avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1692 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general bon fiscal mai mare de 100 ron platit cu card
Discuție deschisă în Contabilitate în general

bon fiscal mai mare de 100 ron platit cu card

Buna ziua,

Va rog sa ma lamuriti cu urmatoarea problema: Bonurile Fiscale platite cu cardul sunt deductibile si daca au valoare mai mare de 100 lei?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 09:53, 22 Iunie 2009
Regula generala este ca bonurile fiscale nu sint deductibile, indiferent ca sint platite sau nu cu cardul ; cum spuneam , cardul este doar o modalitate de plata ; pentru ca o chetuiala sa fie deductibila , conditia fundamentala nu e legata de plata ci de caracteristica de document justificativ , conferita de forma sa .

Bonurile fiscale sint emise in baza ORDONANŢÃ DE URGENŢÃ nr. 28 din 25 martie 1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale si se adreseaza persoanelor fizice .

Documentele justificative pentru persoanele juridice sint cele cuprinse in ordinul ORDIN nr. 3512 din 27 noiembrie 2008 privind documentele financiar-contabile si , bineinteles, factura, de la art 155 din codul fiscal.

Dar pe linga asta , au intervenit exceptiile :
-una din exceptii a vizat posibilitatea deducerii tva din bunurile de carburanti, in anumite conditii , cf pct 46 alin 2 norme cod fiscal , care insa trebuie vazuta din prisma og 34, daca se poate incadra sau nu la exceptii

- o alta exceptie era data de hg 831, mai bine zis de ORDIN nr. 1714 din 14 noiembrie 2005, care la art (2) zice ca "
"Bonurile fiscale emise de aparatele de marcat electronice fiscale vor fi folosite începând cu data de 1 ianuarie 2006 numai ca documente de înregistrare a plăţilor în Registrul de casă. Fac excepţie de la această regulă, în sensul că stau la baza înregistrărilor în contabilitate a cheltuielilor, următoarele documente:
a)bonul fiscal emis conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia agenţilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările ulterioare, utilizat pentru justificarea taxei pe valoarea adăugată aferente carburanţilor auto achiziţionaţi în vederea desfăşurării activităţii, dacă este ştampilat şi are înscrise denumirea cumpărătorului şi numărul de înmatriculare al autovehiculului;
b)bonul fiscal emis de aparatul de marcat fiscal utilizat în activitatea de taximetrie, în conformitate cu prevederile Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, cu modificările şi completările ulterioare;
c)bonul fiscal emis conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999, republicată, cu modificările ulterioare, însoţit de documentul care atestă plata prin cârdurile bancare ale societăţilor comerciale;
d)bonul fiscal emis conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999, republicată, cu modificările ulterioare, a cărui valoare totală este de până la suma de 100 lei (RON) inclusiv, dacă este ştampilat şi are înscrise denumirea cumpărătorului, codul unic de înregistrare al acestuia sau codul numeric, în cazul persoanelor fizice care desfăşoară activităţi independente."

daca hg 831 a fost abrogata , parerea mea este ca nici un alt ordin dat in aplicarea ei nu mai produce efecte, ca urmare bonuirile fiscale nu mai sint documente justificative .

Deci, nu pot fi asimilate cheltuielilor deductibile .

Cam lunga explicatia ... dar si legile astea , parca sint facute sa se concureze, nu sa se completeze ... :giggle:
eroare...
Ultima modificare: Joi, 18 Iunie 2009
Magda Staicu, Consultant fiscal
Multumesc pentru explicatii, dar am am o intrebare: daca se abroga o hotarare de guvern, niciun alt ordin privind aplicareaprevederilor Hotarârii Guvernului nu mai ramane valabil? Este sigur asa, sau exista o alta regula?
A fost una din primele chestiuni pe care le-am abordat si eu , cind am venit pe acest forum , si acesta a fost raspunsul specialistilor in drept , pe care l-am inteles, acceptat si insusit , pentru ca : este logic, este clar , asigura buna ordine a actelor juridice aplicabile la un moment dat , respecta principii fundamentale de drept , pe care le-am invatat si eu dar nu la nivel aprofundat si care mi se par corecte ; hai sa ne gindim daca n-ar fi asa , daca nu s-ar respecta principii fundamentale privind aplicarea ( mai bine zis) neaplicarea retroactiva a unor legi, apoi principiul in speta data si notiunea de lege caduca , cam ce haos ar fi ... Nu am pretentia ca pot explica in termeni juridici , dar asa interpretez eu si consider ca este cel putin logica aceasta intepretare ... :)
Concluzia ar fi ca nu mai sunt acceptate bonurile fiscale nici daca au valoare sub 100 Ron ?
Bonurile de benzina la societatile carora li se accepta ca deductibil tva sunt in continuare admise ?

Alte discuții în legătură

Bon taxi mmanu mmanu in luna in care emit facturi de PFA, am si bonuri de taxi stampilate, nu exagerat de multe iar data emiterii este in preajma datei de emitere a facturilor. ce ... (vezi toată discuția)
Bon fiscal sau bon fiscal+factura la plata cu cardul? 2AS 2AS Va rog sa-mi spuneti daca pentru a inregistra in contabilitate o cheltuiala (consumabile pt. firma) achitata cu card pe contul firmei e suficient bonul fiscal ... (vezi toată discuția)
Bonul fiscal tamina tamina Solicit o analiza privind valabilitatea bonului fiscal..Dupa parerea mea, bonul fiscal este in continuare valabil din pdv al codului fiscal, deductibil pana in ... (vezi toată discuția)