As dori sa stiu care sunt pasii de urmat pentru rezilierea unui contract de inchiriere. E posibil sa nu fie inca nevoie dar vreau sa fiu pregatita. Situatia sta cam asa:
Chiriasii mei, la fiecare termen de plata a chiriei cer "negociere" in sensul scaderii pretului, insa mie nu imi convine sa iau o chirie de garsoniera (cit ar vrea ei sa dea) pe un apartament de 2 camere pe care l-am pus la dispozitie complet mobilat si utiliat cu electrocasnice mici si mari, covoare, perdele etc. Cind am spus ca nu sunt de acord cu scaderea pretului au platit pretul din contract insa acum din nou trebuie sa incasez chiria si iar mi s-a cerut "sa vin sa discutam".
Mentionez ca la incheierea contractului am scazut din pretul cerut initial deoarece au spus ca doresc sa faca contractul pe 2 ani iar in conditiile unei investitii pe termen lung o suma mai mica ar fi fost ok. Cum insa nu au nici un an de cind stau acolo si deja avem discutii e posibil sa doreasca intr-adevar sa plece, daca vor vedea ca nu "las" din pret. La inceput chiar ei mi-au sugerat sa inregistrez contractul cu o suma mai mica pentru a plati cit mai putin impozit la stat (poate aveau in vedere ca vor incepe "negocierile" mai tirziu si asa m-ar fi "avut la mina" dindu-mi doar suma scrisa in contract) insa eu am inregistrat contractul si am platit impozitele corect, la sumele pe care le-am incasat efectiv.
Contractul prevede rezilierea la cererea chiriasului cu 60 zile preaviz, iar la cererea proprietarului in conditiile in care nu se plateste chiria, nu se respecta normele de convietuire civilizata etc.
Ma gindesc ca poate ar trebui sa le cer eu acum sa se gindeasca daca intr-adevar mai vor sa stea (in conditiile contractului adica la aceiasi bani ca pina acum) sau daca nu, sa-si gaseasca ceva la pretul dorit de ei (ar avea cele 60 de zile la dispozitie pentru asta). Macar daca imi lasa apartamentul liber la inceputul lui septembrie pot inchiria in toamna la studenti carora chiria impartita la 3-4 persoane nu li se va parea mare. Nu stiu insa daca venind din partea mea aceasta propunere nu s-ar considera o incalcare a contractului (desigur ma refer la o propunere facuta verbal, nu scris, si absolut amiabil, cu titlu de sugestie). Ce parere aveti?
Iar apoi, daca se ajunge acolo, cum se face efectiv rezilierea contractului, ce presupune ea?
Cind am facut contractul nu am stiut multe lucruri (era prima oara cind inchiriam un spatiu) si m-am tot intors din drum de la administratia financiara intii ca sa refac contractele (este o pereche necasatorita si a trebuit sa fac contract cu fiecare din ei in parte), apoi ca sa duc copii dupa buletinele lor (ca nu-mi spusesera asta de prima data la adm fin). Dar daca atunci era simplu sa merg la ei sa ii gasesc acasa si sa le cer ba semnaturi ba copii de buletin, odata ce pleaca va fi dificil sa ii mai gasesc si chiar jenant sa le mai cer ceva in cazul ca nu am tot ce imi trebuie pentru a declara la administratia financiara rezilierea contractului.
Poti sa le faci aceasta informare ... si anume ca daca nu le convine contractul ... pot sa plece.
Poti sa le spui ce vrei ... nu ai cum sa incalci contractul.
Obligatiile tale sunt trecute in contract. Altele nu ai.
Poti sa ii avertizezi sa plece daca nu le convine.
Nu inseamna ca incalci nici un contract.
Prezentarea ultimelor facturi nu este suficient , chiriasul este obligat a platii utilitatilie pana in momentul in care paraseste spatiul. La acel moment se citesc contoarele si va prezentati la distribuitori, daca ati facut contractele de furnizare a utilitatilor pe chiriasi, pt. rezilierea contractelor si plata utilitatilor conform citirii contoarelor.
Daca chiriasii nu mai doresc continuarea contractului trimiteti o notificarea catre acestia acordandu-le preavizul , timp in care cautati alti chiriasi.
Ulterior rezilierii, in termen de 5 zile , se depune si la Finante un formular, se gaseste la Finante , prin care se declara rezilierea contractui.
Notificatile in scris prin scrisoare cu confirmare de primire denuntarea unilaterala a contractului, punandu-le in vedere ca la predarea locuintei sa prezinte facturile de utilitati achitate pana la acea data.
Este bine insa sa va interesati din timp daca au achitat utilitatile la zi, intrucat, atitudinea lor imi sugereaza o oarecare nesiguranta in ceea ce priveste corectitudinea lor.
Multumesc. Am discutat cu ei, nu le convine sa plateasca pretul "peste piata" (desi in zona inca mai sunt apartamente de inchiriat la acelasi pret - e drept ca sunt si la preturi mai mici, dar cata vreme inca pretul contractului nostru este cerut nu cred ca este exagerat). Au spus ca daca nu vreau sa reduc pretul mai platesc pentru 15 zile max o luna si pleaca.
Mi-au solicitat din nou o reducere a chiriei (mai mica decit imi cerusera initial, cind i-am refuzat categoric), ramine sa ma gindesc citeva zile si sa le dau raspunsul. Doresc sa mai discut cu cateva persoane pentru a fi sigura ca iau cea mai buna decizie, in sensul acceptului sau refuzului cererii lor (in perioada de vara ar putea fi mai dificil de gasit chiriasi ceea ce ar insemna ca trebuie sa platesc din buzunar utilitatile in conditiile in care nici chirie nu mai incasez, iar pina in octombrie cind ar veni studentii mai e mult). In conditiile in care eu nu le-as mari chiria nici daca 'pretul zonei' ar creste (ca doar avem un contract pe care trebuie sa-l respectam, nu?) nu prea vad de ce ar trebui sa ies in piedere micsorand-o... dar cum am spus anterior, nici nu-mi pot asuma in acest moment riscul de a ramine "pe gol". Intrebarile sunt:
1. In ideea in care accept scaderea pretului este suficient de facut doar un act aditional la contractul aflat in derulare, si de dus un exemplar din acesta la administratia financiara pentru recalcularea impozitelor?
2. As putea specifica in acest act aditional ca am dreptul, ca proprietar, sa maresc chiria (cu preaviz de 30 zile de exemplu)? si ca daca lor nu le convine sunt liberi sa plece? Acest lucru nu s-a specificat explicit in contractul initial pentru ca atunci cind l-am facut am stabilit ca e "batut in cuie" pentru 2 ani la pretul respectiv de aceea as dori sa stiu daca se poate specifica macar in actul aditional, ca daca peste cateva luni, daca se mai schimba lucrurile, sa le pot cere din nou pretul de acum si daca nu vor, sa ii invit sa plece, iar ei sa nu ma poata da in judecata pentru ca fac ceva ce nu e prevazut in contract.
Imi cer scuze ca insist insa trebuie sa iau o decizie si as vrea sa cunosc aceste aspecte anume
1. In eventualitatea modificarii sumei de chirie pot face doar un act aditional la contractul existent, in care sa soecific modificarea sumei si sa-l inregistrez ca atare la administratia financiara?
2. In acest act aditional pot specifica faptul ca proprietarul are dreptul sa solicite majorarea chiriei cu un preaviz de 30 zile (si daca nu este acceptata chiriasul poate fi evacuat)? In contract nu este specificat explicit acest lucru si nu as vrea ca, daca ajung sa fac asta sa pot fi data in judecata pentru incalcarea contractului