avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 656 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cine verifica asociatiile de proprietari?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cine verifica asociatiile de proprietari?

buna ziua,

am o problema cu asociatia de proprietari si am sesizat primaria.
dar am primit raspuns ca cei de la primarie nu mediaza in cazurile conflictuale, ei au atributii doar de consiliere si indrumare si ca trebuie sa ma adresez organelor abilitate.
cine sunt aceste organe abilitate?
cine poate verifica daca asociatia de proprietari functioneaza si aplica legea 230/2007, lege dupa care ar trebui sa functioneze?

Pentru raspuns la obiect este necesar sa furnizati minimum de date relavante
Iata ce prevede
L nr 230/2007 Art 55
Consiliile locale, cu sprijinul aparatului propriu al consiliilor judetene, respectiv al Consiliului General al Municipiului Bucuresti, exercita controlul asupra activitatii financiar-contabile din cadrul asociatiilor de proprietari, din oficiu ori la solicitarea unuia sau mai multor membri ai asociatiei de proprietari.

Conditionat de natura aspectelor sesizate,pot fi implicate atat serviciile de specialitate urbanism cat si reprezentantii Ministerului Public
Detaliati situatia cu care va confruntati si incercam sa va ajutam
am reclamat asociatiei de proprietari ca vecinii de deasupra mea isi usuca hainele, desi in bloc exista uscatorie si desi fiecare apartament are balcon, pe sarme improvizare la geamurile de la bucatarie si dormitor iar apa de la hainele dansilor se scurge pe geamurile mele, iar la dormitor rufele intinse la uscat ocupa jumatate din geamul meu obturandu-mi vederea si impiedicand lumina si soarele sa imi patrunda in casa (atasat aveti si cateva poze ca sa vedeti despre ce este vorba).
Conform legii nr. 230 din 6 iulie 2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, la art.41 este stipulat ca “modificările constructive şi utilizarea în alte scopuri a unor părţi sau elemente de construcţie ale clădirii, cum ar fi: ancorarea de reclame pe pereţi, suspendarea de stâlpi, pereţi, scări interioare şi altele asemenea” aici intrand si sarmele de rufe improvizate pe fatada blocului, “se vor putea face numai pe baza deciziei comitetului executiv, cu acordul proprietarilor direct afectaţi şi, după caz, pe baza unui proiect tehnic întocmit de instituţii de specialitate, verificat de un expert autorizat, precum şi cu autorizaţia pentru executarea de lucrări, eliberate în condiţiile legii”.
fiind unul din proprietarii direct afectati de aceste improvizatii mie nu mi s-a cerut acordul montarii acestor sarme si mai mult decat atat acestea imi aduc numai necazuri.
Tot conform legii 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari la articolul 14 este stipulat ca “proprietarul este obligat sa mentina proprietatea sa individuala, apartament sau spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta, in stare buna, pe propria cheltuiala. Niciun proprietar nu poate incalca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comuna sau individuala a celorlalti proprietari din condominiu.
Prin uscarea rufelor in dreptul ferestrelor mele vecinul imi incalca, afecteaza si prejudiciaza dreptul de proprietate comuna (fatada este parte comuna).

Asociatia de proprietari nu a luat nicio masura si atunci am sesizat primaria care mi-a dat raspunsul indicat mai sus.
ce pot face sa rezolv problema?
Sesizati oficial politia,care in temeiul HCLM poate dispune amendarea
ce numar are hclm-ul?

politia nu ia nicio masura. m-am interesat si la politie.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Aprilie 2015
Adriantot, moderator
Sunt si eu ce ati fi vrut sa faca asociatia de proprietari prin presedinte sau administrator?
Ce masura ati fi vrut sa aplice presedintele sau administratorul?

Alte discuții în legătură

Fatada blocului andreeaene andreeaene Buna ziua, Imi poate spune, va rog, cineva daca exista vreo lege unde sa se indice ce ai voie sa faci si ce nu ai voie sa faci pe fatada blocului? Am o ... (vezi toată discuția)
Sarme uscat rufe la bloc-prevederi legale nicolae80 nicolae80 Buna ziua, M-am mutat de curand la bloc...mare greseala :). Am gasit niste sarme de rufe prinse de peretele lateral al vecinului, dar care dau exact sub ... (vezi toată discuția)
Scuturat de la balcon Punointrebare Punointrebare Bună ziua! Scriu în calitate de președinte al unei asociații de proprietari. Au venit la mine două locatare cu o problemă și, deși nu cred că stă ... (vezi toată discuția)