avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... modificare date carte funciara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

modificare date carte funciara

Buna ziua.
As vrea sa stiu daca pentru un bun imobil dobandit inaintea casatoriei de sotie, este obligatorie (sau recomandata) modificarea numelui proprietarului in cartea funciara. Sotia dupa casatorie a luat numele sotului. In cazul in care sotia, proprietar, ar vrea sa vanda bunul imobil, ar avea probleme, sau e suficienta doar prezentarea certificatului de casatorie pentru stabilirea legaturii intre numele din actul de proprietate si numele actual. Va multumesc mult pentru eventualele raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: casiba , utilizator 11:30, 22 Octombrie 2009
Nu este necesar si nici indicat dpdv juridic.
Daca doreste sa vanda, prezinta notarului CI si certificatul de nastere si cel de casatorie, pentru a dovedi ca este aceeasi persoana.
Parerea mea este ca trebuie. In art.19 al.(1) din legea 7/1996 a cadastrului si publicitatii imobiliare la lit B se prevede ca in partea a doua a cartii funciare se inscriu si modificarile facute numelui.
Deci ar trebui sa va prezentati la CF cu certificatul de casatorie pt. a se opera modificarea intervenita.
Da' de ce sa nu fie indicat? Ca aici m-am pierdut..
Ba e chiar indicat ca toate datele de publicitate iobiliara sa fie intocmai actualizate...
Ceea ce trebuie sa cereti dvs se cheama... "Notarea schimbării numelui proprietarului în baza certificatului de căsătorie".

Nu este obligatorie aceasta notare.

Daca e recomandabil sau nu? Daca e sa ne intereseze soarta acelui imobil ca bun propriu eu as prefera sa-l las pe numele dinainte de casatorie. Am intalnit o situtie cand la intocmirea certificatului de mostenitor , notarul din neatentie sau din prostie, a transformat un imobil bun propriu in bun comun... pe baza de numelui comun al sotilor... (ma rog problema s-a remediat, dar cu mult deranj)

Daca ne intereseaza ca datele din CF sa fie la zi, asa cum mentiona si dna av. Liliana mai sus, va costa 60 RON sa efectuati acesta notare.
N-a vazut in titlu ca erau nume diferite? Ca indiferent de ce nume sunt in CF, se ia dupa titlu daca e comun sau nu...
Asa, eu cu sotu' ar trebui sa avem numai bunuri proprii... pentru ca avem nume diferite!! =D>
Eu sustin ca este indicat sa fie datele actualizate... in toate cazurile! Ca e mai usor sa dovedesti diverse... ca avocat!

Ca nu e musai, in cazul de fata, asa e! M-a uimit colegul care spunea insa ca nu e indicat!

Alte discuții în legătură

Teren cumparat de sotie si nu m-a trecut in contract ricky25 ricky25 Sotia mea a cumparat un teren in anul 2008 cand eu eram plecat din tara i-ar uitandu-ne acuma pe contract apare doar sotia si acolo intr-un paragraf apare ca ... (vezi toată discuția)
Cum obtin un duplicat dupa actul de proprietate ddaria_2008 ddaria_2008 Buna ziua, sunt casatorita si despartita in fapt, am un imobil dar actele au ramas la sot si nu imi pot face buletin de identitate care urmeaza sa expire, nu ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare - cumparare / fostul proprietar casatorit dar declara pe propria raspundere ca nu e casatorit hpaul hpaul De o saptamana am cumparat un imobil, la notar totul a decurs bine mi sa spus ca actele sunt in regula si ca pot cumpara pretul minim a fost 23000e pe fiscal ... (vezi toată discuția)