avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Inregistrari RJIP si jurnale cumpatarari/vanzari
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Inregistrari RJIP si jurnale cumpatarari/vanzari

Buna ziua, am cateva intrebari , nu inteleg foarte bine cum sa procedez.
Sunt PFA neplatitor de TVA, sistem real, prestari servicii . In medie emit 2-3 facturi lunar toate catre firme platitoare de TVA
Va rog sa ma ajutati cu raspunsuri la urmatoarele :
1. In RJIP inregistrez in mod cronologic incasarile si platile efectuate ( consumabile, combustibil, facturi gaz... ) , acestea din urma la valoarea lor cu TVA
2. In Jurnalul de vanzari trec facturile la data emiterii ( si nu la data cand s-a efectuat plata dupa extrasul de cont bancar asa cum este inregistrat in RJIP )
3. In Jurnalul de cumparari trec toate bonurile, chitantele, facturile deductibile si nedeductibile pt calcului impozitului - valoare fara TVA si TVA calculat
4. In declaratia 392B - la cifra de afaceri : facturi emise in anul respectiv , sau emise si incasate ? pot fi incasate in anul urmator
- la livrari de bunuri - facturi emise in anul respectiv
-la achizitii - se trec toate bonurile si chitantele sau doar ceea ce este achizitionat / platit cu factura?
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 18:38, 21 Februarie 2015
1. da. Pentru dumneavoastra care nu sunteti inregistrat ca platitor de tva le inregistrati valorile cu tot cu tva in RJIP. E vorba de valorile din documentul de incasare/plata nu din factura. Daca aveti cheltuieli deductibil limitat, inregistrati in RJIP toata valoarea din documentul de plata iar separat intocmiti fisa cheltuielilor diverse. Cand preluati in jurnalul operatiunilor diverse totalul lunar al fisei aplicati procentul de deducere din art. 48 cod fiscal.
2. da.
3. nu, doar facturile.
4. incasarile din anul respectiv.
multumesc pt raspuns!
Buna ziua,

Am si eu o situatie similara, in speta trebuie sa completez declaratia 392 B si as dori sa stiu daca la rubrica '' Achizitii de la platitori sau neplatitori de TVA'', iau in calcul doar achizitiile pe baza da factura sau si pe cele pe baza de bon fiscal/chitanta (mentionez ca am combustibil cu bon fiscal, respectiv cateva bonuri pana in 100 de ron cu produse papetarie).

Multumesc!
Astept cu maxim interes un raspuns !
Daca dati pe net si cautati instructiunile de completare a declaratiei 392b, veti vedea ca se face referire la jurnalul de cumparari unde se trec numai facturile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratia 392b Tessy Tessy As dori sa ma lamuriti cum se completeaza declaratia 392B in cazul urmator: - PFA neplatitor de TVA, cu obiect de activitate comert, care nu vinde nimic pe ... (vezi toată discuția)
Contabilitate pfa elydda elydda Buna ziua, Am un PFA in sistem real si in luna decembrie 2014 am efectuat o plata cu cardul bancar , in vederea achizitionarii unui telefon. PLata a aparut ... (vezi toată discuția)
Declaratie 392 b chiden chiden DACA NU SUNT PLATITOR TVA ,SUNT OBLIGAT SA DEPUN DECLARATIA 392. (vezi toată discuția)