avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Conditii reziliere contract de inchiriere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Conditii reziliere contract de inchiriere

As dori sa stiu care sunt pasii de urmat pentru rezilierea unui contract de inchiriere. E posibil sa nu fie inca nevoie dar vreau sa fiu pregatita. Situatia sta cam asa:

Chiriasii mei, la fiecare termen de plata a chiriei cer "negociere" in sensul scaderii pretului, insa mie nu imi convine sa iau o chirie de garsoniera (cit ar vrea ei sa dea) pe un apartament de 2 camere pe care l-am pus la dispozitie complet mobilat si utiliat cu electrocasnice mici si mari, covoare, perdele etc. Cind am spus ca nu sunt de acord cu scaderea pretului au platit pretul din contract insa acum din nou trebuie sa incasez chiria si iar mi s-a cerut "sa vin sa discutam".

Mentionez ca la incheierea contractului am scazut din pretul cerut initial deoarece au spus ca doresc sa faca contractul pe 2 ani iar in conditiile unei investitii pe termen lung o suma mai mica ar fi fost ok. Cum insa nu au nici un an de cind stau acolo si deja avem discutii e posibil sa doreasca intr-adevar sa plece, daca vor vedea ca nu "las" din pret. La inceput chiar ei mi-au sugerat sa inregistrez contractul cu o suma mai mica pentru a plati cit mai putin impozit la stat (poate aveau in vedere ca vor incepe "negocierile" mai tirziu si asa m-ar fi "avut la mina" dindu-mi doar suma scrisa in contract) insa eu am inregistrat contractul si am platit impozitele corect, la sumele pe care le-am incasat efectiv.

Contractul prevede rezilierea la cererea chiriasului cu 60 zile preaviz, iar la cererea proprietarului in conditiile in care nu se plateste chiria, nu se respecta normele de convietuire civilizata etc.

Ma gindesc ca poate ar trebui sa le cer eu acum sa se gindeasca daca intr-adevar mai vor sa stea (in conditiile contractului adica la aceiasi bani ca pina acum) sau daca nu, sa-si gaseasca ceva la pretul dorit de ei (ar avea cele 60 de zile la dispozitie pentru asta). Macar daca imi lasa apartamentul liber la inceputul lui septembrie pot inchiria in toamna la studenti carora chiria impartita la 3-4 persoane nu li se va parea mare. Nu stiu insa daca venind din partea mea aceasta propunere nu s-ar considera o incalcare a contractului (desigur ma refer la o propunere facuta verbal, nu scris, si absolut amiabil, cu titlu de sugestie). Ce parere aveti?

Iar apoi, daca se ajunge acolo, cum se face efectiv rezilierea contractului, ce presupune ea?

Cind am facut contractul nu am stiut multe lucruri (era prima oara cind inchiriam un spatiu) si m-am tot intors din drum de la administratia financiara intii ca sa refac contractele (este o pereche necasatorita si a trebuit sa fac contract cu fiecare din ei in parte), apoi ca sa duc copii dupa buletinele lor (ca nu-mi spusesera asta de prima data la adm fin). Dar daca atunci era simplu sa merg la ei sa ii gasesc acasa si sa le cer ba semnaturi ba copii de buletin, odata ce pleaca va fi dificil sa ii mai gasesc si chiar jenant sa le mai cer ceva in cazul ca nu am tot ce imi trebuie pentru a declara la administratia financiara rezilierea contractului.

Multumesc anticipat pentru ajutor

Cel mai recent răspuns: elvir marian , utilizator 21:13, 7 Octombrie 2018
Eu cred ca n-aveti nici un motiv sa va aprindeti paie-n cap.
Daca chiar doriti sa va aratati bunatatea, fara sa ajungeti la concluzia necajitului care a inventat vorba aia romaneasca cu facerea de bine, nu va impiedica nimic sa le faceti cadou, in secunda 2, banii pe care tocmai i-ati luat pe o luna de chirie. Banii astia impartiti la cate luni au mai ramas din contract reprezinta (intre voi fie voba) o reducerede de X % a chiriei. Si astfel nu va incurcati cu nici o modificare pe nici unde. E doar un punct de vedere.
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Iunie 2009
romascanu, moderator
Actele aditionale la contractul de inchiriere se declara la Administratia Fiscala doar in cazul in care are loc o modificare a pretului din contract, care reprezinta baza de impozitare.

Altfel, daca se modifica doar clauze care nu au legatura cu pretul, Administratia nu are nici un interes sa ia cunostinta de ele, iar acel act aditional este incheiat legal si are putere deplina intre parti.

Alberto Kurtyan
Multumesc pentru raspunsuri

@albertokurtyan Intr-adevar in principal e vorba de modificarea pretului, deci oricum trebuie inregistrat la administratia financiara

Si daca tot ajung la facut hirtii (ca sa nu mai fac INCA UNA in plus) as pune in acelasi act aditional si precizarea ca pot modifica ulterior pretul, cu preavizul respectiv. Asta nu intereseaza administratia financiara (cum nu intereseaza nici clauzele contractului initial, cu exceptia pretului) dar ii intereseaza pe chiriasi. Oricum ramine si la ei un exemplar din acel act aditional, indiferent cite si ce aspecte sunt mentionate in el.

@romascanu: buna idee dar orice "cadou" facut fara acte te poate duce la vorba necajitului de care aminteati... mai ales in cazul persoanelor de o buna credinta indoielnica. #-o Mai bine fac hirtia si nu ma doare capul :)
am o nedumerire.nu inteleg,adica chiriasii daca doresc rezilierea contractului,sa zicem pentru ca sunt in dificultate financiara,atunci tot proprietarul sa le dea preaviz??? eu stiu ca acest lucru se face cu un preaviz dar din partea CHIRIASULUI nu a proprietarului ca doar el doreste rezilierea contractului.nu inteleg sfatul dvs. acest mesaj este un raspuns la alt raspuns dat de un consultant juridic care sustine ca proprietarul trebuie sa ii dea preaviz chiriasului care il anuntase ca doreste rezilierea contractului si il sfatuia pe cel care a pus intrebarea sa dea el, ca proprietar,preaviz si sa-si caute alti chiriasi intre timp.sper sa nu fie multi consultanti din acestia pe aici.mai rau iti fac pt ca te deruteaza.
Ultima modificare: Luni, 27 Iulie 2009
geo_ice, utilizator
Va salut!Am incheiat un contract de inchiriere ca si chirias pe un an de zile.La data inchirierii, erau toate in regula.Apoi, dupa o luna m-am trezit cu garsoniera plina de gandaci, de care ny reusesc sa scap.Consider ca lucrul acesta se incadreaza la vicii ascunse de catre proprietar.Vreau rezilierea contractului intrucT nu pot trai intr-un astfel de mediu
Este posibil? Va multumesc anticipat pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de inchiriere ell65 ell65 Am o problema cu contractul de inchiriere intre parintii mei si o terta persoana (juridica). Pe langa contractul de inchiriere depus la administratia ... (vezi toată discuția)
Clauza in contractul de inchiriere spatiu ContSters75393 ContSters75393 Doresc sa inchei un contract de inchiriere spatiu comercial pe o durata de 3 ani dar am o nelamurire in cazul in care firma nu m-ai da randament pot rezilia ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract de inchiriere cu o persoana juridica max123 max123 Buna ziua, Ma confrunt cu urmatoarea situatie. Suntem trei persoane fizice are am mostenit un teren si o casa construita pe acest teren ( metionez casa nu ... (vezi toată discuția)