avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1392 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Recuperare salariu retinut in urma unui furt ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Recuperare salariu retinut in urma unui furt nereclamat de firma

Buna dimineata,
Am lucrat intr-o retea de magazine ca gestionar la un punct de lucru. Acum doua saptamani pe tura mea s-au furat niste produse din magazin. S-a constatat ca persoanele care au furat produsele sunt "hoti profesionisti" care au actionat in mai multe puncte de lucru din reteaua noastra de magazine din diferite orase. Eu am facut plangere la politie dar firma nu s-a constituit parte civila si m-a impus sa platesc esalonat valoarea produselor la pret de achizitie ( 1400 lei) sau as fi fost demisa si sanctionata penal, asa ca am semnat o obligatie de plata.
Ca urmare mi-am dat demisia pe data de 19.02 urmand ca pana pe 02.03 sa pregatesc un om sa preia functia mea.
Pe data de 27.02 trebuia sa primesc avansul, iar lichidarea pe 5.03. Avansul a fost virat catre ceilalti angajati dar mie nu pe motiv ca trebuie sa vada situatia si se va vira la lichidare tot.
Salariul pe luna februarie si contravaloarea in bani pe concediul neefectuat de anul trecut acopera chiar depaseste cu mult valoarea imputata fortat a produselor furate.
Sunt multe persoane care au plecat din firma si nu au recuperat ultimul salariu.
As sori sa imi spuneti
- care sunt pasi care trebuie sa ii urmez ca sa imi recuperez salariul in caz ca nu va fi virat ( sunt 99% convinsa ca nu il voi primi)
- daca mai pot recupera bani de concediu
- daca am semnat obligatia aceea de plata pot face ceva sa nu mi se impute suma . (eu am facut plagere la politie iar firma a refuzat sa se constituie parte civila si sa depuna plangere, persoanele care au furat au actionat in mai multe magazine)
- daca ajung la un proces pentru recuperarea banilor pot cere daune ca nu mi-a fost virat salariul la timp.
- daca imi iau salariul din incasari si anunt pot fi sanctionata penal din partea firmei

Multumesc si astept raspuns.
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Februarie 2015
emine, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:59, 4 Martie 2015
Era problema firmei sa faca plangere penala impotriva hotilor si sa se constituie ca parte civila cu suma sustrasa . Dumneavostra, ca gestionar , sunteti responsabil, printre altele, de lipsurile din gestiune constatate din vina dumneavostra, nefiind insarcinat, in afara orelor de serviciu, cu paza acestor bunuri .

Ultima modificare: Duminică, 1 Martie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
emine a scris:

....
Ma gandesc sa nu pierd procesul pe motiv ca "trebuia sa recupereze firma de undeva valoarea prejudiciului"....

Va multumesc

Un astfel de motiv nu poate sta in picioare . Daca angajatorul va proba faptul ca dvs sunteti vinovat de prejudiciul respectiv si instanta ii va da crezare , atunci veti fi obligata la plata acestuia.
Corect .
In privinta ilegalitatii retinerii puteti invoca, in cadrul procedurii medierii sau in instanta, ca nu au fost respectate prevederile Codului muncii.
Astfel conform Art. 169
(1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
Ultima modificare: Duminică, 1 Martie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
Firma cu pricina ,la care ati lucrat, a mai avut cazuri de felul acesta si stie ce si cum sa ceara. Si daca nu e tocmai legal tot ce face ...
De ce nu a reclamat firma furtul? Sunteti implicata in conducerea firmei sa va intereseze ce va face maine,poimaine? Eu cred ca nu ,asa ca de ce v-ar interesa ce face firma ,de unde recupereaza sau altele.
Prin obligatia de plata consimtiti sa vi se retraga din salar suma de * pana la la stingerea datoriei ? Oricum ,firma trebuie sa fie in posesia unei hotarari judecatoresti de retinere totala .
Si tot oricum ,firma nu a respectat clauzele din contractul individual de munca unde se prevad termenele de plata a avansului/salariului asa ca o sesizare la ITM local nu vad pe cine ar supara pt ca cereti numai sa va lamureasca de ce a-ti fost discriminata la plata avansului .
Nu uita!
Cererile verbale/ rezoluti si/sau orice fel de promisiuni nu au valoare decat in forma scrisa si cu confirmare (numar de inregistrare/posta recomandata) .
Recuperarea prejudiciului se poate face si in baza unui acord scris intre angajator si salariat, potrivit art.254 C.mun.

art.254 C.mun.
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.

Alte discuții în legătură

Trebuie sa platesc zilele de concediu luate? Yolostyle Yolostyle Buna ziua, Mi am luat toate zilele de concediu dupa care mi am dat demisia, si am stat in preaviz in timpul concediului. Angajatorul imi cere sa ii ... (vezi toată discuția)
Ce poate face un patron/angajat in caz de furt? valime valime Buna ziua, Am o intrebare pentru Dvs, legata de furtul intre patron si angajat. > Ce poate sa faca angajatul acuzat ca a furat si pus sa plateasca, fara ... (vezi toată discuția)
Recuperare rest de plata salariu crynaku crynaku mi-am dat demisia de la locul de munca cu acordul ambelor parti,mi s-a imputat niste produse ,care nu cred ca ajung la valoarea restului de plata,am sunat sa ... (vezi toată discuția)