avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... zi libera platita pt prezentare in instanta
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

zi libera platita pt prezentare in instanta

Pentru prezentarea in instanta de judecata a unui angajat, compania este obligata sa ii ofere zi libera platita angajatului respectiv? Daca raspunsul este da, va rog sa imi spuneti in ce lege apare acest lucru.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:49, 27 Martie 2018
Art. 147 Codul muncii (1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.
(2) Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
[ 2 adnotări ]
Art. 148. [concediul fără plată]
(1) Pentru rezolvarea unor situaţii personale salariaţii au dreptul la concedii fără plată.
(2) Durata concediului fără plată se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
Fara dubii, este o situatie personala a salariatului si se rezolva ca atare:
Pentru rezolvarea unor situaţii personale salariaţii au dreptul la concedii fără plată.

In alte conditii nici nu ar fi avantajos pentru angajator - sa ne gandim la situatia "procesomanilor", salariati care ar putea, intr-un an de zile, sa cumuleze echivalentul in zile libere platite al inca unui concediu de odihna.
Dar daca esti chemat ca martor, prin citatie, cu ce e vina ta ca angajat?
Nu prea mi se pare corect. Daca esti martor esti obligat sa te duci si nu ai nici un inters in proces.
1. Chiar daca esti citat ca martor, angajatorul nu are nici o obligatie legala prin care sa-i plateasca ziua salariatului-martor.
2. Este posibil ca in anumite CCM sa fie stipulata si aceasta obligatie a angajatorului.
3. Cine te pune martor iti plateste ziua de munca! Nu e mai corect asa? De ce sa iti plateasca angajatorul ca doar nu ai fost martorul lui?!
Exista posibilitatea in instanta sa solicitati ca partea care cade in pretentii sa va plateasca ziua de munca.

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de concediu si plata concediului de odihna popflorincozmin popflorincozmin Buna ziua 1.Va rog sa ma lamuriti in privinta indemnizatiei de concediu si plata concediului de odihna neefectuat. Angajatorul a incheiat cu angajatul un ... (vezi toată discuția)
Zi libera mirela 2 mirela 2 Daca sunt chemata ca martor la un proces,cu citatie primita sau termen luat la cunostiinta, trebuie sa imi fac cerere de concediu ptr 1 zi sau angajatorul ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna neefectuat se plateste? gizeh_65 gizeh_65 Vin cu o intrebare si eu...am fost angajata la o firma cu contract de munca pe perioada nedeterminata din data 4 septembrie 2007 pina la dat 15 august 2008 ... (vezi toată discuția)