avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preaviz in cazul demisiei de 30 zile calendaristice
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preaviz in cazul demisiei de 30 zile calendaristice

Daca atat angajatul cat si angajatorul sunt de acord la stabilirea unui preaviz in cazul demisiei de 30 zile calendaristice (si nu este vorba de functie de conducere), prin ce acte se poate stipula in mod legal acest lucru?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: cris2279 , utilizator 12:05, 17 Iunie 2009
O astfel de clauza este nula.
Codul muncii prevede:
Art. 38.
Salariaţii nu pot renunţa la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzacţie prin care se urmăreşte renunţarea la drepturile recunoscute de lege salariaţilor sau limitarea acestor drepturi este lovită de nulitate.
Puteti evita aceasta situati eoptand pentru incetarea raporturilor de munca cu acordul partilor, care se pare ca exista in situatia descrisa de dvs.
Nu, este vorba de un preaviz asupra caruia angajatorul si salariatul s-au pus de acord (verbal) inainte de intocmirea efectiva a contractului si inregistrarea lui la ITM. Problema este ca nu stiu cum si unde ar putea fi prevazuta aceasta perioada de preaviz.Nu am intalnit un caz asemanator pana acum si din cauza asta va intreb:(.
1. Este vorba de o incetare a CIM cu acordul partilor (art.55b din Codul muncii), in care cele doua parti convin sa inceteze CIM in 30 de zile de la data cererii.
2. La acest articol din Codul muncii nu se specifica un termen anume:
Art. 55. - Contractul individual de munca poate inceta astfel:
b) ca urmare a acordului partilor, la data convenita de acestea;
Cred ca nu am fost foarte clara in exprimare..imi cer scuze. Contractul inca nu este semnat si inregistrat la ITM, dar angajatorul vrea sa stipuleze in contract aceasta perioada de preaviz ca fiind de 30 zile calendaristice(cu acordul salariatului si fara ca functia sa fie de conducere).

Alte discuții în legătură

Preaviz 15/30 zile. Vioreld Vioreld salutare. un salariat, angajat ca inginer, care este si sef departament unde se incadreaza daca e vorba de preaviz in cazul demisiei: la maxim 15 zile ... (vezi toată discuția)
Demisie cu preaviz mai mare v_florina v_florina Buna ziua, Am urmatoarea situatie: angajatul isi depune demisia in care specifica data de la care CIM inceteaza, si totodata specifica: [i]\'perioada de timp ... (vezi toată discuția)
Preaviz in caz de demisie( 15 zile sau 20 zile????) ContSters83331 ContSters83331 Buna ziua! Am si eu o intrebare? Daca atunci cand m-am angajat am semnat in CIM preaviz de 15 zile calendaristice in cazul demisiei, dar intre timp a aparut ... (vezi toată discuția)