avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Facilități fiscale pentru angajatori - în cazul ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Facilități fiscale pentru angajatori - în cazul persoanelor cu handicap

Bună ziua, aș vrea să mă lămuriți dacă se poate, asupra unor aspecte , din legea 76/2002, vă rog:

FACILITATI ACORDATE ANGAJATORILOR CONFORM LEGII 76/2002
Angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi din randul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, pe o perioada de 18 luni subventii(potrivit prevederilor art. 80 alin. (1) si (2) din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare),dupa cum urmeaza :
a) o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii ciclului inferior al liceului sau ai scolilor de arte si meserii;

b) o suma egala cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant secundar superior sau invatamant postliceal;

c) o suma egala cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant superior.

Care este, sau cum se calculează această valoare a indicatorului social de referinta?

Acest beneficiu este acordat doar dacă angajarea se face prin ANOFM?
Cel mai recent răspuns: sunsray , utilizator 13:42, 11 Martie 2015
Pentru angajatorii care incadreaza persoane cu handicap, Legea 448/2006 prevede la art.84, facilitatile fiscale acordate acestora. Astfel :
a) deducerea, la calculul profitului impozabil, a sumelor aferente adaptarii locurilor de munca protejate si achizitionarii utilajelor si echipamentelor utilizate in procesul de productie de catre persoana cu handicap;

b) deducerea, la calculul profitului impozabil, a cheltuielilor cu transportul persoanelor cu handicap de la domiciliu la locul de munca, precum si a cheltuielilor cu transportul materiilor prime si al produselor finite la si de la domiciliul persoanei cu handicap, angajata pentru munca la domiciliu;

c) decontarea din bugetul asigurarilor pentru somaj a cheltuielilor specifice de pregatire, formare si orientare profesionala si de incadrare in munca a persoanelor cu handicap;

d) o subventie de la stat, in conditiile prevazute de Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare (vizeaza exclusiv angajatorii care nu au obligatia incadrarii in muca a acestora conform Legii 448/2006).

In temeiul art. 85 din Legea nr.76/2002, angajatorii care si-au indeplinit obligatia, potrivit legii, de a incadra in munca persoane cu handicap, in raport cu numarul de angajati, cat si angajatorii carora nu le revine aceasta obligatie legala, in cazul in care incadreaza in munca pe durata nedeterminata persoane cu handicap si mentin raporturile de munca sau de serviciu incheiate cu acestia timp de cel putin 2 ani beneficiaza lunar, pe o perioada de 12 luni, de o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare, suma acordata pentru fiecare persoana angajata in parte.
Eu sunt persoana cu handicap, (grad I, grav) si am terminat Psihologia in 2011, dar intre timp am mai urmat si alte cursuri de calificare( Inspector resurse umane, operator prelucrare text si imagine). Insă nu am fost angajat niciodata pana acum!
In cazul meu, Angajatorul( care este posibil, dupa interviu, sa ma incadreze pe post de operare pc, deci diferit de studiile de licenta) va beneficia de acea subventie care este pomenita in articolul 85 in postarea dvs. de mai sus?
Mai concret, ce beneficii ar putea avea angajatorul in cazul meu!
Ultima modificare: Miercuri, 11 Martie 2015
sunsray, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare someri ataela1 ataela1 In cazul in care somerul cu handicap este incadrat cu jumatate de norma,angajatorul primeste subventia de 500 lei? (vezi toată discuția)
Somaj caniculesei caniculesei Buna ziua! Va ros sa im spuneti daca pentru un absolvent al anului 2012 se poate beneficia de subventie? Multumesc! (vezi toată discuția)
Cum pot obtine ajutor de la stat in cazul in care angajez someri sau absolventi? ncris78 ncris78 Detin o societate comerciala si sunt pe punctul de a angaja o persoana care momentan beneficiaza de indemnizatia de somaj. Care este procedura ce trebuie ... (vezi toată discuția)