avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Actiune in constatare sau contestatie la executare? ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Actiune in constatare sau contestatie la executare? Sau....?

Executare silita inceputa si desfiintata prin constatarea perimarii.
Intre timp a intervenit si prescriptia executarii silite.
Debitorul avand interesul stabilirii unei situatii juridice clare in privinta titlului executoriu, cu atat mai mult cu cat exista inscrisa la Cartea Funciara o ipoteca legala pe care doreste sa o radieze urmare a constatarii prescriptiei, trebuie sa promoveze o actiune in fata instantei de judecata, prin care sa ceara sa se constate ca dreptul creditorului de a mai cere executarea silita este prescris.
Mentionez ca creditorul , dupa desfiintarea executarii silite inceputa in baza aceluiasi titlu executoriu, nu a mai promovat o noua cerere de executare, ramanand in pasivitate.

Care considerati ca este calea corecta pe care trebuie sa mearga acest debitor: actiunea in constatare, prev. de art.111 cpc sau contestatia la executare, prev. de art.399 cpc?
Sau merg invocate ambele articole ca si temei de drept?

Orice alta sugestie este bine venita!:coffee:
Cel mai recent răspuns: ContSters40598 , utilizator 20:28, 16 Iunie 2009
Reclamantul si-a precizat temeiul de drept, intelegand sa-si precizeze natura actiunii promovate, in actiune in constatare, respectiv pe disp. art. 111 Cod proc civ. Prin urmare, instanta in raport de aceste precizari va emite o hotarare asupra actiunii in constatare, intrucat instanta este obligata sa califice actiunea nu dupa titlul dat parti ci dupa temeiul acesteia. Or, avand in vedere precizarea art. 111 Cod proc civ, instanta se va pronunta pe actiune in constatare, nu pe contestatie la executare,
Am inteles si..multumesc!
Dar instanta nu era obligata sa puna in discutia contradictorie a partilor, acest nou temei de drept...sau orice alta calificare data temeiului de drept de catre instanta in baza rolului activ?

Trebuie sa inteleg ca nu conteaza daca actiunea a fost denumita drept : "contestatie la executare" ?
Paven Florentina a scris:

..... de aceea cred ca poate fi vorba doar de o actiune in constatare, dar prin care sugerez sa se solicite ca instanta sa dispuna radierea ipotecii ( pentru a nu avea surprize la CF)

Sincer, m-am gandit si la varianta asta dar...
Ma gandesc ca instanta de judecata este tinuta sa analizeze cu prioritate constatarea prescritpiei executarii silite si apoi sa se pronunte pe alt capat de cerere. Atat timp cat aceasta prescriptie nu va fi constatata printr-o hotarare in mod definitiv de catre o instanta de judecata, cum va putea instanta investita cu aceasta cerere in constatare, cu doua capete de cerere - prescriptia executarii silite si - radiere comandament (ipoteca legala) - sa se pronunte si pe radierea ipotecii ?

Si ce temei de drept are acest gen de actiune?
Ma gandeam ca dupa ce obtin o hotarare def. prin care se va constata ca prescrisa executarea silita , in baza acesteia sa pot face o alta cerere "radiere comandament" .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiune in constatare ? Gabriela PĂDURARIU Gabriela PĂDURARIU Avem o executare silita inceputa in anul 2003 - titlul este obtinut in april.2002, investirea cu formula ex.in ian.2003 - . Dupa luptele seculare ale ... (vezi toată discuția)
Cpntestatie la executare (art.399 al.1) sau actiune in constatare (art.111 cpc) ? ContSters40598 ContSters40598 In cazul in care impotriva debitorului nu s-a pornit executarea silita mai bine de 5 ani de cand titlul executoriu putea fi pus in executare , ce cale are ... (vezi toată discuția)
Cum credeti ca este mai corect? DanyD DanyD Am un titlul executoriu neexecutat in termenul de prescriptie de 3 ani. Dorind sa constat pe cale judecatoreasca faptul ca a intervenit prescriptia dreptului ... (vezi toată discuția)