avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 893 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Consum apa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Consum apa

va rog sa ma lamuriti, comform care este formula de calcul a consumului de apa rece intr-un bloc ,daca consumul mc de apa de factura de la apa nova este mai mare decat suma tuturor apometrelor din apartamente
mentionez ca diferenta este prea mare si se pare ca in unele apartamente apometrele nu functioneaza corec sau au sigiliile rupte
diferenta de apa platita se calculeaza pe persoane sau pe cota parte indivizibila
Cel mai recent răspuns: s.c.serv ad loc s.r.l. , utilizator 16:50, 11 Martie 2015
Ei, daca o luam asa (chiar daca nu este legislatie in acest sens) si casieria de la gara o putem denumi ca fiind "repartitoare de costuri" - adica iti "repartizeaza" costuri dupa cat vrei sa consumi...
Haideti sa nu ne mai prostim.
Asa cum furnizorul are un apometru de bransament (bransamentul furnizorului, nu?), asa am si eu in casa un apometru, amplasat tot intr-un bransament propriu de data asta, de unde distribui apa unde am nevoie in casa.
Amandoua apometrele contorizeza cantitati de apa in metri cubi si au acelasi regim/principiu de functionare si cu asta basta. Nush-cine (un destept de la un organism de reglementare) au venit cu ideea ca apometrele noastre casnice, de 15 mm se numesc de-acum "repartitoare de costuri", astfel ca, daca nu sunt apometre, nu mai este nevoie sa fie verificate metrologic. Cred ca de aici s-a pornit toata discutia... Da, chiar asa este, baietii cred ca au inventat apa calda si hai sa-i dam o denumire mai SF ca tine...
Daca stau si ma gandesc, nici acele aparate care sunt montate pe calorifere, nu stiu de ce se numesc repartitoare de costuri - adica de ce de costuri, ca ele masoara chipurile un consum de energie termica care apoi intra intr-o formula de transformare, care mai este influentata si de alti si alti factori si care, in final se transforma in lei - adica "vedem" aceasta repartizare de costuri pe o foaie de hartie...
Cum spuneam, vreau sa merg la Timisoara cu trenul, merg la gara si-i zic casierei sa-i repartizeze un bilet pana acolo.... ziceam, haideti sa fim seriosi...
Adam Grecu a scris:
Nush-cine (un destept de la un organism de reglementare) au venit cu ideea ca apometrele noastre casnice, de 15 mm se numesc de-acum "repartitoare de costuri",

Am subliniat expresia care, daca ar fi adevarata, as accepta-o. Dar poate ca sunt eu in eroare. Si de aceea am rugat si-i mai rog pe cei care sustin ca apometrele sunt "repartitoare de costuri", sa posteze un linc spre un asemenea organism sau spre o autoritate nationala.
Eu am postat lincul spre Apa Nova pentru ca un utilizator sustine ca acest furnizor (foarte mare) ar folosi expresia "repartitoare de costuri" in loc de apometre sau contoare de apa... Am preluat textele din sectiunea "Contorul" afisata pe site-ul acestui furnizor si nu exista nicaieri exprimarea "repartitoare de costuri". Asa ca eu o tin de coarne iar altii spun ca este ciuta! Puteti sa pipaiti si sa simtiti coarnele.

Iar acele norme pe care un utilizator ni le serveste aici drept litera de lege sunt preluate din regulamentul de gestionare a consumului de apa de la Asociatia de proprietari Nr. 11 Falticeni. Aceasta asociatie chiar poate fi luata drept exemplu de neurmat avand in vedere restantierii, procesele...
Ei au acolo sefi de scara iar daca noi nu avem inseamna ca suntem in ilegalitate.
Ei nu afiseaza "liste de plata" ci "schita de plata"; iar suntem in ilegalitate ca nu facem si noi la fel.
Cheltuielile administratoive le repartizeaza pe numar de persoane, atentie, scriptic si nu faptic, iar noi suntem in ilegalitate pentru ca le repatizam pe cota indiviza.
In loc de restante au coloana de "sold precedent" iar in loc de penalizari au "majorari".
[ link extern ]
Intrati, vedeti si adoptati toata aceasta metodologie si terminologie pentru ca altfel sunteti in ilegalitatea dupa cum sustin unii participanti la aceasta discutie.
Sper ca e binevenita o bere pentru ca v-am salvat de la a fi in ilegalitate! :beer:

