eu am semnat actul respectiv, numai problema este ca nu se explica nimic, numai iti arunca in fata o gramada de hirtii si ti se spune semneaza aici si aici.
Oamenii sunt nedumeriti, nu stiu ce drepturi au.
Dar oricum, va multumesc pentru timpul si rabdarea acordata!

Alte discuții în legătură

Succesiune, testament elisabeta propszt elisabeta propszt Soacra a murit anul acesta in februarie. Socru a murit in 1993. In anul 1996 s-a facut titlurile de proprietate. Pentru ca nu s-a facut succesiunea, dupa ... (vezi toată discuția)
Succesiune s.o.s. elisabeta propszt elisabeta propszt Acum 29 ani cind m-am maritat soacra ne-a promis casa , curtea si gradina mie si sotului meu. Anul trecut am vrut sa rezolvam hartiile legal sa ne punem casa ... (vezi toată discuția)
Bună dimineața! pe 27 aprilie 2021 a murit cumnata mea, pe ... Erika087 Erika087 Bună dimineața! Pe 27 aprilie 2021 a murit cumnata mea, pe 19 mai 2023 soacra mea a decedat, pe 12 februarie 2024 a decedat soțul meu, iar pe 28 februarie ... (vezi toată discuția)