avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Practicieni drept penal Pe scurt: organul de cercetare ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Practicieni drept penal Pe scurt: organul de cercetare al poliției ...

Practicieni drept penal
Pe scurt: organul de cercetare al poliției judiciare poate dispune prin ordonanța declinarea urmariri penale sau doar procuror poate face asta?
Nu este vorba de cazurile in care procurorul exercita in mod obligatoriu urmărirea penală
Ultima modificare: Joi, 12 Mai 2022
Catalin2o14, utilizator
Buna ziua!

Art. 58 Cod penal. Verificarea competenţei

(1) Organul de urmărire penală este dator să îşi verifice competenţa imediat după sesizare.
(2) Dacă procurorul constată că nu este competent să efectueze sau să supravegheze urmărirea penală, dispune de îndată, prin ordonanţă, declinarea de competenţă şi trimite cauza procurorului competent.
(3) Dacă organul de cercetare penală constată că nu este competent să efectueze urmărirea penală, trimite de îndată cauza procurorului care exercită supravegherea, în vederea sesizării organului competent.


Ultima modificare: Joi, 12 Mai 2022
Avocat Iofcea Maria-Cristina, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiune penala costel58 costel58 As dori sa cunosc un punct de vedere competent in legatura cu situatia in care Parchetul a disjuns si declinat un dosar penal fata de savarsirea infractiunii ... (vezi toată discuția)
Legala sesizare a organului de up luci_an luci_an Va mai retin atentia cu o problema. Descriere speta: Organul de cercetare penala din cadrul unei sectii de politie intocmeste un pv de sesizare din oficiu cu ... (vezi toată discuția)
Plangere penala piatravasile piatravasile Buna seara. As dori sa stiu care sunt pasii care se fac dupa ce a fost depusa o plangere penala? (vezi toată discuția)