avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1789 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general plati neefectuate
Discuție deschisă în Contabilitate în general

plati neefectuate

Am o firma nou infintata si am ajuns si la problema de genul clientilor care nu mai raspiund la telefon.
Am facturi emise semnate si de beneficiari care nu sunt platite.
Pana acum am renuntat la la aceste facturi si le-am anulat .
Sunt decis ca dupa stornarea lor sa ma adresez jjustititiei sa le recuperez.

Intrebarea mea este ce sanse am ca aceste plati pe facturi sa fie efectuate chiar daca castig in justitie?Am auzit de asemenea cazuri cand desi firmele trebuie sa plateasca aceste facturi continua sa nu le plateasca chiar dupa terminarea procesului.Este posibil?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Ilie Stanica , Consultant fiscal 00:04, 29 Iunie 2009
Eligibili?
O firma care nu este in faliment si are in general un capital social minim, de 2 milioane de lei, poate sa fie obligata de instanta, sa plateasca sa spunem 10 milioane de lei sau nu?
"Ca sa imi recuperez TVA-ul le voi storna facturile,ca sa-mi recuperez banii de la stat, iar ca sa-mi recuperez si banii de pe urma serviciilor prestate, am sa apelez la instanta."

doresc sa va atrag atentia asupra unui aspect , pentru ca tot ce spuneti sa nu se intoarca impotriva Dvs :
- cind emiteti o factura , o inregistrati pe venit si tva calculat, si o raportati in declaratia 394
- acea factura ajunge la client
- clientul o trece pe chetuieli , si o raporteaza in declaratia 394

Daca Dvs anulati facturi , clientul nu face acelasi lucru, si la un control, facturile dvs nu se mai potrivesc cu ce raporteaza clientii . - si asta nu e de bine
Daca dvs stornati facturi , cind fiscul va vedea o lista de facturi stornate, prima intrebare pe care o pune e : de ce ? ca sa diminuati venituri si tva ? - si asta iar nu e de bine

D-na Magda ,am anulat facturi in accord cu clientul si deci si la el figureaza factura ca anulata.

Acum factura storno o sa o trimit si la rau platnic si deci o sa fie iar la ambele firme aceeasi situatie la nivelul facturilor.

Ce imi recomandati in privinta stornarilor?Sa nu fac stornari si sa oblig ca aceste facturi sa fie platite?

Ca sa fiu si mai clar:ce imi recomandati sa fac in aceste situatii,atunci cand clientii nu mai platesc facturi repetate, si pasii de uirmat.

Va multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 24 Iunie 2009
cerul, utilizator
E ok! M-am linistit !

Nu stiu ce domeniu aveti , dar puteti face contracte cu clientii , in care sa specificati termene scadente , iar in caz de neplata , facturi de penalizare .

Si daca nu si nu, ce v-a recomandat @rozi la 10:34

"Ce imi recomandati in privinta stornarilor?Sa nu fac stornari si sa oblig ca aceste facturi sa fie platite?"

In fapt , stornarea reprezinta renuntare , desi Dvs ati prestat acel serviciu, ati cheltuit resurse pentru a-l presta . Incercati o esalonare a platilor; eu una, n-as renunta .
Magda Staicu, Consultant fiscal
La inceput contractele mele nu aveau clauze de penalizari,insa odata cu criza au inceput sa am pb cu pata acestor facturi.
Problema este ca serviciile prestate au si raspunderi fata de autoritati si deci sunt obligat chiar daca clientul nu plateste sa continui sa prestez serviciile pana la rezilierea contractului.
Daca nu mai primesc nici macar raspuns la telefon trebuie sa actionez cat mai rapid si trebuie sa fac totul cat mai exact si corect posibil.

Sincer nu ma intereseaza sa mai si penalizez pe cineva care nu mai doreste o colaborare,din varii motive, insa facturile care au fost emise si semnate vreau sa fie incasate.

Teoretic si practic o firma chiar si in cazul in care este desfiintata ar trebui sa isi plateasca obligatiile fata de mine sau sa suporte consecintele(vorbesc aici despre administrator care atunci cand a infiintat o firma si-a asumat niste raspunderi).
Asta este la bunul simt, ce intreb eu, insa vroiam sa stiu daca in practica, bunul simt exista sau este o poveste pentru copii.

In alta ordine de idei somatia de plata si cu notificarea de plata sunt unul si acelasi lucru dpv juridic?
Pentru ca aceste notificari sau somatii le voi prezenta mai tarziu in instanta ca sa-mi demonstrez incercarile mele repetate de a rezolva situatiile pe cale amiabila.
cerul, utilizator

Alte discuții în legătură

Termen de plata breman breman Daca vreau sa lucrez cu firme la care sa le dau un termen de plata de 7 zile (adica sa le dau azi marfa si sa mi-o plateasca dupa 7 zile) cum trebuie ... (vezi toată discuția)
Stornare facturi neincasate RobertR RobertR Am cateva facturi neincasate din 2011 din reaua vointa a clientilor. Nu as vrea sa ii mai dau in judecata ci sa le stornez pt ca sunt sume mici. Am doua ... (vezi toată discuția)
Temei legal pentru plata facturi storno melyse01 melyse01 Buna ziua. Am facut niste plati in baza unor facturi storno. Ma puteti ajuta cu o prevedere legala in acest sens? Multumesc. (vezi toată discuția)