avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... functionare asociatie proprietari - votul in adunarea ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

functionare asociatie proprietari - votul in adunarea generala - L230/2007 art. 25

In Legea 230/2007 infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, la art. 25 (1) pct; a) se spune "fiecare proprietar are dreptul la un vot pentru proprietatea sa". Care este explicatia acestui text sau cum trebuie inteles si folosit: daca intr-un imobil detin 1 apartament am un vot, daca detin, intr-un imobil 5 apartamente, distincte, am 5 voturi. Multumesc pentru argumentare.

De ce cred ca 5 apartamente intr-un imobil detinute de un singur proprietar sunt 5 voturi: pentru ca daca aceste apartamente ar fii detinute de 5 persoane distincte, A, B, C, D si E asta inseamna 5 voturi. Daca tot aceste 5 apartamente sunt detinute de o singura persoana nu se varsa toate intr-un singur "cosh" ca sa devina un singur vot.

Raspunsul imi este necesar pentru a inlatura blocajul decizional din asociatia de proprietari la consolidare, al celor care au cumparat pe L 112/95..
Cel mai recent răspuns: proprietaru , utilizator 08:31, 22 Iunie 2009
in ce consta aberatiile?
Spatiul comercial de la parterul blocului are 3 proprietari si are o suprafata mai mare ca 4 apartamente.Cate voturi vor avea? Dle cu aberatiile?
Si ... 2 frati care au in proprietate un apartament cu 4 camere...si un proprietar de garsoniera,au aceiasi pondere la vot? Ce spune legea?poate gasiti una care nu este ..aberanta..#-o:((
proprietaru a scris:

Si ... 2 frati care au in proprietate un apartament cu 4 camere...si un proprietar de garsoniera,au aceiasi pondere la vot? Ce spune legea?poate gasiti una care nu este ..aberanta..#-o:((

Cititi, va rog Legea 230/2007
Art. 25. -
(1) Pentru adoptarea hotărârilor în adunarea generală a asociaţiei de proprietari, se vor avea în vedere următoarele:
a) fiecare proprietar are dreptul la un vot pentru proprietatea sa;
b) pentru hotărârile cu privire la stabilirea fondurilor de investiţii pentru consolidare, reabilitare şi modernizare, votul fiecărui proprietar are o pondere egală cu cota-parte din proprietatea comună;

Legea este clara dar trebuie citita si aplicata. Fiecare are dreptul la un vot pentru proprietatea sa ca sa aleaga comitetul , sa aleaga cenzorul, sa hotarasca organizarea, etc. Dar pentru a hotara asupra lucrarilor, reparatiilor majore, votul fiecaruia are putere mai mare sau mai mica in functie de suprafata utila (care este baza de calcul a cotei-parti) deoarece si costurile se repartizeaza pe suprafata si nu pe nr de persoane. Adica daca intr-o garsoniera locuiesc 2 oameni ( proprietari pe 30 m.p.) si intr-un ap cu 5 camere un singur om (proprietar pe 100 m.p.), e normal ca votul proprietarului de la 5 camere sa fie mai puternic deoarece acesta va plati mai mult decat cei 2 de la garsoniera.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Iunie 2009
Adriantot, moderator
Asociatia de proprietari este constituita din proprietari si fiecare are un vot pentru proprietatea sa indiferent cate apartamente are in proprietate. Daca sunt 100 de apartamente si 70 proprietari vor fi 70 de voturi nu 100 .Numai persoanele voteaza nu si apartamentele.
Nu este vorba de suprafata utila a unui apartament ci de cota parte din proprietatea comuna ce revine fiecarui proprietar raportat la suprafata proprietatilor pe care le are in acel imobil
Subscriu la comentariile d-nei @elga 50, a d-nilor @adriantot si @felix34.
As fi de acord cu @cazacioc daca un proprietar ar avea apartamente in imobile diferite, dar asa cum spune dansul, nu este corect. Da, voteaza oamenii, nu apartamentele - dar apartamentele dau o pondere mai mare celui care le detine.
Observati bine, ca sunt hotarari care se iau cu 1 apartament 1vot, dar cand se pune problema lucrarilor de reparatii majore, a investitiilor, etc. unde cota-parte indiviza de proprietate "intra in joc", atunci in mod legal votul fiecarui proprietar are o pondere direct proportionala cu suprafata utila aflata in proprietatea sa. Ai mai multe ap. in imobil, inseamna ca ai puterea cea mai mare de decizie. Sunt mai multi proprietari in acelasi apartament, in mod sigur nu merg toti la AG (doar daca nu au ce face - ca sunt liberi sa participe), insa va trebui ca reprezentantul acestora la AG sa aiba delegatie de la ceilalti, iar ponderea votului sa fie proportionala cu sup. utila a ap. pe care-l au in proprietate comuna.
cazacioc a scris:

Nu este vorba de suprafata utila a unui apartament ci de cota parte din proprietatea comuna ce revine fiecarui proprietar raportat la suprafata proprietatilor pe care le are in acel imobil

Cota parte a unui apartament este egala cu raportul procentual dintre suprafata utila a apartamentului respectiv si suma suprafetelor utile ale tuturor apartamentelor.
CP = SU / SUT X 100

Asa ca este vorba exact de suprafata utila si doar in functie de aceasta avem o cota parte. Noi cumparam un apartament cu o suprafata utila de 50 m.p., si nu o cota parte . Un apartament de 50 mp intr-un bloc unde sunt 20 apartamente la fel , cu o suma a suprafetelor utile de 1000 m.p , va avea o cota parte de 5%. Acelasi apartament de 50 m.p. intr-un bloc de 40 de apartamente va avea o cota parte de 2,5%. Deci ncota parte este clar numai in functie de suprafata si suprafetele utile, care si acestea se mai pot modifica prin extindere in balcon, de exemplu.

Alte discuții în legătură

Cota parte indiviza petricia petricia Buna ziua, Va rog sa ma ajutati intr-o problema si anume, conform legislatiei in vigoare cota parte indiviza reprezinta raportul dintre suprafata utila+ ... (vezi toată discuția)
Este diferenta la impartirea terenului aferent unui bloc? levigabi levigabi intre locatarul care sta la parter si cel care sta la etaj si are balcon?:hm: (vezi toată discuția)
Adoptare hotarari danuttan danuttan Art. 25. a) fiecare proprietar are dreptul la un vot pentru proprietatea sa; b) pentru hotărârile cu privire la stabilirea fondurilor de ... (vezi toată discuția)