buna ziua,
acum 3 zile bebelusul nostru a decedat si a fost inmormantata ieri. eu lucrez la un hypermarket si sotia este somera. am dori sa stim cine beneficiaza de ajutorul de somaj. mentionez ca in cazul meu este stipulat in contractul colectiv de munca ca primesc ajutor dar nu stim in cazul sotiei. putem beneficia amandoi de acest drept sau daca primeste unul din noi celalalt nu mai are dreptul?
daca in CCM este stipulat ca primesti ajutor si la nasterea copilui si la decesul copilului, cum se procedeaza? banuiesc ca ajutorul va fi doar pt deces intrucat nu am avut cand sa duc certif de nastere, nu? incercam sa ne documentam pt ca daca avem aceste drepturi, sa beneficiem de ele. totul este pt ingerasul nostru.
1. Tot ce este stipulat in CCM vi se aplica si dvs.
2. - Numai unul din parinti poate beneficia de ajutorul de deces (ori mama de la Agentia de Somaj ori tatal de la angajator).
- Pe certificatul de deces (pe verso) platitorul va scrie ca s-a platit ajutorul de deces in suma de... lei.
Asa cum am spus anterior, sunt doua notiuni distincte care se refera la acelasi moment, si care pot fi cumulate de o singura persoana.
Tatal poate lua atat ajutorul de inmormantare acre se acorda de catre angajator in baza CCM, dar si de ajutorul de deces acordat in baza Legii 263/2010.
Puteti solicita acordarea ajutorului de nastere intr-un termen de maxim 6 luni de zile de la data nasterii copilului.