avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Antecontract de vanzare cumparare incheiat de notar cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Antecontract de vanzare cumparare incheiat de notar cu avantaje cred nelegale, fata de una din parti

Buna ziua,
in urma cu o luna de zile am scos la vanzare o proprietate mica si a sunat o persoana interesata care mi-a propus sa merg la notarul pe care il cunostea pentru verificarea actelor si incheierea unui antecontract. Fiind de buna credinta am mers la dna notar. A spus ca actele sunt in regula si ne-a platit 1000 de euro avans cu clauza daca ne razgandim sau nu putem vinde, platim dublu, daca se razgandeste cumparatorul, pierde avansul. Mi-a cerut sa ii dau o perioada de 13 zile sa faca rost de restul banilor. Dupa semnarea actelor cand am ajuns acasa ma astepta la poarta un agent imobiliar cu un client ca vrea sa vada casa. Eu crezand ca este din partea cumparatorului I-am mai prezentat odata. Dar a doua zi am deslusit misterul. Domnul dorea sa o revanda si mi-a solicitat aproape zilnic cateva vizionari cu potentiali clienti. Initial am refuzat dar apoi mi-a spus ca daca refuz nu are restul de banii si mi-a spus ca mi-a notat antecontractul la cartea funciara si 6 luni nu pot vinde nimanui. Naiv si cinstit am zis ce mai conteaza, hai sa il ajutam sa vanda sa scapam.
Pe 16 il sun sa-mi spuna ora, si-mi spune ca o cumpara pe numele lui dar sa mai astept 2-3 zile. Dupa 2 zile I-mi dau seama ca ceva este in neregula si merg la dna notar. Dansa I-mi spune ca dansul a anuntat la notariat pentru ziua de 25. Iau legatura cu o cunostinta avocat stagiar si-mi spune sa ii cer notarului o incheiere ca m-am prezentat cu toate actele pentru incheierea vanzarii. Asa am facut dar notara refuza pe motiv ca nu poate sa-mi dea acea incheiere decat pe 16 cand era data trecuta in contract. Am mers la un executor, l-am notificar pentru data de 26, am mers la notara si m-am programat pentru acea data dandu-i copii de la executor. M-a mustrat ca nu se procedeaza asa ca trebuia sa vorbesc cu dansul intai.
I-am explicat ca ma tot amana. Pe 26 am mers cu avocata stagiar si mi-a facut incheierea in care scrie ca m-am prezentat cu toate actele dar contractual nu se poate finaliza din lipsa cumparatorului. Mentionez ca el nu locuia la adresa pe care o avea in bulletin si unde I-am facut somatia dar nu aveam alta adresa decat cea din antecontract.
A doua zi am mers la alt notar sa vad ce pot face sa mai vand si noul notar s-a ingrozit de antecontract. Aveam ipoteca pusa pe casa pentru avansul primit daca ma razgandeam si in plus undeva jos era trecut un paragraf.."eu vanzatorul ma oblig sa nu incheialta promisiune de vanzare pana la iincheierea contractului in forma autentica, prezentul antecontract putand fi cesionat catre alti promitenti cumparatori "
Noul notar mi-a spus ca asa ceva nu este legal. Mai nou m-a sunat cumparatorul sa ma cheme la notar sa inchei tranzactia dar eu am refuzat sa mai finalizez cu dansul. M-a amenintat ca-mi va cere dublul avansului. Se poate oare asa ceva. Mentionez ca pe 16 cand era termenul din antecontract, dansul nu mi-a facut nicio notificare si mie greu sa cred ca notara, chiar cunostiinta sa ii faca retro asa ceva ca s-a prezentat el si eu nu.
Credeti ca asi putea face o sesizare pentru acel paragrapf cu vanzarea catre alte persone sau este legal ?
Am hotarat sa nu mai vindem nici dansului nici altcuiva, asa ca nu ma deranjeaja ca ma tine blocat 6 luni cum ma ameninta.
Pot avea consecinte negative ?
Cu multumiri.
In caz de refuz nejustificat, promitentul cumparator va poate actiona in instanta, pentru a va obliga sa incheiati contractul de vanzare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data la care contractul trebuia incheiat.

Dar de ce se considera refuz nejustificat din partea mea daca nu mai doresc incheierea tranzactiei la o luna dupa expirarea termenului din contract. Am fost bine intentionat in acel termen, de aceea l-am stabilit de comun accord, de aceea am mers la executor sa il notific sa se prezinte pentru incheiera actului final la 10 zile dupa expirarea termenului din antecontract. Nu acceptam niciodata daca stiam ca sunt obligat sa ii vand in termen de 6 luni. Nu refuz nejustificat. Refuz pentru ca nu s-a semnat in termenul stabilit in antecontract. Am pierdut o oferta sa cumpar in alta parte din aceasta intarziere si in plus vreau sa restitui si avansul. Nu mi se pare correct sa-mi plateasca cand vrea ci atunci cand am nevoie, adica in intervalul stabilit de comun acord in antecontract si nu alta data.Cum Doamne-iarta tot eu sunt cel rau-intentionat
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Martie 2015
biulian, utilizator
Cesionarea promisiunii de v/c nu este o "practica" in cazul unei tranzactii intre persoane fizice.
Avand in vedere ca aceasta clauza a fost introdusa in promisiune fara a vi se atrage atentia in mod deosebit de catre notar (in paranteza fiind spus, notarul avea obligatia sa explice ambelor parti cat mai clar obligatiile asumate prin semnarea promisiunii inclusiv consecintele neincheierii tranzactiei la data stabilita in promisiune precum si posibilitatea prelungirii termenului prin act aditional) poate duce la supozitia ca promitentul cumparator se afla in cardasie cu notarul.
Ati afirmat ca promitentul cumparator se ocupa cu vanzari/cumparari iar actele se fac la notarul respectiv, verificati pe site-ul instantelor de judecata (portal.just.ro) daca exista procese in care sa fie implicat promitentul cumparator si care sa aiba drept obiect tranzactii nefinalizate din cauza acestuia.

