avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Echipament de lucru - recuperare contravaloare a ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Echipament de lucru - recuperare contravaloare a acestuia

Bună ziua!Am lucrat la o firmă de pază timp de 6 luni după care nu mi s-a mai prelungit contractul.La angajare ni s-a dat ținuta(pantaloni,cămașă,etc),printre care și o pereche de pantofi.Acești pantofi s-au rupt complet după 2 luni,fiind de pânză și cu talpa foarte subțire și i-am aruncat.Alții nu mi s-au dat,restul de 4 luni din contract venind cu încălțămintea mea,pentru că alții nu mi s-au mai dat.Acum când trebuie să-mi plătească lichidarea,după ce am dus restul de echipament,mi se cer pantofi înapoi sau prețul de... 170 RON, contravaloarea lor,când ei mai mult de 30-40 de RON nu fac.După 6 luni nu se scade deloc uzura?Trebuie să le plătesc prețul cerut de ei? Ei pot cere oricât.Puteți să mă ajutați cu un sfat?Vă mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:45, 2 Martie 2015
In Legea ssm nr. 319/ 2006 si in HG nr. 1048/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare, privind Cerintele minime de securitate si sanatate pentru echipamentul individual de protectie nu exista notiunea de echipament de lucru, ci doar notiunea de echipament individual de protectie.
EIP se acorda gratuit de catre angajator.
Nu intra in categoria EIP, in cazul dvs., ca fost angajat la o firma de paza, echipamentul mentionat in HG nr. 1048/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare:
-art.(2) Sunt excluse din definitia cuprinsa la alin.(1):
c) echipamentul individual de protectie purtat sau folosit de armata, politie ori de alte institutii
de ordine publica.
Legat de acest echipament, in Contractul colectiv de munca, Regulamentul de ordine interioara al firmei si in Contractul individual de munca al lucratorilor se fac mentiuni privind acordarea (gratuit sau cu plata partiala/ integrala), inlocuirea/ completarea (in caz de uzura prematura, respectiv la termen), plata totala/ partiala, dupa caz sau recuperarea echipamentului in cazul intreruperii amiabile a CIM, al demisiei, al desfacerii CIM, etc.
In mod normal, se calculeaza uzura echipamentului deja utilizat o anume perioada de timp.
Dvs. ca beneficiar de echipament trebuia sa anuntati/ sa dati inapoi EIP deteriorat prematur si sa solicitati inlocuirea sortimentului respectiv. Pentru solicitare de echipament nou in locul celui deteriorat prematur, pentru refuz de inlocuire, etc. ar trebui sa puteti prezenta un document scris.
Pretul pe care trebuie sa-l platiti trebuie sa fie cerut in functie de valoarea de factura - uzura (conform prevederilor din CC si ROI).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cei disponibilizati trebuie sa plateasca c/val eip? Valeriu TUDOR Valeriu TUDOR In urma disponibilizarilor de la Posta Romana salariatilor disponibilizati li se retine c/val EIP pentru perioada nefolosirii acestuia pana la ... (vezi toată discuția)
Procedura casare echipamente individuale de protectie adypopa adypopa Buna ziua, In situatia echipamentelor individuale de protecţie, (precum incaltaminte, imbracaminte), destinate purtarii unei singure persoane, din motive de ... (vezi toată discuția)
Echipamentul de protecție alexandruionvasile alexandruionvasile Care este baza legală? Știu că se acordă gratuit de către angajator. Este valabil și în mediul civil și în mediul militar? Vă mulțumesc ... (vezi toată discuția)