avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 279 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Legala sesizare a organului de UP
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Legala sesizare a organului de UP

Va mai retin atentia cu o problema.
Descriere speta:
Organul de cercetare penala din cadrul unei sectii de politie intocmeste un pv de sesizare din oficiu cu privire la savarsirea infractiunilor de constituire grup organizat si contrabanda, pe care il inregistreaza ca DP la locul de munca. Ulterior, intocmeste un pv de investigatie, un referat cu propunere de declinare a competentei si o adresa de inaintare a dosarului penal direct catre DIICOT, fara a aduce la cunostinta procurorului de parchet care-i supravegheaza activitatea si fara a atribui dosarului numar unic de inregistrare la parchetul unde acesta este arondat. Legal, era necesar ca politistul sa prezinte referatul procurorului care-i supravegheaza activitatea si acesta din urma, dupa atribuirea numarului unic, sa dispuna prin ordonanta declinarea competentei catre DIICOT. In acest caz, politistul a trimis direct referatul cu propunere de declinare si celelalte documente direct DIICOT-ului, incalcandu-si competentele, hotarand el insusi cine este competent si cine nu.
Intrebare: Este legal facuta sesizarea? Sunt valabile actele intocmite de catre politist daca activitatea acestuia nu a fost supravegheata de procuror si in cauza nu era inceputa urmarirea penala IN REM?
Politistul trebuia sa inainteaze procurorului cauza impreună cu propunerea de trimitere a sesizării organului competent conf. art. 58 alin.3 c.p.p.
Dvs afirmati ca la dosarul cauzei este ordonanta de declinare de competenta intocmita de organul de cercetare penala?
art.58 alin 3 NCPP Dacă organul de cercetare penală constată că nu este competent să efectueze urmărirea penală, trimite de îndată cauza procurorului care exercită supravegherea, în vederea sesizării organului competent.
Ma refer la faptul ca politistul trebuia sa inainteze cauza impreuna cu referatul, procurorului care-i supravegheaza activitatea si nu direct DIICOT-ului. Lipseste ordonanta de declinare a competentei care ar fi trebuit emisa de procurorul care supravegheaza activitatea politistului, cauza impreuna cu referatul intocmit de catre politist fiind inaintate pe baza de adresa direct catre DIICOT.
Ma refer la faptul ca politistul trebuia sa inainteze cauza impreuna cu referatul, procurorului care-i supravegheaza activitatea si nu direct DIICOT-ului.

Pai asta spun si eu, este clar ca nu a procedat legal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiune penala costel58 costel58 As dori sa cunosc un punct de vedere competent in legatura cu situatia in care Parchetul a disjuns si declinat un dosar penal fata de savarsirea infractiunii ... (vezi toată discuția)
Practicieni drept penal pe scurt: organul de cercetare al poliției ... Catalin2o14 Catalin2o14 Practicieni drept penal Pe scurt: organul de cercetare al poliției judiciare poate dispune prin ordonanța declinarea urmariri penale sau doar procuror poate ... (vezi toată discuția)
Politia sau procuratura ContSters233635 ContSters233635 POLITIA si procuratura ca sa intocmeasca un dosar penal sau urmarire penala trebuie sa aiba martori,filmari video si prindere in flagrant ca sa aiba toate ... (vezi toată discuția)