Pina la urma, v-ati prezentat sau nu la notar la data stabilita in promisiune (16) pentru incheierea tranzactiei?

Pe 16 il sun sa-mi spuna ora, si-mi spune ca o cumpara pe numele lui dar sa mai astept 2-3 zile.Dupa 2 zile I-mi dau seama ca ceva este in neregula si merg la dna notar.


De aici rezulta ca v-ati prezentat in 18.

Trebuia sa nu acceptati "propunerea" cumparatorului de a amana cu 2-3 zile si va prezentati la notar in 16.
Apelarea la ajutorul avocatului stagiar trebuia sa o faceti anterior semnarii promisiunii si ati fi eliminat o parte din riscurile pe care le presupun astfel de tranzactii.
DIn acest motiv este bine sa te informezi, sa ceri cat mai multe opinii si in primul rand sa apelezi la profesionisti. Altfel ajungi sa cheltui mai mult, timp, bani, consum nervos, poti sa mori cu dreptatea "in mana".
Daca nu ajungeti la o intelegere pe cale amiabila nu v-a ramane decat sa apelati la instanta de judecata cu sanse mari de castig avand in vedere ca tranzactia nu s-a incheiat din cauza promitetulu cumparator.
Poftim? Clauza penala? Pentru cine este de buna-credinta?
S-avem, totusi, pardon.... Promisiunea bilaterala de vanzare-cumparare se numara printre contractele bilaterale intre doua sau mai multe parti, se incheie in forma autentica, iar pentru ca promitentii-cumparatori sa nu incalce reglementarile prevazute in promisiunea de vanzare, in mod firesc, se noteaza in Cartea Funciara inclusiv cu data la care urmeaza a fi incheiat contractul de vanzare-cumparare in forma autentica. Sper ca nu l-ai denumit pe promitentul-vanzator ca fiind penal.... Omul s-a dovedit a fi de buna-credinta si, in acelasi timp, promitentul-cumparator, prin diverse tertipuri, s-a dovedit a fi de rea-credinta! Ca urmare a incheierii a unei promisiuni de vanzare, partile contractante au OBLIGATIA de-a respecta termenii contractuali. PUNCT!


Numai daca una dintre cele doua parti se razgandeste, este legal sa suporte prevederile antecontractului de vanzare cumparare. Altfel, astfel de tertipuri cu agenti imobiliari care hanar nu au despre legislatie.... da mi voie, te rog frumos, sa ma abtin de la orice comentariu...
Bun, acum se mai clarifica din lucruri. Deci in antecontract se mentiona ca trebuie sa semnati pe 16 la acelasi notar. Scrie ca trebuia sa fiti notificat? Pentru ca nu vad de ce ati mai fi fost daca aceste detalii fusesera deja stabilite. Astfel, in cazul in care promitentul-cumparator a fost la notar pe 16 si are dovada acestui fapt, exista 2 posibilitati:
(1) sa va solicite rambursarea avansului si sa va ceara clauza penala care este egala cu avansul (apropo, de ce vi s-a scris mai sus, clauza penala este o institutie a dreptului civil, nu are legatura cu dreptul penal, numai ca unii scriu aici doar ca sa se afle in treaba; clauza penala este o despagubire stabilita de la inceput, pe care cineva trebuie sa o plateasca in cazul nerespectarii obligatiilor asumate; in cazul dvs. obligatia era sa va prezentati la notar in vederea incheierii contractului); aceasta pretentie o poate exercita fata de dvs. in termen de 3 ani de la data la care trebuia sa incheiati antecontractul;
(2) sa vi se solicite totusi incheierea contractului, caz in care promitentul cumparator va trebui sa va achite restul pretului. In instanta poate solicita acest lucru in termen de 6 luni de la data la care trebuia incheiat antecontractul.
Deci, pe scurt, fie veti fi obligat sa achitati 20.000 de euro, fie sa vindeti imobilul. Sau poate va lasa in pace.
sfatul meu este sa mergeti cu antecontractul la un jurist bun, care sa va explice alternativele mai ales in functie de ce scrie efectiv acolo. Pentru ca e posibil ca dvs sa nu observati niste clauze care ar putea fi importante.

Alte discuții în legătură

Antecontract vanzare cumparare sosososo sosososo Buna ziua.Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare: am incheiat un antecontract vanzare-cumparare pt un teren intravilan (eu vanzatorul).In contract ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare cumparare paul_2008 paul_2008 Buna-ziua, Am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare apartament,din care am predat la data semnarii sale un avans de 15.000 lei. Contractul trebuia ... (vezi toată discuția)
Antecontact de vanzare cumparea violetabadea violetabadea Buna. Am si eu o intrebare: a mai avut cineva o actiune prin care vanzatorul sa fie obligat la plata dublului avansului dat de cumparator ca sanctiune a ... (vezi toată discuția)