avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 822 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... O biserica de cartier deranjeaza zilnic linistea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

O biserica de cartier deranjeaza zilnic linistea comunitatii

In urmca cu aproximativ 1 an de zile in dreptul cladirii in care am domiciliul s-a daramat un parc pentru copii pentru a se construi o biserica fara a intreba nimic pe locatari (am inteles ca aceste practici sunt ceva foarte obisnuit in Romania).
Aceasta biserica deranjeaza zilnic linistea comunitatii prin activitatile specifice si nu numai:

- fiind construita relativ nou se fac numeroase lucrari de constructii de imobile pe acea proprietate si de amenajarea lor; aproape in fiecare zi lucratoare si sambata aceste lucrari incep sa se desfasoare la ora 7 dimineata;
- tot in jurul orei 7 (cel tarziu la ora 7 si 45 de minute) se trag niste clopote apoi se loveste un bat de un par (din cate am inteles procedura se numeste "batut toaca");
- fiecare slujba este difuzata de boxe situate pe frontispiciul cladirii principale la un nivel care trece prin geamurile duble cu care este prevazuta locuinta mea (spre deosebire de sunetul vocilor de copii care se joaca, de exemplu).

Citez din Lg 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii
publice:

art. 2
Constituie contraventie savirsirea oricareia dintre urmatoarele fapte, daca nu sint comise in astfel
de conditii incit, potrivit legii penale, sa fie considerate infractiuni:
28) tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;
29) tulburarea liniştii locatarilor între orele 22,00-8,00, prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice situate în imobile cu destinaţia de locuinţe sau în imediata vecinătate a acestora.

Intrebarea mea este: exista si alte acte normative care statuteaza drepturi si obligatii institutiilor/societatilor?
r.gabi spune ca nu a vazut niciodata un preot care taie vreo chitanta.Ei bine trebuie sa stie ca acestia taie chitante si inca multe,pentru ca in functie de asta isi fac salariile si in plus pt. ca au controale contabile anuale.Contabilitatea la parohie se tine in partida simpla,cu.... tot dichisul si chiar daca vi se pare paradoxal,revizorii contabili ai Bisericii nu sunt deloc ingaduitori.Fac controale la sange.
In ceea ce priveste faptul ca s-a inceput constructia Bisericii fara sa intrebe vecinii ,eu cred ca daca s-ar fi supus la vot,tot mai multi ar fi fost cei care erau pro. In plus,aprobarile de constructie pentru orice obiectiv,chiar si bisericesc nu sunt un lucru facil,necesita timp si nervi tari,deci nu s-au obtinut peste noapte...
Am citit cu atentie raspunsurile dv si o sa raspund pe rand catorva:

studentica, imi fac un cult cu ritualul de a arde biserici, legea nu ma poate opri?
celina, in multe tari din lume nu se planteaza un copac daca nu se cere acordul comunitatii; datorita unor factori, valoarea proprietatilor poate scadea sau creste deci ar trebui sa fiu intrebat daca vreau sau nu sa imi toarne un zid de beton in jurul blocului.
Diana, afurisenia unui popa ar fi ultimul lucru de care sa incerc sa ma feresc.
tutu_rt, nu vreau sa ma obisnuiesc, vreau ca pana la ora 8, cand plec la munca, sa fie liniste in jurul meu, sa ma pot trezi cu zambetul pe buze si sa-mi platesc constiincios impozitele.
r.gabi, multumesc pentru precizare.