@Adriantot, ma suna cunoscutii, cei carora le-am recomandat sa citeasca avocatnet.ro – mai ales sectiunea asociatii proprietari si sunt intrebat daca nu cumva urmaream sa fac reclama la un anumit fel de bautura. Recunosc public: nu asta era intentia mea.
Toti acesti cunoscuti care au cunostinte despre administrare, unii dintre ei urmand si cursuri de perfectionare privind administrarea blocurilor, deci sunt la zi cu legislatia, sunt nedumeriti de ce unii dintre participantii din acest forum sunt reticenti la noile reglementari legislative, la modificarile acestora si implementarea lor in practica.
In lincul pe care l-ati afisat, cel cu Apa Nova si care a fost deschis de mai multe persoane ce sustin cele afirmate de mine, se observa expresia "repartitoare de costuri" pentru distributia pe verticala, in loc de apometre sau contoare de apa asa cum eram obisnuiti multi dintre noi.
Referitor la “desteptul din organismul de reglementare, care a venit cu ideea ca apometrele sunt repartitoare” haideti sa vedem cateva legi, reglementari, directive, sa fiti in legalitate astfel:
Hotararea 348/1993 – pentru contorizare apa si en. termica la populatie, institutii, ag. economici;
H.G. 933/2004 – pentru contorizarea consumatorilor racordati la sisteme publice de en. termica;
Ordin 233/2004 – pentru aprobarea unor reglementari privind contorizarea consumatorilor;
Ordin 107/2005 – privind aprobarea NML 003-05 Contoare de apa;
Legea 51/2006 – privind serviciile comunitare de utilitati publice;
Legea 241/2006 – privind serviciul de alimentare cu apa si canalizare;
Legea 325/2006 – a serviciului public de alimentare cu en. termica;
Ordinul 88/2007 – pentru aprobare Regulament-cadru serviciu de alimentare cu apa si canalizare;
Ordin 91/2007 – pentru aprobare Regulament-cadru serviciu public de alimentare cu en. termica;
Ordin 483/2008 – privind aprobarea Contractului-cadru de furnizare en. termica;
Ordin 343/2010 – pentru aprobarea Normei tehnice privind repartizarea consumurilor;
Ordin 148/2012 – pentru aprobarea Listei oficiale a mijloacelor de masurare L.O. – 2012;
Legea 121/2014 – pentru eficienta energetic; si Ordin 756/2014;
Directiva 2012/27/UE – privind eficienta energetica.
Va propun sa cercetati legislatia si sa nu credeti ce am afirmat, relaxandu-va si mainile de pe coarne.
Nu-i asa? cam multi destepti vorbesc despre repartitoare de cost, nu apometre.
Va rog sa transmiteti "cunoscutilor" dumneavoastra care va suna in legatura cu denumirea acestor minuni care masoara cantitaea de apa in apartament, in orase, in sate, la munte si la mare, ca-i rog sa-mi accepte scuzele pentru ca eu le numesc simplu "apometre" sau "contoare de apa" si nu "repartitoare de costuri".
Si poate ca au si ei dreptate atat timp pe unele site-uri gasim si denumirea de "repartitoare de costuri".
Dar nu e nici o reticenta la nou in acest caz pentru ca folosirea gresita a unor termeni nu cred ca este o noutate.
Iata si o definitie pe care o regasim in Ordinul 233/2004 ANRSC:

Art.3
Repartitor de costuri pentru apa calda reprezinta repartitor de costuri utilizat in sisteme de repartizare a costurilor pentru energia termica continuta in apa calda si a cantitatii consumate, functionand pe principiul integrarii in timp a debitului de apa calda pentru un domeniu de temperatura stabilit. In general, functiile unui asemenea repartitor sunt indeplinite de un contor de apa calda.

........... adica repartitorul ar trebui sa masoare concomitent temperatura apei si cantitatea acesteia, astfel incat rezulatul sa exprime costul corect al apei livrate - la temperatura mai mica a apei costuri mai mici, la temperatura mai mare a aceleeasi cantitati de apa costuri mai mari.
........ ceea ce in cvasitotalitatea condominiilor nu se intampla, iar contoarele de apa din apartamente - simplele apometre - masoara numai cantitatea de apa, nu si temperatura acesteia.
Chiar si la o singura pornire a robinetului un asemenea repartitor adevarat va inregistra mai putin la pornire si va creste pasul de inregistrare pe masura ce temperatura apei creste. Atunci cand dam drumul la robinet, initial, apa este rece sau calduta, iar pe masura ce curge se incalzeste pana la maximul temperaturii de livrare, repartitorul sesizand si inregistrand ca atare aceasta diferenta.

In consecinta apometrele sau contoarele de apartament nu sunt repartitoare.

Legislatia este elaborata pentru a acoperi situatia maxim posibila, adica aceea in care se folosesc sau se vor folosi in viitor acest gen de aparate - repartitoarele adevarate. Asta nu inseamna ca trebuie sa denumim niste aparate care nu au o anumita caracteristica - masurarea temperaturii apei - ca si cum ar avea-o.



Ultima modificare: Marți, 10 Martie 2015
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Contorizarea individuala a apartamentului aradora2 aradora2 Buna ziua! As avea o intrebare. Mama este pensionara si locuieste la bloc. Acum cativa ani apartamentul a fost obligatoriu contorizat. Acum va avea loc o ... (vezi toată discuția)
Repartizarea cheltuielilor facturate de asociatie pe consumul de apa din apartamente vladut2 vladut2 Locuiesc intr-un cartier cu toate blocurile contorizate la nivel de bransament si in apartamente. Cum se repartizeaza cheltuielile facturare de asociatie pe ... (vezi toată discuția)
Pierderi apa rece....... dumutaadrianred dumutaadrianred Buna. In cazul in care ai un ceas care contorizeaza consumul de apa rece, de ce trebuie achitat si pierderile care sunt scrise de asociatia de proprietari? Si ... (vezi toată discuția)