avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Cine are dreptul sa ne opreasca in trafic, Politia ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Cine are dreptul sa ne opreasca in trafic, Politia Locala ... sau Rutiera Romana

Am gasit un comentariu interesant:

Intrebare : cei de la control trafic (RAR) mai fac semne sa opresti (fara politiie rutiera cu ei) ce faci opresti ? Si daca nu opresti....?
Cei de la politia de frontiera mai fac semne si acestia (desi nu esti in punct de frontiera-vamal) ci pe drum national sau european ce faci opresti ?
Daca citesti cu atentie legile, multi au \"dreptul\" sa te opreasca, dar numai politistii de la circulatie te pot sanctiona ca nu ai oprit.
Deci.......daca esti gutufan si ai oprit, te mai mananca undeva si le dai si actele......sa nu fi mirat daca ti-o iei.
Si inca ceva, din ce stiu \"localii\" nu au voie sa-ti ridice nici masina fara un politist de la rutiera langa ei (care sa ateste ca intradevar ai incurcat circulatia).


Deci pe laga intrebarile / afirmatiile de mai sus cine are dreptul sa ne opreasca in trafic ?

(Am inteles din studiul legilor Politiei Locale ca au voie sa ne opreasca doar pe stationare/ oprire acces interzis sau depasire tonaj dar nu au voie sa ne sanctioneze pentru alte incalcari ale legii.)

Avem dreptul sa legitimam politistul care ne opreste si daca nu e de la rutiera putem pleca linistiti ?


Art. 2. - Indrumarea, supravegherea si controlul respectarii normelor de circulatie pe drumurile publice se fac de catre politia rutiera din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, care are obligatia sa ia masurile legale In cazul In care constata Incalcari ale acestora.



Art. 29. - (1) Circulatia pe drumurile publice se desfasoara In conformitate cu regulile de circulatie si cu respectarea semnificatiei semnalizarii rutiere realizate prin mijloacele de semnalizare, semnalele si indicatiile politistului rutier care dirijeaza circulatia, semnalele speciale de avertizare luminoase sau sonore, de semnalizare temporara si semnalele conducatorilor de vehicule.


(2) Participantii la trafic sunt obligati sa respecte si semnalele politistilor de frontiera, ale Indrumatorilor de circulatie ai Ministerului Apararii, agentilor cailor ferate, ale persoanelor desemnate pentru dirijarea circulatiei pe sectoarele de drum pe care se executa lucrari de reabilitare a acestora, ale membrilor patrulelor scolare de circulatie care actioneaza In imediata apropiere a unitatilor de Invatamant, precum si ale nevazatorilor, potrivit prevederilor din regulament.



(1) Indrumarea, supravegherea, controlul respectarii normelor privind circulatia de drumurile publice si luarea masurilor legale in cazul in care constata incalcari ale acestora se realizeaza de catre politistii rutieri din cadrul Politiei Romane.
(2) Politistii rutieri sunt ofiterii si agentii de politie specializati si anume desemnati prin dispozitie a inspectorului general al Inspectoratului General al Politiei Romane.



(1) Oprirea vehiculelor pe drumurile publice se realizeaza prin executarea semnalelor regulamentare de catre politistul rutier sau, dupa caz, de catre politistul de frontiera






Cineva are alta parere:


Nici macar politia rutiera nu are dreptul sa te opreasca in trafic fiindca asa i-a recomandat horoscopul.Trebuie sa fie indeplinite cateva conditii,de genul:
-ordin de servici de genul:" agent Icsulescu face control in trafic in data de xx august 2013,pe drumul judetean 111D la km 23+400,intre orele xx-yy"(sau in localitatea X strada Y);
-cand constata o contraventie/infractiune-o aripa lovita,un far spart,fara centura,etc;
-cand primeste informatia ca o masina de anumita culoare a participat la savarsirea unei infractiuni;
si altele de genul acesta.
Nici macar poltia paza si ordine nu te poate opri sa te legitimeze ca pieton fara motiv intemeiat.Nu se exista teoretic sa te legitimeze aiurea.Legea exista,ca nu e cunoscuta e alta mancare de peste.Sunt politisti aici ,sa spuna daca mint!La fel e si la rutiera,trebuie motiv intemeiat sa te opreasca.
Deci politia locala nu are dreptul sa te opreasca in trafic(exceptie control mixt) fara sa fi facut ceva,doar sa demonstreze cine-s ei.
Cum bine a citat cineva mai sus,au obligatia sa constate contraventii,nu dreptul sa controleze traficul.


Ultima modificare: Vineri, 10 Aprilie 2015
icoman, utilizator
O spune ICCJ, care spune ca este evidenta intentia, si spune si in pct 57 pus mai sus de mine ca daca voia legiuitorul sa dea drepturi rutiere localei, se facea o hotarare sa modifice oug 195, la fel cum a fost facuta cand li s-a dat drept de ridicare a masinilor.
OMG! Greu e cu cititul asta și cu înțelegerea lucrurilor. La 57 nu scrie despre drepturile poliției locale, ci de competente suplimentare celor pe care le are deja prin legea 155. Chiar nu sunteți în stare sa citiți un text banal!? Scrie clar, am subliniat, la 46 și 47 ca este evident faptul ca politia locala are câteva drepturi strict limitate de constatare și sancționare contravenții de cod rutier. Si o spune ICCJ, nu eu, de aia am citat chiar din decizia cu pricina.
Ultima modificare: Marți, 26 Martie 2019
latka, moderator
mariustz a scris:
O spune ICCJ, care spune ca este evidenta intentia, si spune si in pct 57 pus mai sus de mine ca daca voia legiuitorul sa dea drepturi rutiere localei, se facea o hotarare sa modifice oug 195,

Prelungiți inutil o discuție care, în mod evident, vă depășește.

Topicul se închide.
Ultima modificare: Marți, 26 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Polițist rutier dietmarkrutsch dietmarkrutsch Am observat tot mai multe spețe și comentarii despre polițistul rutier vs. cel ne-rutier. În sensul că în conformitate cu OG 195/2002 DOAR POLIȚISTUL ... (vezi toată discuția)
Puteti sa mi spuneti ? metulica metulica va rog sa mi spuneti daca politia locala poate aplica sanctiuni contraventionale pentru oprire interzisa in baza legii 155/2010 cu motivarea ca sanctiunea a ... (vezi toată discuția)
As vrea sa stiu metulica metulica as vrea sa stiu daca politia locala poate aplica sanctiuni pentru oprire interzisa iar ca motivare pe pv de contraventie scriu ,,conf OUG 195/2002 PRECIZEZ ca ... (vezi toată discuția)