Nu contest dreptul nimanui de a adera la orice credinta ii trece prin cap, nu contest dreptul de a face slujbe insa contest faptul ca ma obliga sa le ascult.
O sa vorbesc cu administratorul acelei biserici si daca nu gasesc o intelegere amiabila voi face o plangere la politie.
Ultima modificare: Miercuri, 24 Iunie 2009
klehus, utilizator
unul dintre consultanti, in raspunsul pe care vi l-a oferit, spunea ca aceasta moda cu megafoanele care sa amplifice sunetele si sa faca slujba a se auzi si in exterior , ar fi preluata de la musulmani, la care, intr-adevar ,sunetele rugaciunilor din moschee rasuna peste tot, acestea fiind si foarte des amplasate. Este adevarat ca intr-un lacas de cult lumea ar trebui sa mearga si sa se roage acolo in liniste , iar slujba sa se auda doar in interior, iar cine doreste sa o asculte sa mearga in biserica . Eu va inteleg nemultumirea, insa nu stiu cum se poate rezolva aceasta problema. Clopotele se trag din cate cunosc in zilele de sarbatoare , iar la tara se obisnuiete sa se traga clopotele si cand moare cineva. Toaca nu stiu daca la oras se bate atat de des, si eu am 2 biserici in apropierea blocului, insa nu am prea auzit-o..cred ca mai mult pe la manastiri ....
Se pare ca evolutia , ca in orice domeniu...pare a atinge si biserica , in sensul ca si ei au inceput sa foloseasca tehnica , daca ati observat, si in locul atator de multe lumanar acum au candelabre..au calorifere in interior si chiar centrala proprie....din cate stiu si prin chiliile manastirilor au incalzire centrala. Se pierd traditiile, poate este pe cale a se pierde insusi scopul aceste institutii....rolul bisericii era candva diferiti, preotilor le erau interzise multe lucruri..sa le zicem lumesti , in manastiri cei care se calugareau, renuntau la orice confort , urmand sa traiasca in saracie si penitenta...stiu ca nu va intereseaza tot ceea ce am scris aici, insa chiar as fi curioasa sa aflu ce ati rezolvat dupa ce discutati cu ce i de la Episcopie sau in caz ca depuneti vreo plangere.Va urez succes.
Clopotele se trag in fiecare dimineata apoi seara (cred ca in jurul orelor 17-18, de multe ori nu sunt) iar toaca se loveste imediat ce termina numarul de batai de clopote (nu il cunosc).
Mie mi se pare firesc si normal sa se foloseasca de tehnica si sper sa-i gaseasca utilitatea...la antifonarea acelor clopote.
dvalica a scris:

r.gabi spune ca nu a vazut niciodata un preot care taie vreo chitanta.Ei bine trebuie sa stie ca acestia taie chitante si inca multe,pentru ca in functie de asta isi fac salariile si in plus pt. ca au controale contabile anuale.Contabilitatea la parohie se tine in partida simpla,cu.... tot dichisul si chiar daca vi se pare paradoxal,revizorii contabili ai Bisericii nu sunt deloc ingaduitori.Fac controale la sange.
In ceea ce priveste faptul ca s-a inceput constructia Bisericii fara sa intrebe vecinii ,eu cred ca daca s-ar fi supus la vot,tot mai multi ar fi fost cei care erau pro. In plus,aprobarile de constructie pentru orice obiectiv,chiar si bisericesc nu sunt un lucru facil,necesita timp si nervi tari,deci nu s-au obtinut peste noapte...


asta admitand ca biserica respectiva are autorizatie...

Pentru ca multi din preasfintii preoti, in dorinta lor mai mult decat lumeasca de a se vedea "ctitori" de "sfinte lacase de rugaciuni" se impiedica prea putin de lumestile legi si de viata si sanatatea credinciosilor!
Exemplele sunt nenumarate.. nici nu mai amintesc de autorizatiile acordate prin evidenta incalcarea legiii, doar din motive de imagine!


Alte discuții în legătură

Obligatii biserica Vladimir03 Vladimir03 Buna ziua, Intrebarea mea poate smulge ceva zambete, dar pentru mine e o problema cat se poate de serioasa! Locuiesc in Bucuresti, sector 6, iar in ... (vezi toată discuția)
Mare problema cu biserica gugy gugy As dori sa stiu daca am vreo sansa de cistig dind in judecata biserica(probabil) sau ma rog, pe cei care raspund de ea. Problema e zgomotul cauzat de clopotele ... (vezi toată discuția)
Zgomot clopote ora 6.00 sce76 sce76 Buna ziuaocuiesc intr.un mic oras armenesc,in apropiere unei catedrale armenesti ,unde in fiecare zi la orele6,12,20 se difuzeaza inregistrarea unor clopote, ... (vezi toată discuția)