avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie limita de varsta
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie limita de varsta

Buna ziua,
Un barbat nascut in 1952, cu un stagiu de cotizare de 12 ani, poate primi pensia minima de 350 lei? Casa de pensii spune ca fara 15 ani de cotizare, nu primeste nimic. Asa sa fie ? Poate cineva sa-mi raspunda ?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:07, 2 Martie 2015
Pentru a beneficia de pensie(indemnizatie sociala pentru pensionari de 400 de lei)trebuie indeplinita conditia de stagiu minim de 15 ani.

1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 52
Pensia pentru limita de varsta se cuvine persoanelor care indeplinesc, cumulativ, la data pensionarii, conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare sau in specialitate, dupa caz, prevazute de prezenta lege.
...

2. In cazul dvs. varsta standard de pensionare este de 65 de ani iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.
Multumesc pentru raspunsuri.Ma gandesc ca se poate actiona STATUL in judecata pentru a returna banii pe care i-a oprit de la persoana respectiva timp de 12 ani.
1. - Ceea ce doriti dvs. nu este prevazut in nici o lege.
- Plata contributiei la pensie este o obligatie legala a tuturor celor care obtin venituri profesionale (ex: salariatii).

2. Contributiile la pensie nu se pot restitui pentru faptul ca persoana in cauza nu are indeplinit stagiul minim de cotizare la pensie pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clarificari pensie banateanul banateanul Daca indeplinesti stagiul minim de cotizare de 15 ani ,se poate iesi la pensie in cazul barbatilor, inainte de 65 ani?Daca da ce tip de pensie ... (vezi toată discuția)
Despre vechime pensionare limita de varsta claudia1972 claudia1972 Buna ziua ,va rog sa imi raspundeti si mie la o intrebare,mai exact doua, cati ani minim lucrati ar trebui sa aiba o persoana nascuta in anul 1972 atunci cand ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata Levente80 Levente80 Buna ziua. Tatal meu s-a nascut pe data de 11 martie 1952 si are 32 ani lucrati.Exista o modalitate sa iasa la pensie? (vezi toată discuția)