avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 360 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Inselaciune sau abuz de incredere?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Inselaciune sau abuz de incredere?

Buna ziua,
Am o problema cu o persoana careia i-am dat o suma de bani (destul de mare) pentru a achizitiona niste produse.
Persoana respectiva nu mai raspunde la telefon, si nu reusesc sa dau de ea sub nici o forma.
Inainte facusem cateva afaceri impreuna (firma mea cu firma lui), dar la un moment dat am vrut sa cumpar alte produse de la el, i-am dat banii, urmand ca ulterior sa-mi livreze produsele.

Am fost la politie care mi-au zis ca nu pot face nimic, si sa-l dau in judecata pe plan civil. Cum vine asta? La politie nu mi-au luat nici o neclaratie, nimic...

Sunt banii mei si vreau sa mii recuperez !

Au procedat corect cei de la politie ? sau de lene m-au expediat ?

Va rog sa ma indrumati, ce pot face... Ce pasi trebuiesc urmati pentru a-l da in judecata?

Va multumesc,

Cu respect Mihai.

Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Iunie 2009
rocafella, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters93643 , utilizator 00:22, 22 Iunie 2009
aveti posibilitatea sa l actionati in instanta pe latura civila, numai daca aveti inscrisuri sau acte doveditoare ca dvs ati platit suma de bani, si sa depuneti o plangere la Parchet sau Politie .Daca depuneti plangere, luati si numar de inregistrare.
Infractiunea de abuz de incredere nu subzista in cazul unui imprumut.
In anumite conditii , spre exemplu daca exista vreo practica a imprumutatului in acest sens ,vreo "perseverenta" in vederea obtinerii unui folos material ilicit , se poate retine infractiunea de inselaciune.
Puneti-i in vedere acest aspect, daca cumva banuiti vreo intentie infractionala.
Va sfatuiesc , insa , sa-i invederati restituirea imprumutului , sub rezerva ca ramanerea in pasivitatea a acestuia va conduce la sesizarea instantei civile ,in speta judecatoriei in a carei raza teritoriala a fost realizat acest imprumut, fie a Parchetului/Politiei.(cu privire la inselaciune)

Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Iunie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
in opinia mea avem de-a face cu una dintre cele 2 infractiuni pe care ni le sugereaza userul, inclin insa inspre infractiunea de abuz de incredere, art. 213 C. penal. Intrucat acesta i-a dat persoanei respective suma de bani nu cu titlu de imprumut, ci drept plata pentru achizitionarea unor produse , iar in urma acestei intelegeri celalalt se comporta ca si cum intentioneaza sa-i insele increderea , nemaifiind de gasit , sustragandu-se deci de la obligatia pe care o are in temeiul intelegerii de a-i livra acele produse in schimbul sumei de bani primite anticipat, consider ca avem de-a face cu infractinea de abuz de incredere. Daca ne raportam si la art. 208 , alin. 2. C. penal , care mentioneaza faptul ca se considera bun mobil si orice energie care are o valoare economica, in speta este vorba despre banii virati , consider ca fapta aceluia care refuza fie sa-i livreze produsele in schimbul sumei primite, fie sa-i restituie banii , intruneste elementele constitutive ale infractiunii de abuz de incredere.Ca atare, mi se pare neintemeiat refuzul orgganelor de politie de a-i admite plangerea .
Il sfatuiesc pe user sa se adreseze cu o plangere parchetului .
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Iunie 2009
ContSters42058, utilizator
Tot imprumut e , chiar daca a imprumutul a fost remis in temeiul unui raport de incredere .Nu are relevanta achizitionarea ulterioara a bunurilor mobile de catre imprumutat.Asa incat , daca ar subzista infractiunea de abuz de incredere, in temeiul lui "creditum" - al increderii - s-ar fi transmis un bun mobil .
Iar aceasta infractiune nu se retine in cazul imprumutului.
Ultima modificare: Duminică, 21 Iunie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Suma nu a fost imprumutata. Inteleg ca s-au achitat produse in avans. In aceasta situatie este inselaciune in conventii.
Daca bunurile erau comercializate de o societate, trebuia emisa factura si chitanta pt suma respectiva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bani imprumutati razz. razz. daca am dat o suma de bani fara nicio chitanta iar acesta refuza sa mii innapoieza pot sa-i mai recuperez? (vezi toată discuția)
Recuperare imprumut maria.dinca maria.dinca am imprumutat acum un an si jumatate 1500 de euro unei persoane care m-a ajutat intr-o imprejurare si fata de care ma simteam obligata. de atunci ma tot duce ... (vezi toată discuția)
Abuz de incredere elena744 elena744 Buna ziua, Va rog sa ma sfatuiti unde trebuie sa ma adresez in urmatoarea situatie :in data de 01.07.2011 am dat unei persoane suma de 700 euro pentru a-mi ... (vezi toată discuția)