Observ ca avem pe-aici pareri diferite. Haideti sa incercam sa ne lamurim:
Se stie ca verificarile la o as. prop. se fac in asa-zisul control financiar intern, adica fiecare entitate - in cazul de fata discutam de o as. prop. cu personalitate juridica, isi are propria conducere, propria comisie de cenzori - care conduce, administreaza si-si verifica in mod unilateral propria activitate.
Toate bune si frumoase, pana cand un membru/nemembru al as. prop. solicita clarificari in legatura cu unul sau mai multe aspecte privind activitatea as. prop. din care face parte - de cele mai multe ori, cand personal considera ca ceva nu este in regula cu repartizarea costurilor pentru apartamentul sau, astfel ca acesta contesta calculul repartizarilor.
Sigur, as. prop. ii da un raspuns care poate sa clarifice situatia, dar poate da si un raspuns pe care proprietarul, ori nu il intelege, ori nu este multumit de fel, considerand ca s-a incalcat legea.
In aceste conditii, proprietarul se poate adresa primariei, dar se poate adresa si instantei de judecata. In acest ultim caz, cand este vorba de calcule si alte asemenea, de obicei instanta dispune efectuarea unei expertize judiciare - asa cum am aratat mai sus, iar asociatia poate sa faca cate sicane ar dori, pana la urma expertiza tot va trebui efectuata.
Ce se intampla in cazul aratat de autorul topic-ului?
Pai ce sa se intample? Personal, daca as fi in locul presedintelui as. prop. din care face parte, as fi de-acord cu aceasta verificare, efectuata de un expert autorizat - desigur expertiza platita de cel care a solicitat verificarea - deci practic asociatia beneficiaza de o verificare (pe trei ani - am inteles) gratuita... Insa asa cum am mai spus, este prerogativa asociatiei sa fie sau nu de acord cu aceasta verificare.
Poate nu stiti cam ce inseamna o asemenea verificare. Daca stiti cam ce inseamna acest lucru, va stimez, dar daca nu stiti, ar fi cazul sa mai intrebati - practic administratorul, presedintele si com. de cenzori trebuie sa fie la dispozitia expertului, sa-i asigure arhiva, sa-i raspunda la intrebari - care pot fi cu sutele si asa mai departe, toate acestea inafara orelor de program...
In cazul dvs. @eugarizan, singura solutie este instanta de judecata unde o sa solicitati o expertiza judiciara - si aici nu mai "merge" ca vrea sau nu vrea conducerea asociatiei... Este drept ca am auzit si cateva cazuri in care expertul desemnat de judecatorie nu si-a putut face expertiza, nu si-a putut intocmi raportul, din vina as. prop. Pana la urma acesta intocmeste un raport prin care comunica instantei constatarile sale, iar instanta va tine cont de acest lucru - si probabil va da castig de cauza contestatorului, obligand asociatia la...
Cam la fel trebuie sa procedeze si autorul topicului.
Succes!
@elga50 :legea 230 Art. 10. - Proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si au acces, la cerere, la orice document al acesteia. :thumbdown:
Eu ,proprietar,bucatar de meserie, aduc un expert contabil sa se uite in documentele asociatiei. Este dreptul meu si nu am nevoie de acordul conducerii. Daca presedintele se opune este abuz si se lasa cu instanta ,proces pierdut din start de asociatie...
Bine dom' proprietar, bucatar de meserie - dati in judecata as. prop. pe chestia aceasta ( nu uitati, ati zis ca veniti cu un expert contabil sa se uite prin documentele asociatiei) si o sa pierdeti din start, va asigur.
Nu ati nimerit-o cu bucatarii, acestia le cam au cu retetele (adica cu repartizarea cantitatilor de produse din reteta), baietii sunt scoliti, insa am inteles - nu va pricepeti la ceea ce inseamna repartizarea unor cheltuieli pe lista de plata si va chemati un prieten care-i mare revizor. OK, insa asociatia, conducerea tre' sa fie de acord cu asta, sa nu uitati niciodata acest aspect...
Apoi, trebuie sa tineti cont ce a scris initiatorul topicului: vrea sa faca o expertiza pentru o perioada de trei ani a as. prop. - ceea ce nu-i chiar asa de simplu.
La dvs. la serviciu asa se proceda? Eu administrator, ma rog, reprezentant al as. prop. pot sa solicit verificarea actelor contabile ale CET-ului pe o periaoada de macardoua saptamani - sa zicem? Nu ma trimite dom' director la plimbare - chiar daca am niste prerogative prin contractul de furnizare?
Ca lege va permite dvs.- proprietar, membru/nemembru al as. prop. sa cunoasteti toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si ca aveti acces, la cerere, la orice document al acesteia - este o cu totul alta poveste...
Din acest motiv am scris si mai sus ca conducerea as. prop. trebuie sa fie de acord cu aceasta cerere si mai ales sa-i asigure conditii in vederea efectuarii expertizei.
Nu amestecati lucrurile.
Domnule Adam Grecu,il sfatuiti pe autorul topicului sa se adreseze primariei sau instantei de judecata.Cum anume poate interveni acest organism din primarie intr-o astfel de situatie,sau mai bine zis care sunt competentele acestuia?Se mentioneaza mereu aceasta alternativa,in treacat si se trece repede la urmatoarea, adica ,instanta.As aprecia daca ati avea bunavointa sa detaliati acest aspect.Va multumesc.
@AdamGrecu - sunteti intr-o eroare grava. Presedintele este obligat sa imi prezinte orice act solicit. Oricat de vechi. Daca refuza , va prezenta actul in fata unui judecator (cu costurile de rigoare).
Comparatiile cu CET-ul,serviciul sunt pe langa problema pentru ca implica structuri administrative cu totul diferite. Mai cititi articolul 10 din legea 230 si cand gasiti unde specifica necesitatea vreunui acord sa ma anuntati si pe mine...
Primaria nu are nicio competenta in aceasta situatie.